Home | Belastingvoordelen | Belastingvoordeel voor zzp’ers: 7 fiscale voordelen op een rij
Belastingvoordeel voor zzp'ers fiscale voordelen

Belastingvoordeel voor zzp’ers: 7 fiscale voordelen op een rij

⏱ Leestijd: 4 minuten

Benieuwd naar belastingvoordeel voor zzp’ers? Als zelfstandige heb je een aantal fiscale voordelen, meer dan medewerkers in loondienst. Indien je voldoet aan de voorwaarden voor het ondernemerschap bij de Belastingdienst levert dat je een aantal aantrekkelijke aftrekposten op.

Let op: zelfs als je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en als je voldoet aan het urencriterium hoeft dat niet te betekenen dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst. Je dient daarvoor te voldoen aan een aantal andere voorwaarden. Lees ze hier.

Als ondernemer voor de Belastingdienst heb je als zzp’er een aantal belastingvoordelen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, net als de MKB-winstvrijstelling. Indien je daarvoor in aanmerking komt is er aftrek beschikbaar voor investeringen die je doet en op het moment dat een partner met je meewerkt. Tenslotte kun je besluiten om gebruik te maken van de FOR of willekeurige afschrijvingen. Wij zetten de belastingvoordelen voor je op een rij.

7 belastingvoordelen voor zzp’ers

Afhankelijk van jouw bedrijf en de activiteiten kun je gebruik maken van een aantal belastingvoordelen. De meest belangrijke zijn de:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Investeringsaftrek
 • Meewerkaftrek
 • Fiscale Oudedag Reserve (FOR)
 • Willekeurige afschrijvingen

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2018 en 2019 €7.280. Het is een vast bedrag dat geldt voor alle ondernemers voor de Belastingdienst, die voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar.

Het is een fijne aftrekpost voor jou als zzp’er, waarmee je jouw belastbaar inkomen flink verlaagt. Dat betekent dat de belastbare winst lager uitpakt, waardoor je daar minder belasting over betaalt. Afhankelijk van je inkomen betekent dit in 2018 en 2019 een netto voordeel van €2.650 tot €3.800. Als je voldoet aan het urencriterium en de Belastingdienst je ziet als ondernemer kun je als zzp’er gebruik maken van dit belastingvoordeel.

zzp-belastingvoordelen

Startersaftrek

Een belastingvoordeel voor beginnend zzp’ers is de startersaftrek. Je mag die maximaal 3x toepassen, tijdens de eerste 5 jaar van het ondernemerschap. Je kunt dat de eerste drie jaren doen om goed van start te gaan, maar je mag daar ook nog even mee wachten.

Maak je het eerste en tweede jaar nog geen of weinig winst? Het is doorgaans verstandig om de startersaftrek toe te passen in de jaren waarin je de meeste winst maakt. En kom je daar zelf niet helemaal uit? Een onafhankelijk adviseur kijkt graag met je mee, om je aan te geven hoe je de startersaftrek zo goed mogelijk kunt gebruiken.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is er voor alle zzp’ers en andere ondernemers voor de Belastingdienst. Je hoeft hiervoor zelfs niet te voldoen aan het urencriterium. In 2018 en 2019 gaat het om 14 procent van de omzet, die is vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Na aftrek van de zelfstandigenaftrek en eventuele startersaftrek mag je 14 procent van de winst die er overblijft vrijstellen. Je betaalt daar geen belasting over, waardoor de belastingdruk voor zzp’ers lager ligt dan voor medewerkers in loondienst.

Investeringsaftrek

Doe je investeringen om als zzp’er goed aan de slag te gaan? Als je een computer, printer of een bedrijfsauto koopt kun je mogelijk gebruik maken van de investeringsaftrek. Het is een van de belastingvoordelen voor zzp’ers.

Indien je minimaal €2.301 en maximaal €314.673 in een kalenderjaar investeert (2018) kun je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het betekent dat je een percentage van de investeringen van de winst af mag halen, waardoor die op papier lager uitvalt. Uiteraard dien je wel aan een paar voorwaarden te voldoen:

 • Je deed de investeringen in het afgelopen boekjaar
 • Je bent belastingplichtig voor de inkomstenbelasting
 • Je hebt een bedrijf in Nederland

Tip: soms is het de moeite waard om een extra investering nog net voor het einde van het jaar te doen. Sta je op de drempel van €2.301 aan investeringen? Door dit jaar een extra investering te doen heb je recht op investeringsaftrek, zodat je kunt profiteren van een belastingvoordeel voor zzp’ers.

Meewerkaftrek

Heb je een fiscale partner en helpt die je regelmatig met je bedrijf? Dan kun je mogelijk gebruik maken van meewerkaftrek. Het is een belastingvoordeel voor zzp’ers, waardoor je minder belasting over de winst hoeft te betalen.

Er gelden een paar voorwaarden, je dient bijvoorbeeld aan het urencriterium te voldoen. Bovendien is het belangrijk dat je partner minimaal 525 uur in een kalenderjaar meewerkt. Als je daarvoor niet meer dan €5.000 aan vergoeding betaalt kun je gebruik maken van de aftrekpost.

Fiscale Oudedag Reserve (FOR)

Je bouwt als zzp’er niet automatisch pensioen op, zoals medewerkers in loondienst dat wel doen. Wil je zelf graag pensioen opbouwen? Dan mag je gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Je mag een bedrag per jaar opzij zetten op basis van een percentage van de winst (9,44% in 2018). Bovendien geldt er een maximumbedrag per jaar van €8.775.

Let op: je mag de FOR toepassen zonder daadwerkelijk geld opzij te zetten. Houd er rekening mee dat het geld later wel beschikbaar moet zijn om er daadwerkelijk een pensioenproduct van te kopen.

Willekeurige afschrijvingen

Als zzp’er met een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), CV of een maatschap die recht heeft op startersaftrek kun je gebruik maken van willekeurige afschrijving. Dat betekent dat je zelf mag bepalen hoeveel je op welk moment afschrijft. Door sneller af te schrijven breng je de belastbare winst omlaag, waarmee je een belastingvoordeel creëert.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Twijfel niet om contact op te nemen met een adviseur. Zij helpen je graag van zoveel mogelijk belastingvoordelen te profiteren. Zij kunnen je bijvoorbeeld uitleggen over de stakingsaftrek en het middelen van jouw belasting.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

 • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
 • Een zakelijk winst & verlies template;
 • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
 • Een template om snel btw te berekenen;
 • Een rittenregistratie template;
 • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters