Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt door veel ZZP’ers als één van de eerste verzekeringen aangevraagd. Waarom deze zo belangrijk is? Wij zetten een aantal veelgestelde vragen op een rijtje. Staat je vraag hier niet tussen? Bekijk de Kennisbank, of stel hier je vraag.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Aansprakelijkheidsverzekeringen heb je in allerlei vormen en maten. Als Bedrijf en dus ook als ZZP’er is het erg belangrijk om de juiste aansprakelijkheidsverzekeringen afgesloten te hebben in het geval dat je ergens anders schade veroorzaakt. Hierom hebben wij op een rijtje gezet wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering inhoudt, of je hem nodig hebt en hoe je dan de juiste uitkiest.

 

Waarschijnlijk weet je wel wat een WA-verzekering is voor particulieren. Dit is een verzekering waarmee je verzekerd bent wanneer je schade toebrengt aan iemand anders of aan het eigendom van iemand anders. Deze aansprakelijkheidsverzekering geldt echter niet wanneer je schade aanbrengt terwijl je als ZZP’er aan het werk bent.

 

Stel dat je als zelfstandige loodgieter werkt en per ongeluk een fout maakt waardoor het huis waterschade heeft. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan je dekken voor deze kosten waardoor je er niet zelf voor hoeft op te draaien.

 

Wat allemaal gedekt is onder deze verzekering is schade die je het toegebracht bij het uitvoeren van een opdracht, schade die wordt veroorzaakt door ene inadequaat product wat jij hebt geleverd, beschadiging aan eigendommen van derden en de rente van de schade.

 

Hiermee is dus wel enkel schade verzekerd die je toebrengt aan andere en geen schade die je toebrengt aan jezelf.

 

Een uitzondering van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is schade die je toebrengt wanneer je het verkeerde advies hebt gegeven. Stel dat je als financieel adviseur werkt en jij hebt het advies gegeven waardoor een groot bedrijf veel geld is verloren dan heb je hiervoor nog een andere verzekering nodig.

 

Heb jij inderdaad een adviserende rol als ZZP’er dan is het eventueel verstandig om na te denken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, deze verzekering dekt namelijk wel voor schade toegebracht door verkeerd gegeven advies.

 

Een andere soort aansprakelijkheid die je misschien nog nodig hebt is een verzekering waarbij milieu aansprakelijkheid is verzekerd. Dit houdt in dat alle schade die je aan het milieu toebrengt is verzekerd. Stel je werkt met veel chemische stoffen, dan kan het verstandig zijn om deze aansprakelijkheidsverzekering te nemen in het geval dat het ooit fout gaat met het lozen van deze chemische stoffen.

Tips voor het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is natuurlijk erg handig maar niet gratis en je wilt er natuurlijk niet meer geld aan uitgeven dan nodig. Hierom is de eerste tip uiteraard om gebruik te maken van ZZPVergelijker.nl. Hier kun je gemakkelijk alle bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken en zo de verzekering kiezen die het beste bij jou past en die de meest voordelige premie heeft.

 

Een andere tip is om goed te kijken naar het bedrag wat is verzekerd, vaak heb je meerdere opties. Als je met jouw soort werk niet met eigendommen van enorme waardes in aanraking komt dan kan het prima voldoende zijn om een verzekering te nemen die wat minder dekt dan de maximale dekking.

 

Een andere optie waarmee je vaak korting krijgt op jouw premie is door per jaar te betalen in plaats van per maand. Als ZZP’er maakt het vaak toch niet uit of je nu per jaar of per maand betaalt. Toch kun je er dan gemakkelijk veel geld mee besparen.

 

Ook is het belangrijk om regelmatig op zoek te blijven naar nieuwe verzekeringen. Vaak krijg je korting als je nieuw bent bij een verzekering en de premies veranderen natuurlijk ook ieder jaar. Hierdoor ben je waarschijnlijk voordeliger uit als je regelmatig van verzekering wisselt.

Veelgestelde vragen

Je hebt nu al wat meer informatie over bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen maar je hebt zeker nog niet alle antwoorden die je waarschijnlijk moet hebben. Om nog meer te weten te komen over bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen kun je hieronder verder klikken naar verschillende artikelen waar je sowieso de antwoorden op al jouw vragen kunt vinden.