Home » Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering » Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en waarom is die voor een eenmanszaak interessant? Belangrijke vragen, waar we je graag antwoord op geven. Zo’n verzekering is voor jou als zzp’er niet verplicht, maar kan wel voorkomen dat je zelf voor hoge kosten moet opdraaien.

We zetten voor je op een rij wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is en wat daar de kosten van zijn. Samen met een paar tips, die jou helpen om het risico in te schatten en op basis daarvan de dekking te kiezen die je nodig hebt.

Je bent als eigenaar van een eenmanszaak aansprakelijk voor schade die je veroorzaakt. Het gaat om schade die je veroorzaakt tijdens je werk, door de werkwijze die je hanteert of door personeel dat bij jou werkt. Met dat laatste heb je als zzp’er niet te maken, maar wel als je medewerkers inhuurt binnen jouw eenmanszaak.

Let op: je kunt goede algemene voorwaarden opstellen om jouw aansprakelijkheid te beperken. Toch kun je daarmee niet alle risico’s afdekken, dus kijk goed naar de mogelijkheid van een aansprakelijkheidsverzekering.

Houd de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers goed uit elkaar, bijvoorbeeld door goed te kijken naar wat er gedekt is. De verzekering is niet verplicht, maar met onze handige tips bepaal jij eenvoudig of dit voor jou toch een goed idee is.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Voorkom dat je de verzekeringen voor bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid door elkaar haalt. We zetten een paar belangrijke verschillen op een rij:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Een WA-verzekering voor bedrijven, waarmee je aansprakelijkheid tijdens jouw werk, voor jouw werkwijze en activiteiten door jouw personeel kunt dekken.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Een aansprakelijkheidsverzekering die de gevolgen van jouw beroepsuitoefening dekt, bijvoorbeeld als je een verkeerd advies geeft of foute constructieve berekening maakt.

Wat is er gedekt?

Wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een eenmanszaak is wordt het best duidelijk door goed te kijken naar de dekking. Houd er allereerst rekening mee dat je geen gebruik kunt maken van je particuliere WA-verzekering. Die verzekering kun je gebruiken voor persoonlijke aansprakelijkheid, maar niet als er tijdens je werk een situatie ontstaat waarvoor jij aansprakelijk kan worden gesteld.

Een AVB dekt schade aan personen (immaterieel) en zaken (materieel). De schade dient te ontstaan tijdens het uitvoeren van jouw opdrachten als ondernemer. De dekking geldt ook voor kosten die ontstaan door schade of letsel dat is ontstaan terwijl jij daar aansprakelijk voor bent. Gaat het om schade opgelopen in een gebouw dat hoort bij jouw onderneming? Ook in dat geval kun je gebruik maken van de dekking.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht voor zzp’ers en eenmanszaken. Het is een vrijwillige verzekering. Daarom is het de moeite waard om goed in te schatten welke risico’s jij loopt als zelfstandige of ondernemer.

Let op: sommige opdrachtgevers vereisen dat je een AVB hebt. Zij doen dit om te voorkomen dat jij niet voor de kosten op kunt draaien, als je daarvoor wel aansprakelijk bent. Informeer bij opdrachtgevers of ze een AVB verplicht stellen, zodat je daar op voorhand rekening mee kunt houden.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor eenmanszaken en zzp’ers is gebruikelijk in beroepen met relatief veel risico. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de bouwsector, net als de juridische en fiscale sector. Een klein foutje kan daar grote gevolgen hebben, die leiden tot hoge kosten. Met een AVB zorg je voor dekking, waarmee je kunt voorkomen dat jij de kosten moet betalen die ontstaan als je aansprakelijk bent voor schade.

Tips bedrijfsaansprakelijkheid eenmanszaak

Wil je de bedrijfsaansprakelijkheid van jouw eenmanszaak goed afdekken? We zetten een paar handige tips voor je op een rij:

Schat de risico’s in

Voordat je verschillende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen kunt vergelijken is het belangrijk om de risico’s goed in te schatten. Waar heb jij als ondernemer mee te maken, wat zijn de risico’s die je als zzp’er loopt? Zodra je daar een goed beeld van hebt kun je de mogelijke kosten berekenen die er kunnen ontstaan. Vergelijk die kosten met de premie voor een AVB, zodat je daar een goede keuze voor kunt maken.

Particulier en zakelijk

Een aansprakelijkheidsverzekering kun je zowel particulier (WA-verzekering) als zakelijk (bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering) afsluiten. Kies je voor de beide verzekeringen dezelfde verzekeraar? Dan kan er nooit discussie ontstaan over waar bepaalde schade verzekerd is, omdat je privé of zakelijk aansprakelijk bent. Je bent dan altijd gedekt door dezelfde verzekeraar, waardoor meteen duidelijk is wie de schade moet vergoeden.

Wel en niet verzekerd

Ga altijd na wat er verzekerd is binnen de AVB. En controleer ook heel specifiek wat er niet verzekerd is, zodat je de uitsluitingen kent. Jouw bedrijf heeft z’n eigen risico’s, dus zorg ervoor dat je die voldoende af kunt dekken. Een adviseur kan je helpen om de dekking door te nemen, waardoor je precies weet in welke gevallen je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor jouw eenmanszaak kunt gebruiken.

Eigen risico binnen de AVB

Er kan sprake zijn van een eigen risico binnen de AVB. Dat betekent dat je eerste schade zelf betaalt, voordat je gebruik kunt maken van de dekking door jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het voordeel van een eigen risico is dat je doorgaans een lagere premie betaalt. Hier staat aan de andere kant tegenover dat je niet meteen gebruik kunt maken van de dekking, zodra er wat aan de hand is.

Je kunt online de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een eenmanszaak of voor jou als zzp’er vergelijken. Ga op die manier na of deze verzekering belangrijke risico’s voor jouw bedrijf kan dekken. En check welke verzekeraar goed aansluit bij je wensen, voor een premie die je maandelijks zal betalen.

Houd de aansprakelijkheidsverzekeringen voor jouw bedrijf en beroep goed uit elkaar, net als de particuliere WA-dekking waar je gebruik van kunt maken. Een adviseur kan je helpen om alles op een rij te zetten, zodat je niets over het hoofd ziet.

 

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...