Home » Rechtsvorm kiezen » Eenmanszaak of zzp’er: wat zijn de verschillen?

Eenmanszaak of zzp’er: wat zijn de verschillen?

 

Twijfel je over het starten van een eenmanszaak of werken als zzp’er en ben je benieuwd naar de verschillen? Wil je weten of het verschil maakt of je een eenmanszaak start of gaat  werken als freelancer? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij aan de hand van de antwoorden op een paar belangrijke vragen. Met deze informatie krijg jij een beter beeld van de keuzes die je kunt maken. 

Je kunt een eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel, of werken als freelancer. Dat betekent dat je als ondernemer aan de slag kunt, of dat je als zelfstandige naar opdrachten kunt zoeken. In de beide gevallen heb je veel vrijheid, bijvoorbeeld om zelf te bepalen waar en wanneer je aan opdrachten werkt. Een eenmanszaak is een rechtsvorm, die zowel rechten als plichten met zich meebrengt.

Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij, zodat je kunt werken als zelfstandig ondernemer of freelancer. En ben je benieuwd naar de verschillen met een zzp’er? Met deze informatie krijg jij een beter beeld van de keuzes die je kunt maken en wat dat betekent voor jouw werk.

Een eenmanszaak of werken als freelancer

Een eenmanszaak starten of werken als freelancer? Sommigen zullen zeggen dat dit hetzelfde is, maar er is wel degelijk sprake van een paar verschillen. In de beide gevallen werk je voor jezelf en heb je veel vrijheid. Er is geen sprake van een baas, al heb je natuurlijk te maken met klanten of opdrachtgevers die je tevreden zal moeten stellen. We zetten een paar verschillen tussen een eenmanszaak en werken als freelancer voor je op een rij:

 • Een eenmanszaak is een rechtsvorm, net als een BV, een VOF of een maatschap.
 • Werken als freelancer is de keuze voor vrijheid, en is geen rechtsvorm op zich.
 • Je kunt een eenmanszaak hebben en geen freelancers zijn, bijvoorbeeld omdat je personeel in dienst hebt of je een eigen winkel hebt.

Wat dat betreft is het werken als freelancer niet hetzelfde als het starten van een eenmanszaak. Dat neemt ondertussen niet weg dat je als freelancer wel een eenmanszaak kunt starten. Ga je bijvoorbeeld advies geven aan klanten of verkoop je jouw diensten als tekstschrijver? Dan ben je freelancer en kun je daarvoor een eenmanszaak oprichten, maar ook een andere rechtsvorm.

Word je zelfstandig ondernemer of freelancer?

De keuze om freelancer of zzp’er te worden is minstens zo’n interessante. Als zzp’er zal je een rechtsvorm moeten kiezen, bijvoorbeeld door een eenmanszaak op te richten. Of een BV, waarmee je de hoofdelijke aansprakelijkheid kunt beperken.

Een zzp’er is een Zelfstandige Zonder Personeel. Het is de term zoals de Belastingdienst die hanteert. Een freelancer is daar doorgaans gelijk aan, omdat ze meestal geen personeel in dienst hebben. Ze bieden hun diensten aan vanuit kennis en ervaring, terwijl ze weinig tot niet investeren in bedrijfsruimtes en bedrijfsmiddelen.

Toch is een zzp’er een breder begrip dan een freelancer. Een kapper of een taxichauffeur kan een zzp’er zijn, terwijl het lastig is om die aan te merken als freelancer. Ook in de bouw-, transport- en zorgsector zijn freelancers een zeldzaamheid, terwijl het gebruikelijker is om als zzp’er te opereren.

Word je zzp’er of start je een eenmanszaak?

Twijfel je tussen de status als zzp’er of het runnen van een eenmanszaak? Je hoeft met een eenmanszaak geen zzp’er te zijn, terwijl je als zzp’er wel een eenmanszaak kunt oprichten.

De term ‘eenmanszaak’ slaat namelijk op het eigendom van het bedrijf. Je kunt een bedrijf oprichten met alleen jou als eigenaar, terwijl je vervolgens personeel aanneemt. Je werkt dan met meerdere in het bedrijf, terwijl er nog steeds sprake is van een eenmanszaak. Op dat moment ben je geen zzp’er, omdat je niet voldoet aan de classificatie ‘zelfstandige zonder personeel’.

Zowel als zzp’er als met een eenmanszaak bepaal je zelf op welke momenten je aan welke opdrachten werkt. Bovendien heb je meerdere opdrachtgevers en word je betaald per opdracht, ook al spreek je daarvoor een uurtarief af. Verder heb je geen of in beperkte vorm bedrijfsruimte en doe je niet of nauwelijks investeringen in bedrijfsmiddelen.

Het is wat dat betreft de moeite waard om de verschillende termen goed uit elkaar te houden. Houd er rekening mee dat je met een eenmanszaak niet automatisch zzp’er bent. En bepaal zelf of je jezelf wilt profileren als freelancer of zelfstandig ondernemer. Laat dat bijvoorbeeld afhangen van de branche waarin je actief bent, de mate van professionaliteit die je wilt uitstralen en de manier waarop anderen zich in de branche presenteren. Op die manier kies je tussen een eenmanszaak en de keuze om zzp’er te zijn, of kun je voortaan als freelancer door het leven gaan.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op zoek gaat naar een internetabonnement is de keuze ontzettend groot. Want Kies je voor een internetabonnement voor particulieren of past een zakelijk...

Als zzp’er een VPN gebruiken

Als zzp’er een VPN gebruiken

VPN is waarschijnlijk een woord dat je al regelmatig voorbij hebt horen komen. Maar wat is het precies en waarom zou je er als zzp'er gebruik van maken? In deze blog lees je hier meer over. Wat is een VPN? VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of...

Het belang van SEO voor zzp’ers

Het belang van SEO voor zzp’ers

Elke zzp'er beseft dat een stevige website, blog of webshop van essentieel belang is om het beste uit zijn of haar bedrijf te halen. Het opstellen van een online profiel is tegenwoordig heel eenvoudig geworden, en dat geeft tal van zelfstandigen veel meer...

Vijf populaire freelance opdrachten

Vijf populaire freelance opdrachten

Jij bevat een set met vaardigheden waarin jij jezelf hebt gespecialiseerd en wilt deze graag inzetten voor diverse opdrachten. De keuze om op freelance basis te gaan werken kan zeer gevarieerd zijn. Misschien houdt jij van de flexibiliteit die deze vorm van...