Home » Btw aangifte » Wat is btw aangifte bij de Belastingdienst?

Wat is btw aangifte bij de Belastingdienst?

De btw aangifte bij de Belastingdienst: wat is dat en hoe doe je die? Een belangrijke taak voor jou als zzp’er, waar je op tijd mee aan de slag moet gaan. Je doet btw aangifte als ondernemer, waarmee je de Belastingdienst aangeeft welk bedrag aan btw je hebt ontvangen van klanten. En je kunt aangeven welk btw-bedrag je hebt betaald over zakelijke aankopen. De verrekening van die beiden leidt tot de aangifte, waarmee je aangeeft welk bedrag je over het afgelopen kwartaal zal afdragen of wenst terug te krijgen.

 

Je kunt btw aangifte doen op de website van de Belastingdienst, door in te loggen voor ondernemers. Zodra het tijd is om de aangifte te doen staat het online aangifteformulier voor je klaar. Voorkom dat je dat te laat doet, zodat je daar geen boete voor krijgt. En wil je uitstel aanvragen? Houd er dan rekening mee dat je daarvoor aan strikte voorwaarden moet voldoen.

We zetten een aantal belangrijke punten over de btw aangifte voor je op een rij. Kies voor het juiste stelsel, doe aangifte over de juiste maanden en ontdek speciale regelingen die er beschikbaar zijn. En kom je er zelf niet uit, bijvoorbeeld om ook buitenlandse btw te verrekenen of etentjes als aftrek op te voeren? Ga vooral op zoek naar een goede adviseur!

Kasstelsel of factuurstelsel

Standaard maak je als ondernemer gebruik van het factuurstelsel. In sommige gevallen mag je het kasstelsel hanteren. We zetten een paar verschillen voor je op een rij:

Factuurstelsel voor de btw aangifte

 • Geen onderscheid tussen betaalde en onbetaalde facturen
 • Btw aangifte over facturen uit de periode voor de aangifte

Kasstelsel voor de btw aangifte

 • Btw aangifte over ontvangen betalingen
 • Geen voorfinanciering van btw over onbetaalde facturen

Mag je als ondernemer het kasstelsel gebruiken? Je hoeft alleen btw-aangifte te doen over betalingen die je hebt ontvangen. Dat betekent dat je al btw moet afdragen over facturen die je hebt gemaakt, maar waar je de betaling nog niet van hebt ontvangen.

Let op: je mag niet zomaar wisselen tussen het factuurstelsel en kasstelsel. De Belastingdienst verplicht is om de aangifte consequent te doen, steeds op dezelfde manier.

Aangifte over de juiste maanden

Je doet de aangifte voor de btw over een tijdvak. Normaal gesproken doe je als zzp’er met een eenmanszaak aangifte over het afgelopen kwartaal. Dat is een periode van 3 maanden, zoals januari, februari en maart of april, mei en juni, etc. Je doet 4x per jaar aangifte, steeds in de maand die volgt op het kwartaal. Je doet in april aangifte over het eerste kwartaal, in juli over het tweede kwartaal, in oktober over het derde kwartaal en in januari over het vierde en laatste kwartaal.

Let op: voorkom dat je de facturen meeneemt uit de maand waarin je aangifte doet. De aangifte in april doe je over de facturen tot en met 31 maart. Facturen vanaf 1 april horen bij de tweede aangifte, die je in juli doet.

Gebruik maken van speciale regelingen

Er is een speciale regeling voor de btw aangifte voor ondernemers beschikbaar, die niet alle zzp’ers kennen. Je mag in sommige gevallen gebruik maken van de Kleine Ondernemersregeling. Dat is een regeling speciaal voor kleine en startende ondernemers, die over een jaar tijd minder dan 1.883 euro aan btw dienen af te dragen. Als dit het geval is en je je aanmeldt voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR) hoef je de btw niet te betalen, zodat je een aanzienlijk fiscaal voordeel hebt.

Tip: start je halverwege of nog later in het jaar? De kans is dan groot dat je minder dan 1.883 aan btw zal hoeven afdragen. Bereken dit op basis van de omzet en het btw-tarief dat je in rekening brengt. Uitgaande van 9% btw gaat het om een omzet van 20.922 euro, bij 21% btw gaat het om een omzet tot 8.966 euro.

Buitenlandse btw

Werk je voor klanten in het buitenland of koop je in bij buitenlandse bedrijven? Dan krijg je te maken met zowel de Nederlandse btw als buitenlandse btw. Er gelden verschillende regelingen, afhankelijk van de goederen of diensten die je geleverd krijgt of zelf levert.

Gaat het om zaken binnen de EU? Dan hoef jij geen btw in rekening te brengen bij jouw klant en betaal je geen btw over aankopen die je zakelijk doet. De btw wordt ‘verlegd’. Dat betekent dat jouw klant in het eigen land btw afdraagt. En op die manier dien jij btw in Nederland af te dragen over aankopen die je in het buitenland doet.

Gaat het om zaken met een land buiten de EU? Dan is er vaak sprake van het 0%-tarief voor de btw. Je hoeft geen btw in rekening te brengen en hoeft die voor inkopen niet te betalen. Kom je er niet goed uit met de buitenlandse btw voor de aangifte? Erkende adviseurs zetten graag de belangrijke regelingen voor je op een rij. En ze kunnen je helpen jouw situatie goed in kaart te brengen

Etentjes in de btw-aangifte

Pas tenslotte op met etentjes waarvan je de btw volledig verrekent voor de btw-aangifte. Dat is niet zomaar toegestaan. De Belastingdienst hanteert een drempelwaarde. En wil je meteen het eerste etentje kunnen verrekenen? Dat mag ook, maar in dat geval mag je niet 100% van de btw opvoeren als voorbelasting.

Erkende adviseurs leggen je graag uit welke btw je wel en niet mag gebruiken voor de voorbelasting. Je kunt op die manier de btw aangifte doen bij de Belastingdienst, zodat je op basis daarvan het juiste bedrag aan btw kunt afdragen of kunt ontvangen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...