Home » Belastingvoordelen » Wat is meewerkaftrek voor zzp’ers en hoe werkt het?

Wat is meewerkaftrek voor zzp’ers en hoe werkt het?

Gebruik maken van de meewerkaftrek? We leggen je uit wat het is, hoe je er gebruik van maakt en waar je aan dient te voldoen volgens de Belastingdienst.

De aftrekpost biedt een kans op belastingvoordeel. Je kunt er gebruik van maken als je een fiscaal partner hebt, die met je meewerkt in jouw bedrijf. Houd er bovendien rekening mee dat je partner minimaal 525 uur dient mee te werken en dat je daar maximaal €5.000 voor mag vergoeden.

Voldoe je aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt? Dan kun je bij de aangifte inkomstenbelasting gebruik maken van de meewerkaftrek. Daardoor valt de winst op papier lager uit, zodat je daar minder belasting over betaalt.

Tip: de vergoeding tot maximaal €5.000 voor je partner geldt niet als inkomen voor hem of haar en is daarom onbelast. Dat betekent win-win, omdat jij die kosten vanuit je bedrijf mag maken en je daardoor minder belasting betaalt.

Aantal gewerkte uren en een voorbeeld

De hoogte van de meewerkaftrek die je kunt toepassen voor je partner hangt af van het aantal uren dat hij of zij meewerkt bij jou in de onderneming. Je mag op basis van het aantal gewerkte uren een percentage van de winst vrijstelling, zodat je daar geen belasting over hoeft te betalen.

Let op: je kunt de meewerkaftrek alleen toepassen als je winst maakt. Helpt je partner mee om jouw bedrijf op te starten, maar blijft er na de ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling geen winst over? Dan kun je er helaas geen gebruik van maken.

De hoogte van de aftrek is als volgt:

 • 0 tot 525 uur: geen aftrek
 • 525 tot 875 uur: 1,25%
 • 875 tot 1.225 uur: 2%
 • 225 tot 1.750 uur: 3%
 • 750 tot meer uur: 4%

Aan de hand van een voorbeeld ontdek je hoe het in de praktijk werkt. Stel je voor dat je 1.250 uur per jaar aan jouw bedrijf werkt en dat je dat samen doet met je partner. Jouw partner werkt dan ook 1.250 per jaar mee. Je betaalt hem of haar daarvoor een vergoeding van €3.000.

Jouw partner hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over die vergoeding, omdat die netjes binnen de grens van €5.000 blijft. Jij mag op basis van het bovenstaande overzicht 3% van de winst vrijstellen. Als je in dat jaar een belastbare winst hebt van €28.000 betekent dat een bruto voordeel van €840. Los daarvan heb je de €3.000 aan vergoeding gebruikt om de winst te verlagen, waardoor je over dat deel ook geen belasting betaalt en je onder de streep nog meer overhoudt.

Gaat dat je allemaal nog een beetje te snel? Geen zorgen, er zijn genoeg goede adviseurs, zij leggen het graag aan je uit. Ze kunnen je bovendien helpen in jouw situatie te berekenen of je gebruik kunt maken van de meewerkaftrek.

Urenregistratie bijhouden

De meewerkaftrek is gebonden aan een aantal regels, bijvoorbeeld als het gaat om het aantal (mee)gewerkte uren. Houd een nauwkeurige urenadministratie bij, waarmee je kunt aantonen hoeveel uren jouw partner aan jouw bedrijf besteedt. Bovendien moet uit de urenadministratie duidelijk blijken hoe je de uren uitbetaalt, zodat daar geen twijfel over kan ontstaan.

Houd er bovendien rekening mee dat je niet zomaar alle uren mee mag rekenen voor de meewerkaftrek. Het gaat alleen om de uren die niet gebruikelijk zijn in een huwelijk of een relatie. De huishoudelijke taken, het beantwoorden van de telefoon en het schoonmaken van het kantoor tellen daarom niet mee. Het moet specifiek gaan om werkzaamheden voor de onderneming. Doet jouw partner de administratie of belt hij of zij met klanten? Dat zijn wel uren die je kunt gebruiken voor het meewerkaftrek.

Door goed bij te houden hoeveel uren je partner in het bedrijf werkt en welke vergoeding je daarvoor uitbetaalt kun je bij de aangifte inkomstenbelasting gebruik maken van een belastingvoordeel. Zorg ervoor dat je de administratie minimaal 7 jaar bewaart. De Belastingdienst kan je namelijk vragen om zowel de administratie van het afgelopen jaar als de voorgaande jaren.

Meewerkaftrek voor zzp’ers

De meewerkaftrek is voor veel zzp’ers onbekend, maar dat maakt het niet minder interessant om er gebruik van te maken. Het is een van de belastingvoordelen voor zelfstandigen. Je kunt daarmee het te betalen bedrag aan belasting omlaag brengen, door gebruik te maken van de fiscale voordelen die er beschikbaar zijn.

Op die manier is het de moeite waard om ook de stakingsaftrek te onderzoeken. In sommige gevallen kun je daar al gebruik van maken. In andere gevallen kun je daar rekening mee houden voor beslissingen die je in de toekomst voor jouw onderneming neemt.

Wil je graag meer weten over de belastingvoordelen die er bestaan voor zzp’ers? Of ben je specifiek benieuwd of jij gebruik kunt maken van de meewerkaftrek? Belastingadviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden en kunnen nagaan of jij met jouw situatie in aanmerking komt.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...