Home » Btw aangifte » Hoe moet ik btw-aangifte doen bij de Belastingdienst?

Hoe moet ik btw-aangifte doen bij de Belastingdienst?

De btw aangifte: hoe werkt dat? Hoe je btw aangifte moet doen moet je goed onder de knie hebben. Twijfel je, neem dan vooral contact op met een belastingadviseur. Je dient vanuit jouw administratie het aangifteformulier in te vullen. Dat doe je online, op de website van de Belastingdienst. Je kunt daar inloggen voor ondernemers. Zodra je de aangifte dient te doen staat het online aangifteformulier voor je klaar.

Het aangifteformulier bestaat uit de volgende onderdelen:
 • Prestaties binnenland
 • Verleggingsregelingen binnenland
 • Prestaties naar of in het buitenland
 • Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht
 • Voorbelasting en kleineondernemersregeling

Voordat je de btw-aangifte kunt doen dien je een aantal persoonlijke gegevens op te geven, zoals het Btw-nummer van jouw eenmanszaak en jouw rol als eigenaar. Vervolgens heb je de kans om een oude aangifte te wijzigen. Pas daarna doe je de nieuwe btw aangifte.

Prestaties binnenland

Benieuwd hoe de btw aangifte werkt als je die moet doen? Het begint met het opgeven van de prestaties in het binnenland. Dit zijn de goederen en diensten die je levert in Nederland, aan particuliere en/of zakelijke klanten. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen de volgende diensten:

 • Leveringen of diensten belast met hoog tarief
 • Leveringen of diensten belast met laag tarief
 • Leveringen of diensten belast met overige tarieven, behalve 0%
 • Privégebruik
 • Leveringen of diensten belast met 0% of niet bij jou belast

In de meeste gevallen zal je als zzp’er het hoge btw-tarief in rekening brengen. Uitzonderingen daarop zijn goederen die behoren tot de basisbehoeften, zoals brood, groenten, boeken en een aantal diensten. Stel vast welk btw-tarief jij in rekening dient te brengen. Tel vervolgens alle omzet met dat btw-tarief bij elkaar op over de afgelopen 3 maanden. Dat bedrag vul je in als bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend. Je gebruikt het btw-tarief om de daadwerkelijke omzetbelasting te berekenen.

Voorbeeld: je factureerde in het eerste kwartaal voor €12.000, waarover je 21% btw in rekening bracht. Daarnaast factureerde je voor €3.000 waarover je 9% btw in rekening bracht. Je vult dan €12.000 in bij de leveringen of diensten belast met een hoog tarief, net als de €2.520 die je aan btw in rekening bracht. Vul bovendien €3.000 in als leveringen of diensten met het lage tarief, net als de €270 btw daarover. Ga altijd uit van de omzet exclusief de btw.

Verleggingsregelingen binnenland

De tweede rubriek om de btw aangifte in te vullen is voor de verleggingsregelingen in het binnenland. Je krijgt daar bijvoorbeeld mee te maken als je een onderaanneming hebt of personeel uitleent in de scheepsbouw, metaalconstructie, bouw, schoonmaakbranche of groenvoorziening. De Btw-heffing wordt verlegd naar een onderaannemer of uitlener.

Je kunt ook in een aantal andere gevallen te maken krijgen met deze verleggingsregeling. Let op: het gaat om verleggingen voor binnenlandse facturen. Btw die vanuit het buitenland naar jou verlegd wordt vul je hier niet in.

Prestaties naar of in het buitenland

Werk je als zzp’er of met een eenmanszaak voor buitenlandse klanten? Dan is er sprake van prestaties naar of in het buitenland. De Belastingdienst hanteert drie verschillende categorieën:

 • Leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer)
 • Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU
 • Installatie en afstandsverkopen binnen de EU

Is er sprake van uitvoer? Over die bedragen aan omzet hoef je geen btw te berekenen. Je brengt geen btw in rekening bij die klanten, waardoor je over die omzet ook geen bedragen hoeft af te dragen. In plaats daarvan is er sprake van 0 procent btw, waardoor je gewoon het bedrag exclusief btw kunt factureren.

Gaat het om verkopen binnen de EU? In dat geval breng je 0% btw in rekening, maar vermeld je op de factuur ‘Btw verlegd’. Daarmee geef je aan dat je de btw verlegt naar de klant. Die dient zelf btw af te dragen in het eigen land. Werk je bijvoorbeeld voor een klant in België? Je factureert het bedrag exclusief btw, vermeldt ‘Btw verlegd’ en zorgt er daarmee voor dat de klant in België Btw zal afdragen.

Let op: zodra je aangeeft dat je prestaties hebt verricht naar of in het buitenland zal je een extra formulier moeten invullen. Het gaat om de btw aangifte voor intracommunautaire prestaties (ICP). Daarmee geef je aan voor welke klanten met welke Btw-nummers je de prestaties verrichtte. Op die manier kan de EU controleren of de Btw daadwerkelijk door jouw klant wordt afgedragen.

Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht

Ontvang je aan de andere kant prestaties of leveringen vanuit andere landen aan jou? Opnieuw is er sprake van leveringen vanuit binnen de EU of door organisaties in landen daarbuiten. Vanuit buiten de EU hoeft een onderneming jou geen Btw in rekening te brengen en hoef je die ook in Nederland niet af te dragen. Je betaalt dus gewoon het bedrag exclusief de Btw.

Ontvang je prestaties of leveringen door een andere organisatie in een ander land, maar binnen de EU? In dat geval zal dat bedrag de Btw aan jou verleggen. Dat betekent dat jij daarover btw dient af te dragen. Door in dit gedeelte van de btw aangifte aan te geven dat je leveringen of diensten hebt ontvangen zorg je ervoor dat je dit bij de Belastingdienst op de juiste manier kunt laten verwerken.

Voorbelasting en kleineondernemersregeling

Het laatste onderdeel van de btw aangifte die je moet doen bestaat uit de voorbelasting en de Kleine Ondernemersregeling (KOR).

Het overzicht begint met de omzetbelasting uit de rubrieken 1 tot en met 4. De Belastingdienst telt die bedragen voor je bij elkaar op. Je krijgt daarmee het overzicht van de btw die je van klanten hebt ontvangen of nog zal ontvangen, als de facturen nog niet voldaan zijn. Jij hebt nu al de plicht om dat bedrag op tijd aan de Belastingdienst over te maken.

Andersom kun je zakelijke aankopen doen, waarover je btw betaalt aan het bedrijf waarbij je afrekent. Die btw mag je verrekenen. Het gaat om voorbelasting, die je af mag trekken van het bedrag dat je af dient te dragen. Op die manier krijg je de betaalde btw terug, zodat je zakelijke aankopen kunt doen zonder dat je daar het bedrag aan btw over dient te betalen.

Daarnaast kun je in aanmerking komen voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Hoef je in een jaar tijd minder dan 1.883 euro aan btw af te dragen? De Belastingdienst behandelt je dan als een kleine ondernemer, waardoor je de btw niet hoeft te betalen. Zolang je binnen deze grens blijft en aan de andere voorwaarden voldoet ben je vrijgesteld van het afdragen van btw. Dit wordt duidelijk in de btw aangifte, dankzij de ‘vermindering volgens de kleineondernemersregeling’.

Hoe doe ik btw aangifte: online per tijdvak

Btw aangifte doen en benieuwd hoe dat werkt? Je doet dat altijd online op de website van de Belastingdienst, en netjes per tijdvak waarin je wat aan te geven hebt. En wil je voorkomen dat je het bedrag aan btw niet op je rekening hebt staan? Het is verstandig om de btw die je ontvangt apart op een spaarrekening te zetten. Voorkom daarmee dat je voor vervelende verrassingen komt te staan en zorg ervoor dat je het geld in plaats daarvan gewoon kunt overmaken.

Kom je er met de btw aangifte en hoe dat werkt zelf nog niet helemaal uit? Belastingadviseurs helpen je er graag mee, zodat je precies weet wat er moet gebeuren en je daar netjes op tijd mee bent om een boete te voorkomen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...