Home » Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering » Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten: premie vergelijken

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten: premie vergelijken

Benieuwd naar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) kosten die je kunt verwachten? De premie die je betaalt is afhankelijk van een aantal factoren. Het is belangrijk om de risico’s in kaart te brengen waar jij mee te maken hebt, zodat je daar de juiste verzekering bij kunt kiezen.

De premie van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van de branche waarin je actief bent en de manier waarop je werkt. Ga je bijvoorbeeld veel langs bij klanten? Dan is het risico dat je andermans spullen beschadigt groter dan wanneer je vooral thuis of op een eigen kantoor werkt. En heb je veel klanten of andere relaties over de vloer? Houd er dan rekening mee dat zij bijvoorbeeld kunnen struikelen of op een andere manier letsel kunnen oplopen.

De premie en kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn daardoor sterk afhankelijk van de manier waarop jij werkt en het beroep dat je uitoefent. En vind je het lastig om zelf de risico’s in te schatten? Een adviseur kan je helpen om in kaart te brengen waar het in jouw geval om gaat. Die risico’s vormen een goede basis om de dekking te bepalen en premie te berekenen, zodat je weet wat een AVB zal kosten.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Voordat je kijkt naar de kosten en premie van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk om de risico’s in kaart te brengen. Je bent eigen ondernemer en kunt daarom niet meer terugvallen op een verzekering door je werkgever. In plaats daarvan dien je er zelf voor te zorgen dat je de bedrijfsrisico’s in kaart brengt. Een eventuele claim komt voor jouw rekening. Je dient zelf voor de kosten op te draaien, behalve als je daar een AVB voor kunt gebruiken.

Tip: houd 3 belangrijke verschillende polissen uit elkaar: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een particuliere WA-verzekering. Die laatste polis kun je alleen particulier gebruiken, dus niet voor schade die ontstaat tijdens je werk. De bedrijfsaansprakelijkheid dekt directe schade door het uitoefenen van jouw werk, terwijl de beroepsaansprakelijkheidsverzekering indirecte schade dekt. Bij die laatste gaat het om de gevolgen van bijvoorbeeld jouw verkeerde advies of een constructieve berekening die niet helemaal blijkt te kloppen.

De kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hangen sterk af van de volgende factoren:

De branche waarin je werkt

Werk je in de bouw? Dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gemiddeld genomen duurder dan wanneer je werkt als tekstschrijver. In sommige branches zijn de risico’s groter dan in andere, dus houd daar rekening mee bij de berekening van de premie die je zal betalen.

De werkzaamheden die je uitvoert

Kom je veel bij klanten over de vloer of nodig jij regelmatig relaties uit? De risico’s zijn dan groter dan wanneer je vooral zelfstandig vanuit huis of op een eigen kantoor werkt. Het type werkzaamheden dat je uitvoert binnen de branche waarin je actief bent heeft veel invloed op de kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Het verzekerd bedrag dat je wenst

Hoe hoger het verzekerd bedrag, hoe hoger ook de premie die je voor een AVB betaalt. Heb je een verzekerd bedrag van 2.500.000 euro nodig, omdat je werkt met brandgevaarlijke stoffen? Dan is de premie hoger dan wanneer je voldoende hebt aan 1.000.000 euro aan verzekerd bedrag voor administratief werk dat je doet.

Verzekeringen vergelijken

Een goedkope bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in een branche met weinig risico’s is bijvoorbeeld beschikbaar voor 100 euro tot 150 per jaar. Het is daarmee een relatief voordelige verzekering, waarvan de premie laag is. Werk je in een branche met meer risico’s en moet ook het verzekerde bedrag hoger zijn? Dan kunnen de kosten eenvoudig oplopen tot bijvoorbeeld 500 euro per jaar.

Het is lastig om voor alle branches en type werkzaamheden aan te geven wat de kosten voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zullen zijn. Probeer de risico’s van jouw bedrijf in kaart te brengen of doe dat samen met een adviseur. Bepaal wat je wilt verzekeren en wat het verzekerde bedrag moet zijn. Die factoren helpen je de beschikbare verzekeringen te vergelijken, zodat je die voor een scherpe premie en met een goede dekking kunt afsluiten.

Tips bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een scherpe premie

Met een paar tips maak je het makkelijker om de juiste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten:

Breng de risico’s in kaart

De premie en kosten zijn sterk afhankelijk van de precieze dekking die je kiest. Breng de risico’s van jouw bedrijf en werkzaamheden in kaart. En vind je dat zelf lastig? Besprek de risico’s met een adviseur, zodat je de AVB daar netjes op af kunt stemmen.

Combineer meerdere verzekeringen

Heb je ook een particuliere WA-verzekering? Als je de AVB bij dezelfde verzekeraar afsluit kan dat voordelen opleveren. Soms krijg je korting op de premie, en in het geval van schade ontstaat er geen discussie of de verzekeraar van je particuliere of zakelijke dekking moet uitbetalen. Het is dezelfde verzekeraar, waardoor goed duidelijk is wie de kosten zal moeten vergoeden.

Denk aan andere verzekeringen

Vergelijk de kosten en premie voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar niet zonder ook naar de aanvullende CAR-verzekering voor in de bouw te kijken, net als de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Voorkom dat je de verschillende modules en dekkingen door elkaar haalt.

Je kunt online de kosten en premie voor jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering berekenen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Voorkom onduidelijkheid met een eigen berekening of vraag een adviseur met je mee te kijken. Zij helpen je op die manier graag de risico’s in kaart te brengen, zodat jij je daar goed voor kunt verzekeren.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...