Home » Rechtsvorm kiezen » Eenmanszaak of B.V., wanneer is welke optie het beste?

Eenmanszaak of B.V., wanneer is welke optie het beste?

Als je een onderneming gaat starten, is de keuze voor een passende rechtsvorm één van de eerste taken die je te wachten staat. Deze keuze heeft betrekking op de aansprakelijkheid die hieraan verbonden is. De meeste zzp’ers kiezen ervoor om te starten als eenmanszaak maar dit is geen vaststaand gegeven. Er kan bijvoorbeeld ook gekozen worden voor een B.V. Als de omstandigheden in de loop van de jaren veranderen, kan deze keuze zelfs worden herzien.

 

Welke factoren een rol spelen bij de keuze tussen een eenmanszaak en een B.V.

De term rechtsvorm heeft betrekking op de juridische vorm van de onderneming. Veel zzp’ers maken hierbij een keuze tussen een eenmanszaak en een B.V. (besloten vennootschap. Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij één persoon in alle opzichten verantwoordelijk is voor de onderneming. Een besloten vennootschap is een rechtspersoon waarbij het aandelenkapitaal verdeeld is in aandelen die op naam staan. Deze zijn dus niet vrij overdraagbaar. 

Er zijn drie belangrijke factoren die een rol spelen bij de keuze tussen een eenmanszaak en een B.V.:

 • De inrichting van de organisatie
 • De belastingfaciliteiten van de ondernemer
 • De aansprakelijkheid van de ondernemer

De 7 belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en een B.V.

Om als ondernemer een goede keuze te kunnen maken tussen een eenmanszaak en een B.V. is het belangrijk om kennis te hebben van de belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en een B.V. We zetten de 7 belangrijkste verschillen hieronder voor je op een rijtje:

De oprichting van het bedrijf

Voor de oprichting van een eenmanszaak volstaat een inschrijving bij de Kamer van koophandel. Het oprichten van een B.V. gaat via de notaris om een notariële akte op te laten stellen.

Het minimale startkapitaal van het bedrijf

Eigenlijk past dit punt niet meer in dit rijtje omdat er een wetswijziging heeft plaatsgevonden in 2012. Er is hierdoor geen vereiste meer om de beschikking te hebben over een minimaal startkapitaal om een B.V. te kunnen starten (buiten de notariskosten uiteraard). Wettelijk moet een B.V. over een startkapitaal beschikken maar er staat niet vastgelegd hoe hoog dit moet zijn. Een bedrag van € 0,01 als startkapitaal behoort dus ook tot de mogelijkheden. 

Het bestuur van het bedrijf

Een eenmanszaak wordt beheerd door één persoon (de eigenaar). Bij een B.V. hoeft dit niet het geval te zijn. Een besloten vennootschap kan immers een directie hebben én aandeelhouders. Als de B.V. door een persoon wordt gerund, wordt deze persoon ook wel een directeur-grootaandeelhouder (DGA) genoemd.

Het salaris van de directeur van het bedrijf

Bij een eenmanszaak is er geen vastgesteld bedrag wat de directeur als salaris uitgekeerd moet krijgen. Dit is bij een B.V. wel het geval. Dit wordt het DGA salaris genoemd. 

De aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak is de eigenaar van het bedrijf volledig (inclusief diens privévermogen) aansprakelijk voor eventuele schulden. Doordat een B.V. een rechtspersoon is, zal de zaak de aansprakelijkheid dragen en niet de eigenaren van de B.V. Praktisch wil dit dus zeggen dat het privévermogen van de directeur van een besloten vennootschap niet aangetast kan worden. De uitzondering op deze laatste regel is als er sprake is van aantoonbare wanbeleid door de eigenaar. In dat geval is de directie wél aansprakelijk met het privévermogen.

De belastingtechnische gevolgen

Voor eenmanszaken gelden belastingvoordelen waar een B.V. geen gebruik van mag maken. Hierbij kan gedacht worden aan de fiscale voordelen van aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB Winstvrijstelling. Deze aftrekposten drukken de nettowinst.

De administratieve handelingen

Een eenmanszaak heeft géén verplichting om een jaarrekening te (laten) maken. De eigenaar van de B.V. heeft dit wel. Deze fiscale stukken moeten worden ingediend bij de KvK. Een B.V heeft dus meer administratieve handelingen te verrichten.         

Wanneer een B.V. starten en wanneer kiezen voor een eenmanszaak? 

Als we even praktisch bekijken wanneer het de beste optie is om een B.V. te starten en wanneer de keuze voor een eenmanszaak beter is, kunnen we de twee volgende conclusies trekken: 

 1. Met betrekking tot de aansprakelijkheid is het een betere keuze om een B.V. te starten als een bedrijf veel financiële risico’s loopt en vaak hoge investeringen doet. Let op, dit is uiteraard géén vrijbrief om onoverwogen risico’s te lopen want dan is er dus sprake van wanbeleid. Het is voor een B.V. dan ook eenvoudiger om investeerders aan te trekken door het uitgeven van aandelen.
 2. Met betrekking tot de omzet is de stelregel duidelijk: Hoe hoger de omzet, hoe fiscaal aantrekkelijker de optie wordt om een B.V. te starten. De grens met betrekking tot het belastingvoordeel ligt hierbij op een jaarlijks winstbedrag van ongeveer € 150.000,-. Als je hier structureel boven zit, is het een goede overweging om een eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap.

Naast deze bovenstaande verschillen tussen een eenmanszaak en een B.V. kunnen andere factoren ook een rol spelen bij het maken van een keuze tussen deze twee rechtsvormen zoals imago, status en het eenvoudig kunnen verkopen en overdragen van een bedrijf. OP basis van deze factoren geven veel mensen de voorkeur aan een B.V. 

Fiscale verschil tussen een B.V. en een eenmanszaak 

Het laatstgenoemde punt met betrekking op het fiscale verschil tussen een B.V. en een eenmanszaak vraagt misschien enige nadere uitleg. Het komt er (eenvoudig uitgelegd) op neer dat een eigenaar van een eenmanszaak inkomstenbelasting moet betalen over de winst die de onderneming gemaakt heeft. Daarbij mogen er een aantal aftrekposten worden toegepast. Een B.V. betaalt vennootschapsbelasting (een belasting die wordt geheven over de winst van ondernemingen) en eventueel dividendbelasting. Uiteraard betaalt een DGA ook inkomstenbelasting over zijn of haar fiscale minimumloon en het uitgekeerde dividend. Praktisch komt het erop neer dat een B.V. een iets lagere belastingdruk zal hebben dan een eenmanszaak. De winst wordt immers lager belast dus het tariefvoordeel van een B.V. is dus groter dan de extra aftrekmogelijkheden van een eenmanszaak. Dit verschil wordt uiteraard zelfs groter als de startersaftrek niet meer toegepast kan worden bij eenmanszaken die wat langer actief zijn. 

De meest praktische manier om een B.V. op te richten of op te heffen

De keuze voor een rechtsvorm is géén keuze waar je blijvend aan vast zit. Zoals je uit de bovenstaande tekst hebt kunnen opmaken, kan het interessant zijn om een overstap te maken. Als je jouw eenmanszaak wilt overzetten naar een B.V. of juist de tegenovergestelde keuze wilt maken, zul je hiervoor een aantal stappen moeten zetten. Je hebt hiervoor immers onder andere een notaris nodig die voor jou een notariële akte opstelt of wijzigingen hieraan doorvoert. 

Een van de manieren waarop je dit kunt realiseren is bijvoorbeeld de hulp van een gespecialiseerd bedrijf, zoals bijvoorbeeld Firm24. Deze organisatie kan je begeleiden in dit proces en neemt het grootste deel van de bijbehorende stappen voor je uit handen. Firm24 werkt hiervoor samen met meer dan 20 notarissen die verspreid over het hele land gevestigd zijn. Hierdoor kan je makkelijk en snel een bv oprichten of juist hulp krijgen bij het opheffen bv, als daar behoeft aan is. Dit proces kan volledig online plaatsvinden en binnen 7 werkdagen volledig gerealiseerd zijn. Als je er haast bij hebt kan dit zelfs binnen 48 uur. Als je hier meer persoonlijke informatie over wenst, kun je hiervoor uiteraard terecht bij de fiscalisten en juristen van Firm24.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...