Home » Arbeidsongeschiktheidsverzekering » Wat is een broodfonds en hoe werkt het?

Wat is een broodfonds en hoe werkt het?

Een broodfonds: wat is dat en hoe kun je daar gebruik van maken? Het is een alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) dat in populariteit toeneemt. Steeds meer ondernemers ontdekken de mogelijkheden en melden zich aan voor de fondsen.

Een broodfonds is een collectief van zelfstandigen, die samen een vangnet creëren. Het fonds is een samenwerking van meerdere zzp’ers, die elkaar helpen als dat nodig is. Een collectieve spaarpot, waar je gebruik van kunt maken als je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt.

Er zijn honderden broodfondsen actief in Nederland, waarbij duizenden zelfstandigen zich hebben aangesloten. Veel van de fondsen werken vooral lokaal en richten zich bijvoorbeeld op een specifieke branche. Op die manier kennen de zzp’ers elkaar goed.

Wat is een broodfonds?

Een broodfonds bestaat uit leden. Dat zijn zzp’ers die zelf bepalen hoeveel ze maandelijks opzij willen leggen. Je hebt als zelfstandige op die manier zelf invloed op de hoogte van een mogelijke uitkering, zodra je die nodig hebt. Het geld dat je inlegt stort je op een eigen broodfondsrekening. Zodra er iemand ziek wordt geeft hij of zij dat door aan het bestuur van het fonds. Het bestuur stelt alle leden op de hoogte en doet een maandelijkse schenking, van de rekeningen van de verschillende deelnemers. Zodra je vertrekt bij een broodfonds of met pensioen gaat neem je het bedrag dat op je eigen rekening staat mee, dat geld blijft namelijk gewoon van jou.

Je doet maandelijks een storting op de broodfondsrekening. Zodra er iemand ziek wordt schrijft het bestuur daar geld vanaf. Het bedrag dat op de rekening beschikbaar is hangt dus af van je eigen inleg, verminderd met de uitkeringen die er nodig zijn voor zieken. In de praktijk wordt slechts 1 tot 2 procent van de aangesloten zelfstandigen ziek, waardoor er niet veel hoeft te worden uitgekeerd.

Per broodfonds verschillen de precieze regels en voorwaarden. Het is gebruikelijk om gedurende een periode van 2 jaar gebruik te kunnen maken van een uitkering. Het blijkt dat 99 procent van de werkenden binnen die periode weer aan de slag kan.

Tip: alle risico’s afdekken? Je kunt deelname aan een broodfonds combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je daar kiest voor een eigenrisicoperiode van twee jaar beperk je de premie, terwijl je in de tussentijd kunt terugvallen op het fonds.

Is de premie fiscaal aftrekbaar?

Een belangrijke vraag voor veel zzp’ers: is de premie voor een broodfonds fiscaal aftrekbaar? De premie voor een broodfonds is niet aftrekbaar. Dat is bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering wel het geval, dus dit is een belangrijk verschil.

Een broodfonds werkt anders dan een verzekering. Er is geen sprake van premie of kosten. In plaats daarvan maak je geld over naar je eigen broodfondsrekening. Dat geld blijft daarop staan, totdat er een zieke is en het bestuur maandelijks geld afschrijft. Zodra je zelf een uitkering nodig hebt ontvang je netto bedragen van de rekeningen van de verschillende leden. Er is sprake van een eigen rekening waarop je netto bedragen inlegt. Andersom ontvang je ook netto-uitkeringen. Je hoeft geen belasting te betalen over de schenkingen die je ontvangt, maar dat betekent ook dat de inleg niet fiscaal aftrekbaar is.

Waarom deelnemen?

Er zijn verschillende redenen om deel te nemen aan een zzp broodfonds. De belangrijkste reden voor veel zelfstandige is de verzekering van inkomen bij ziekte. Als je dat niet via een verzekeraar wilt doen kun je besluiten om daar zelf voor te sparen. Het kan een aantal jaren duren voordat je genoeg gespaard hebt. Bovendien zal je veel discipline moeten hebben om maand na maand te blijven sparen, ook als de inkomsten tegenvallen of je andere uitgaven moet doen.

Een broodfonds is er voor meer zelfstandigen. Jullie slaan de handen als het ware ineen, door samen te sparen. Dat doe je op een eigen rekening, maar met de afspraak dat je meebetaalt aan de schenkingen aan anderen. Als er iemand ziek wordt brengen de leden samen het geld bijeen om voor een uitkering te kunnen zorgen.

Een broodfonds biedt op die manier al meteen dekking, zodra je daar mee begint. Het is niet nodig om jaren te sparen om voldoende geld bij elkaar te brengen. Andersom zal je ook moeten bijdragen aan de schenkingen aan anderen. Het is vooraf niet te zeggen wie van de leden er ziek zal worden, waardoor dat ook iemand anders kan zijn dan jij zelf.

Het is als zzp’er in ieder geval verstandig om de risico’s van ziekte goed in kaart te brengen. Houd rekening met de kosten die je bij ziekte maakt, maar vooral ook met het verlies van inkomen waarmee je te maken kunt krijgen.

Broodfonds of AOV afsluiten

Je kunt je aanmelden bij een broodfonds of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Zowel de broodfondsen als de verzekeringen kun je onderling vergelijken. Bovendien kun je de verschillen van de beide oplossingen naast elkaar zetten, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken.

Een broodfonds is er voor alle deelnemende zelfstandigen. Je hebt een eigen broodfondsrekening waarop je de inleg doet. Zodra je ziek wordt betalen alle leden samen jouw schenkingen, waar je tot twee jaar gebruik van kunt maken. Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je premie, die fiscaal aftrekbaar is. Je kunt een uitkering krijgen op basis van het percentage arbeidsongeschikt dat je raakt. Je hebt zelf invloed op de hoogte van de premie die je betaalt, net als de hoogte van de uitkering die je kunt ontvangen.

Welke oplossing je ook kiest, het is de moeite waard om zowel het broodfonds als de AOV goed te vergelijken. En denk je erover om zelf een potje bij elkaar te sparen als appeltje voor de dorst bij ziekte? Een adviseur kan je helpen te berekenen wat de mogelijkheden zijn en wat je daarvoor nodig hebt.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...