Home » Btw aangifte » Kan ik uitstel voor de Btw aangifte krijgen?

Kan ik uitstel voor de Btw aangifte krijgen?

Uitstel voor de btw aangifte nodig en benieuwd hoe je die kunt aanvragen? Indien je tijdelijk betalingsproblemen ervaart kun je daar in bepaalde gevallen uitstel voor ontvangen. Je krijgt dan meer tijd om bijvoorbeeld de btw af te dragen.

 

Houd er rekening mee dat je hiervoor aan strikte voorwaarden dient te voldoen. Niet veel zzp’ers en andere ondernemers krijgen uitstel van de Belastingdienst. Wij zetten voor je op een rij welke voorwaarden er gelden. Je kunt voor meer dan 12 maanden uitstel ontvangen en soms voorkomen dat je voor het volledige bedrag zekerheid dient te geven.

Voorwaarden voor uitstel

Je kunt niet zomaar uitstel voor de btw aangifte krijgen. Hiervoor dien je een verklaring van een deskundige te kunnen afgeven. Daarin moet staan dat je een gezonde onderneming hebt die netjes levensvatbaar is. De deskundige moet aannemelijk maken dat er sprake is van tijdelijke betalingsproblemen, waardoor je de uitstel voor de btw aangifte nodig hebt.

Let op: zonder verklaring van een deskundige kun je geen uitstel voor de btw aangifte aanvragen.

Een deskundige zal kritisch kijken naar de volgende voorwaarden:

 • Er is sprake van werkelijke betalingsproblemen
 • De financiële problemen zijn van tijdelijke aard
 • Je kunt de problemen vóór een specifiek moment oplossen

Benieuwd waar je een deskundige vindt om een verklaring af te geven? Het mag bijvoorbeeld gaan om een externe consultant, net als om een externe financier. Zij kunnen de financiële situatie van jouw onderneming in kaart brengen.

Daarnaast kun je gebruik maken van een brancheorganisatie of een (huis)accountant. Zij hebben voldoende financiële en fiscale kennis om de situatie te beoordelen en een verklaring op te stellen. Op die manier kunnen ze de Belastingdienst voor jou aangeven dat het nu niet lukt om de btw aangifte te voldoen. Je vraagt daarmee uitstel aan, zodat je de kans krijgt om het bedrag aan btw later af te dragen.

Voorwaarden voor de verklaring

Ook voor de verklaring zelf gelden een aantal strikte voorwaarden. Als je voor de btw aangifte uitstel wilt moet die verklaring bijvoorbeeld beschrijven wat de aard is van de betalingsproblemen. De verklaring moet aangeven hoe de problemen zijn ontstaan, zodat de Belastingdienst in kan schatten of dit het inderdaad onmogelijk maakt om nu het bedrag aan btw af te dragen.

Bovendien moet de verklaring duidelijk beschrijven hoe het in de toekomst zal lukken om de betalingsachterstand in te lopen. Dat is met name belangrijk om het gezonde karakter van jouw bedrijf aan te tonen.

Let op: de verklaring voor uitstel van de btw aangifte voor ondernemers moet duidelijk maken dat de problemen zijn ontstaan door bijzondere omstandigheden. Zijn de problemen het gevolg van het normale bedrijfsrisico? Dan zal je op basis daarvan geen uitstel krijgen.

De Belastingdienst kan bovendien aanvullende voorwaarden stellen. Op die manier wil de dienst mogelijke verliezen voor de Staat beperken, bijvoorbeeld als er sprake is van onvoorziene tegenslagen. De uitstel voor de btw aangifte is er voor ondernemers die door bijzondere omstandigheden in de problemen zijn geraakt. Dat neemt niet weg dat je het bedrag aan btw uiteindelijk af dient te dragen.

Uitstel voor de btw-aangifte aanvragen

Denk je dat je in aanmerking komt voor uitstel voor de btw aangifte? Dan kun je als zzp’er met een eenmanszaak of met een andere bedrijfsvorm contact opnemen met de Belastingdienst. Je dient voor een goede onderbouwing te zorgen, onder andere inclusief de genoemde verklaring door een deskundige. Het verzoek kun je versturen aan:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

Op die manier zal de Belastingdienst jouw verzoek in behandeling nemen, al biedt dat geen garantie op het verkrijgen van uitstel. Ga er niet automatisch vanuit dat je uitstel voor de btw aangifte ontvangt, omdat de Belastingdienst daar normaal gesproken behoorlijk kritisch op is.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...