premie bestelautoverzekering vergelijken

Goedkoopste bestelautoverzekering: de beste premie

Wat is de premie van een bestelautoverzekering en waar hangt die vanaf? We zetten een aantal belangrijke punten voor je op een rij, die van invloed zullen zijn op de premie die je betaalt. Handig tijdens het vergelijken, omdat je daarmee beter weet waar je goed op moet letten.

Tip: de goedkoopste keuze voor de premie van een bestelautoverzekering lijkt verleidelijk. Kijk verder dan alleen de premie, ook naar de dekking. Voorkom op die manier dat je een goedkope polis hebt die niet of nauwelijks uitkeert als er een keer echt wat aan de hand is.

De premie van een bestelautoverzekering is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Het gaat om de manier waarop je de bestelauto gebruik, de (dag)waarde daarvan en een aantal persoonlijke gegevens. Die onderdelen samen geven de verzekeraar een goed beeld van wie er met welke auto zal rijden en wat de risico’s zijn.

Vind je het zelf lastig om de bestelautoverzekeringen en hun premies te vergelijken, bijvoorbeeld omdat je niet goed weet welke risico’s je loopt? Gediplomeerde verzekeringsadviseurs helpen je daar graag mee, zodat je een goede keuze kunt maken.

Premie bestelautoverzekering

De premie van een bestelautoverzekering hangt onder andere af van de dagwaarde. Een gloednieuwe bestelauto heeft meer waarde dan een ouder model dat al 5 jaar meegaat. Dit is van invloed op de premie, omdat je meer betaalt voor de dekking van een nieuwe bestelauto met een hoge waarde.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om aan te geven hoe je de bestelauto gebruikt, privé of zakelijk. Uitgaande van zakelijk gebruik als zzp’er heb je vervolgens de mogelijkheid om aan te geven hoe je omgaat met de BTW en BPM. Als je de auto zakelijk koopt heb je de kans om de BTW en BPM te verrekenen. Je hoeft die dan niet voor te financieren. Het betekent voor de verzekeraar dat de waarde van de auto exclusief deze onderdelen blijft, waardoor het verzekerde bedrag lager uitvalt. Vervolgens is het belangrijk om aan te geven hoe je de auto gebruikt, zodat de verzekeraar het risico kan inschatten.

Houd er rekening mee dat je als koerier, taxichauffeur, rij-instructeur, verhuurder en zzp’er in betaald personenvervoer een speciale verzekeraar zal moeten benaderen. Het is in die gevallen niet mogelijk om een reguliere autoverzekering af te sluiten. De risico’s zijn groter dan bij normaal particulier gebruik. Rijd je de auto zakelijk om collega’s te vervoeren, tijdgevoelige of diefstalgevoelige goederen te vervoeren? Of gaat het om het vervoer van maaltijden of andere dingen? In die gevallen is het iets makkelijker om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Toch is het belangrijk om nauwkeurig aan te geven hoe je de auto gebruikt, zodat een verzekeraar daarvoor de premie kan berekenen. Geef bijvoorbeeld aan in welke branche je actief bent als zzp’er.

Tenslotte dien je een paar persoonlijke gegevens te delen, om de premie van de bestelautoverzekering te berekenen en verzekeringen te vergelijken. Belangrijke gegevens zijn in ieder geval je geboortedatum en het aantal kilometers dat je per jaar denkt te gaan rijden. Vul dat aan met het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Met die gegevens in de hand kun je de premie berekenen van een bestelautoverzekering, om een vergelijking te maken tussen de diverse verzekeraars.

Bestelautoverzekering vergelijken: kijk naar de dekking

Wil je de premie van een bestelautoverzekering vergelijken? Houd er rekening mee dat je geen appels met peren kunt vergelijken. Ga bij iedere verzekeraar uit van dezelfde dekking. Je hebt de keuze uit drie soorten verzekeringen:

WA-bestelautoverzekering

De goedkoopste bestelautoverzekering, waarmee jij je verzekert tegen de wettelijke aansprakelijkheid. De verzekering biedt dekking bij schade die je aan anderen toebrengt, zowel materiaal als in de vorm van letsel. Schade aan je eigen bestelauto is niet gedekt.

WA Beperkt Casco bestelautoverzekering

Een meer uitgebreide bestelautoverzekering. Je verzekert de wettelijke aansprakelijkheid, plus schade aan jouw eigen bestelauto die je niet zelf veroorzaakt. Je kunt denken aan schade door weersinvloeden of joyriding. Schade die je zelf aan je eigen bestelauto veroorzaakt is niet gedekt.

WA Allrisk bestelautoverzekering

De meest uitgebreide bestelautoverzekering. Je verzekert de wettelijke aansprakelijkheid, plus schade aan jouw eigen auto. Ook schade die je zelf veroorzaakt is gedekt, behalve als je die met opzet veroorzaakt.

Zorg er altijd voor dat je de premie van bestelautoverzekeringen vergelijkt door uit te gaan van dezelfde WA-dekking, WA Beperkt Casco dekking of WA Allrisk dekking bij de verschillende verzekeraars.

Tip: de dekking van een WA-autoverzekering is bij de verschillende verzekeraars gelijk. Er kunnen verschillen ontstaan als je een Beperkt Casco dekking of een Allrisk dekking afneemt. Kijk dus goed naar zowel de premie als de dekking, bijvoorbeeld om de hoogte van de verzekerde bedragen te vergelijken.

Aanvullende modules vergelijken

Wil je gebruik maken van aanvullende dekkingen? Je hebt daarvoor verschillende mogelijkheden:

  • Ongevallenverzekering inzittenden (OVI)
  • Schadeverzekering inzittenden (SVI)
  • Verhaalrechtsbijstand
  • Eigen vervoerverzekering
  • Mobiele apparatuur

De verschillende aanvullende modules helpen jou de bestelautoverzekering helemaal naar wens samen te stellen. Wil je de premies van verzekeraars vergelijken? Ga opnieuw uit van een verzekering die je op dezelfde manier samenstelt. Inclusief dezelfde aanvullende modules of op basis van WA, Beperkt Casco of Allrisk. Voorkom op die manier dat je appels met peren vergelijkt, waardoor je de premies eigenlijk niet eerlijk naast elkaar kunt zetten.

Kom je er niet goed uit met de soorten bestelautoverzekeringen en de aanvullende modules die er beschikbaar zijn? Een adviseur kan je helpen een goede vergelijking te maken, gebaseerd op de risico’s die jij loopt en graag af wilt dekken als zzp’er met een bestelautoverzekering.

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)