Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering duur? Aansluiten bij een Broodfonds of iets soortgelijks? Wat zijn de verschillen en waarom moet je je hier echt in verdiepen? Wij zetten een aantal veelgestelde vragen op een rijtje. Staat je vraag hier niet tussen? Bekijk de Kennisbank, of stel hier je vraag.

ZZP Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Wat je moet weten

De arbeidsongeschiktheidsverzekering blijft voor veel ZZP’ers een dilemma, neem je hem wel of niet. Toch is het slim om er eentje af te sluiten als je het zeker voor het onzekere wilt nemen. Maar het is natuurlijk fijn als je die niet al te duur is en wel alles dekt wat je gedekt wilt hebben. Laat je hierover goed informeren.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Voordat je ze kunt gaan vergelijken moet je weten wat het precies inhoudt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je elke maand uitkeert zodra je door een ongeluk of ziekte tijdelijk niet meer kunt werken. Wat deze uitkering inhoudt en welke soorten arbeidsongeschiktheid precies gedekt worden verschilt per verzekeraar. Hierom is het bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV extreem belangrijk om naar de polis te kijken voordat je er eentje afsluit.

Tips voor het afsluiten van een AOV

Een AOV is per definitie geen goedkope verzekering, maar je hoeft hem niet duurder te maken dan nodig is. Hiervoor hebben wij enkele tips:

 

Als eerste hoef je niet per se een uitkering te hebben van jouw huidige inkomen. Als jouw huidige inkomen bovengemiddeld is dan wordt het een prijzige AOV om dit allemaal te laten verzekeren. Het kan een mogelijkheid zijn om te berekenen hoeveel je minimaal elke maand nodig hebt om rond te komen en dit te laten verzekeren.

 

Veel verzekeraars geven de eerste paar jaar een starterskorting wanneer je een verzekering afsluit, die kan oplopen tot wel 50%. Let hier goed op, dit kan in het begin flink schelen.

 

Ook de eindleeftijd kun je aanpassen om te besparen op de premie, maar denk hier heel goed over na. Een eindleeftijd van 60 of 65 kan een groot verschil maken in de premie die je elke maand betaalt. Dus als jij het geen probleem vindt om die laatste 5 jaar geen uitkering te krijgen dan kan dit je een aanzienlijk lagere premie opleveren.

 

Als je zelf ook een buffer hebt staan op jouw spaarrekening dan kun je er ook voor kiezen om een langere wachttijd ook aanpassen. De wachttijd is de tijd die het duurt voor jouw AOV-uitkering ingaat. Deze is minimaal een maand en kun je ook langer maken. Als je bijvoorbeeld een buffer hebt waarmee je drie maanden vooruitkomt dan kun je jouw wachttijd drie maanden maken, dit scheelt dan weer in de premie die je betaalt.

 

Een belangrijk detail om te weten is dat de premie van een AOV fiscaal aftrekbaar is. Voor een startende ondernemer komt er zelfs nog meer financieel voordeel bij kijken om een AOV af te sluiten. Hierbij kun je het bij de aangifte van de inkomstenbelasting aangeven onder het vakje premiebetaling inkomensvoorziening.

 

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een leeftijdsafhankelijke premie, dit houdt in dat jouw premie hoger wordt naarmate je ouder wordt, aangezien het risico op ziekte dan ook hoger wordt. Dit kan handig zijn wanneer je nu nog een startende ondernemer bent, en het financieel dus nog niet breed hebt, terwijl je hoopt later wel meer te gaan verdienen.

 

Heb je al een AOV en kom je nu pas achter al deze mogelijkheden? Bij sommige verzekeraars kun je alsnog aanpassingen maken in de verzekering. Als dit niet kan dan kun je na vijf jaar zonder problemen overstappen naar een andere verzekeraar waar je wel van al deze tips gebruik kunt maken.

Veelgestelde vragen

De AOV is een ingewikkeld onderwerp, dus het logisch als je alsnog een hoop vragen hebt over dit onderwerp. In dat geval kun je hiernaast verder zoeken naar informatie en veelgestelde vragen. Zo kom je alles te weten over de AOV wat je moet weten en kun je met behulp van ZZPVergelijker.nl een geïnformeerde keuze maken voor een AOV.