Home » Bestelautoverzekering » Wat is een bestelautoverzekering?

Wat is een bestelautoverzekering?

Een bestelautoverzekering: wat is dat en wanneer heb je die nodig? Wij zetten het voor je op een rij, zodat je als zzp’er een goede keuze kunt maken. We zetten een aantal bekende soorten bestelauto’s voor je op een rij en helpen je bepalen of je de auto zakelijk of privé gebruikt. Tenslotte gaan we voor je in op het grijze kenteken. Wat is dat en kun jij daar gebruik van maken? Met die belangrijke informatie kun je jouw bestelautoverzekering online afsluiten, zodat je snel de weg op kunt.

Heb ik een bestelautoverzekering nodig?

Je hebt een bestelautoverzekering nodig als je rijdt in een bestelauto, dat is waarschijnlijk geen verrassing voor je. We spreken van een bestelauto als die een laadruimte heeft, ingericht om daar goederen mee te vervoeren. Het gaat om een auto waar achterin geen stoelen staan, of waarin je achter de ruimte met stoelen nog een flinke ruimte hebt om spullen in op te bergen. Je kunt daar bijvoorbeeld je benodigdheden kwijt als schilder, als bouwvakker of de materialen die je nodig hebt als vertegenwoordiger voor bepaalde merken.

Benieuwd in welke branches de bestelauto en bestelautoverzekering gangbare keuzes zijn? Het gaat bijvoorbeeld om koeriers en aannemers, net als glaszetters, bouwvakkers en specialisten in verhuur. In die gevallen heb je voldoende ruimte achterin de auto nodig, waardoor je er niet komt met een reguliere personenauto. Een grijs gebied geldt voor zzp’ers die een auto rijden waarin ze personen of dieren vervoeren. Het gaat soms om omgebouwde bestelauto’s, bijvoorbeeld binnen het gehandicaptenvervoer of voor de hondenuitlaatservice.

Benieuwd of jij een bestelautoverzekering nodig hebt, voor de auto die je rijdt? Dat is het geval als de Belastingdienst jouw auto ziet als een bestelauto. De Belastingdienst kijkt daarvoor goed naar de manier waarop je de auto gebruikt, bijvoorbeeld specifiek voor jouw onderneming. Wordt de auto aangemerkt als een bestelauto? Dan profiteer je van een aantal fiscale voordelen:

Lager tarief voor de wegenbelasting

Er geldt voor bestelauto’s een lager tarief voor de wegenbelasting. Je bent veel op de weg en kunt niet anders, omdat je de auto nodig hebt voor je werk. De Belastingdienst komt je tegemoet met een lager tarief, als je voldoet aan de eisen voor een bestelauto.

Vrijstelling van de BPM

BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Uit die naam blijkt dat de belasting bedoelt is voor personenauto’s, terwijl jij een zakelijke bestelauto rijdt. Onder voorwaarden kun je in aanmerking komen voor vrijstelling, waardoor de aanschaf van de bestelauto voordeliger is.

BTW aftrekken over de aanschafprijs

Als je zakelijk BTW berekent aan klanten mag je andersom de BTW die je voor de auto betaalt aftrekken. Je kunt de BTW als het ware verrekenen, waardoor je deze belasting over de aanschafprijs niet hoeft te betalen.

Bekende soorten bestelauto

Of je een bestelauto rijdt hangt af van het type auto dat je kiest, de indeling daarvan en de manier waarop je er gebruik van maakt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een bestelauto te kopen en die om te bouwen tot een personenauto, of andersom. We zetten de meest voorkomende type bestelauto’s voor je op een rij:

Grote bestelauto’s

Denk aan verhuisbussen en andere grote bestelbussen. Je kunt er veel materialen en spullen in kwijt, waardoor er heel duidelijk sprake is van een bestelauto.

Middelgrote bestelauto’s

Kleinere modellen, waar je heel duidelijk zakelijk gebruik van maakt. Denk aan een minibusje of een terreinauto, waarbij er geen sprake is van een verhoogd dak.

Combo’s

Bestelauto’s met een verhoogd dak. Het dak is 25cm of meer hoger dan het portier om de auto in te kunnen stappen achter het stuur.

Bestelauto’s met open laadbak

Ruime auto’s met een laadbak zonder dak, zodat je daar de materialen in kunt plaatsen die je wilt vervoeren of nodig hebt voor de uitvoering van je werk.

Bestelauto’s met dubbele cabine

Een bestelauto met stoelen voor de bestuurder en een bijrijder, met daarachter nog een rij zitplaatsen. Achter die tweede rij zitplaatsen is er sprake van laadruimte, waardoor er sprake is van een bestelauto.

Zoals je merkt kom je met diverse type auto’s in aanmerking voor de voordelen van een bestelauto. Je kunt bij de Belastingdienst nagaan of de auto die jij wilt kopen of rijden voldoet aan de eisen.

Zakelijk of privégebruik

Een bestelauto kun je zowel zakelijk als privé gebruiken, als je daarin rijdt als zzp’er. Je kunt een bestelautoverzekering gebruiken, ook als je auto daarnaast privé rijdt. Het is belangrijk dat je de auto minimaal 10 procent zakelijk gebruikt. Daarmee kom je bij de Belastingdienst in aanmerking voor de voordelen van een bestelauto, zodat je daar ook een bestelautoverzekering voor kunt afsluiten.

Bestelautoverzekering voor grijs kenteken

Je ontvangt voor de bestelauto een grijs kenteken als de Belastingdienst die als zodanig ziet. Er was oorspronkelijk sprake van een grijs kentekenbewijs, omdat het kenteken zelf gewoon geel is. Je kunt de kentekens herkennen aan een B of een V als eerste letter. Met een grijs kenteken kun je als zzp’er profiteren van de fiscale voordelen die er via de Belastingdienst beschikbaar zijn.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...