boete te laat btw aangifte, boete te laat btw aangifte doen, btw aangifte te laat boete

Btw aangifte te laat: krijg ik een boete?

Ben je te laat met aangifte doen voor de btw? Dan loop je risico op een boete. De Belastingdienst hanteert een coulance-termijn waarin je nog niet meteen een boete krijgt, maar zal die daarna wel berekenen. Voorkom dat je te laat bent met de btw aangifte, door die netjes voor ieder tijdvak te doen. Als zzp’er met een eenmanszaak doe je doorgaans per kwartaal aangifte. Dat betekent dat je in de maand die daarop volgt aangifte doet over de drie maanden daarvoor.

In april doe je de eerste aangifte, over de maanden januari, februari en maart. Vervolgens doe je in juli de tweede aangifte, over april, mei en juni. Je doet in oktober aangifte voor het derde kwartaal en daarna in januari over het vierde en laatste kwartaal. Je hebt daar steeds een maand de tijd voor. Maak een herhalende herinnering aan in een digitale agenda, of schrijf het voor jezelf op wanneer dit uiterlijk moet gebeuren.

Coulance en boete voor de btw-aangifte

De eerste btw aangifte moet je doen voor het eind van april, dus uiterlijk op de 30e. Op de aangifte staat vervolgens vermeld wanneer je het af te dragen bedrag uiterlijk dient te voldoen of wanneer je het geld dat je terugkrijgt kunt ontvangen.

Standaard hanteert de Belastingdienst een coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Ben je te laat met de btw aangifte en ben je benieuwd of je daar een boete voor moet betalen? Indien je nog binnen de 7 kalenderdagen zit berekent de dienst nog geen boete.

Ontvangt de Belastingdienst jouw aangifte buiten deze 7 dagen of doe je helemaal geen aangifte? Dan krijg je een boete van €65, voor aangifteverzuim. De boete staat los van het bedrag dat je uiteindelijk alsnog dient af te dragen of kunt ontvangen. Het is een boete voor het niet op tijd indienen van de btw aangifte die je als ondernemer dient te doen.

Hoogte van de boete bij te late betaling

Je hebt als zzp’er de plicht om btw aangifte te doen en op basis daarvan btw af te dragen. Je betaalt het bedrag aan btw dat je hebt ontvangen van klanten, min het bedrag dat je als voorbelasting mag verrekenen.

Betaal je de btw te laat aan de Belastingdienst? Daarover berekent de dienst een betaalboete. Er is sprake van betaalverzuim, bovenop het aangifteverzuim zoals hierboven beschreven. De hoogte van de boete voor een te late betaling wordt op 3 manieren berekend:

Betaling binnen de coulancetermijn

De Belastingdienst hanteert net als voor de aangifte een coulancetermijn. Dat betekent dat je 7 kalenderdagen de tijd hebt na de uiterste betaaltermijn. Indien je betaalt binnen die termijn zijn er twee mogelijkheden:

  • Je betaalt volledig binnen de coulancetermijn
    Je krijgt geen betaalverzuimboete opgelegd, dus je hoeft geen extra kosten te maken. Wel krijg je een verzuimmededeling van de Belastingdienst, om aan te geven dat je de volgende keer op tijd moet betalen.
  • Je betaalde de vorige aangifte te laat of niet volledig
    Je krijgt een betalverzuimboete. De hoogte van de boete wordt berekend op basis van 3 procent van het te laat betaalde bedrag. Het gaat om minimaal €50 en maximaal €5.278. Op die manier krijg je na de eerste waarschuwing de tweede keer wel een boete, als je de btw aangifte te laat betaalt.

Betaling na de coulancetermijn

Betaal je het bedrag dat je moet overmaken voor de btw aangifte te laat en ook na de coulancetermijn? Dan zal de Belastingdienst je daarvoor een boete opleggen. De boete bedraagt 3 procent van het te laat betaalde bedrag. Opnieuw geldt er een minimum van €50 en een maximum van €5.278.
Voorbeeld: stel dat je €2.500 aan btw moet afdragen en je bent te laat, dan betaal je daarover een boete van 3 procent. Het gaat dan om €75 boete.

Betaling deels binnen en deels na de coulancetermijn

Betaal je een gedeelte van de btw aangifte op tijd, maar maak je niet alles binnen de gestelde betalingstermijn over? Dan berekent de Belastingdienst de boete over het totaal dat je binnen en na de coulancetermijn hebt betaald. Opnieuw bedraagt de boete 3 procent van het bedrag waar het om gaat, met een minimum van €50 en een maximum van €5.278.

Een boete voor een te late betaling van jouw btw aangifte zal voor zzp’ers niet zo hoog zijn. Zelfs bij duizenden euro’s omzet per maand gaat het om een aantal tientjes tot maximaal een paar honderd euro. Andersom zijn het kosten die je makkelijk kunt voorkomen, door de btw aangifte op tijd te doen.

Boete bij niet-betalen

Betaal je de btw aangifte helemaal niet? Zodra de Belastingdienst jouw aangifte controleert en blijkt dat de betaling is uitgebleven kun je daarvoor ook een boete krijgen. Zelfs als je een deel van de aangifte niet betaald hebt zal de Belastingdienst een boete in rekening brengen, in de vorm van een naheffingsaanslag.

Als je niet betaald hebt wordt er een betaalverzuimboete in rekening gebracht. Het gaat opnieuw om 3 procent van het totaal. En heb je een gedeelte van de aangifte niet betaald? Dan wordt die 3 procent berekend over het niet-betaalde bedrag, gecombineerd met een eventueel te laat betaald bedrag. Het minimum van €50 en maximum van €5.278 aan boete zijn opnieuw van kracht.

Let daarom goed op de juiste momenten om de btw aangifte te doen. Voorkom op die manier een boete, voor een betaling die je te laat of helemaal niet doet. Zet de bedragen die je aan btw ontvangt bij voorkeur apart op een spaarrekening. Voorkom daarmee dat het geld niet beschikbaar is op het moment dat jij de aangifte voor de btw moet doen.

Vind je het zelf lastig om de btw op tijd af te dragen en daarvoor het bedrag te berekenen? Of ben je benieuwd hoe je de aangifte stap voor stap kunt doen? Belastingadviseurs helpen je daar graag bij. Voorkom op die manier een onnodige boete bij de Belastingdienst, omdat je het te betalen bedrag aan btw op tijd overmaakt.

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)