Home » Autoverzekering » Moet je als zzp’er je auto zakelijk of privé verzekeren?

Moet je als zzp’er je auto zakelijk of privé verzekeren?

Hoe vaak gebruik je als zzp’er een auto voor je werk? Dit is een erg relevante vraag om in meerdere financiële opzichten te kunnen bepalen of je je voertuig voornamelijk als privébezit of beter als zakelijke wagen kunt classificeren. Werk je hoofdzakelijk vanaf één en dezelfde locatie – bijvoorbeeld vanuit je eigen woning – en gebruik je je auto hooguit een paar keer per maand om naar een zakelijke afspraak te gaan, dan is het waarschijnlijk praktischer om het voertuig op je eigen naam te houden en van je zeldzame zakelijke ritten een aparte administratie voor de Belastingdienst bij te houden.

Zakelijk autogebruik levert belastingvoordeel op

Ben je daarentegen voor zakelijke doeleinden wel praktisch elke werkdag met je auto op de weg te vinden, dan kan het erg aantrekkelijk zijn om je wagen op naam van je onderneming te laten registreren. Dat voordeel begint al bij de aanschaf van je nieuwe voertuig. Als zakelijke rijder kun je dan namelijk de btw over je nieuw gekochte auto terugvragen bij de Belastingdienst. Overigens geldt die btw-aftrek niet alleen op je nieuwe aankoop, maar ook tijdens het daarop volgende gebruik van die zakelijke wagen. Kosten voor onder meer brandstof, reparatie en onderhoud en verzekeringen worden tenslotte in alle gevallen belast met btw, die je vervolgens via je periodieke btw-aangifte terug kunt vorderen.

Meer zakelijke aftrekposten

Staat je auto op naam van je bedrijf, dan mag je verder ook de jaarlijkse afschrijving plus letterlijk alle zakelijke autokosten, dus ook die voor onder meer brandstof, reparatie en onderhoud en verzekeringen, op je winst in mindering brengen, zodat zakelijk rijden je ook met het oog op je inkomstenbelastingheffing financieel voordeel oplevert. Om van al deze belastingvoordelen optimaal gebruik te mogen maken is het overigens wel van groot belang dat je je auto ook echt voor het overgrote deel van de tijd aantoonbaar voor puur zakelijke doeleinden gebruikt.

WA-verzekering altijd verplicht

Als we specifiek naar het verzekeringsplaatje voor het autogebruik als zzp’er kijken, dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat er op dat vlak in veel gevallen niet zo heel veel verschillen zijn tussen een particuliere auto en een bedrijfsauto verzekeren. In alle gevallen geldt sowieso dat je als autobezitter tenminste over een wettelijk verplichte WA-verzekering moet beschikken. Blijkt tijdens een politiecontrole of je betrokkenheid bij een ongeluk dat je zakelijke of privé-auto niet minstens WA-verzekerd is, dan kun je op strafrechtelijke vervolging rekenen. Met een geldige WA-verzekering ben je gedekt voor schade die je met je voertuig aan anderen of andermans spullen toebrengt.

Uitgebreidere dekking via beperkt casco

Wil je ook graag schade vergoed krijgen als er aan je eigen zakelijke of privévoertuig iets kapot gaat, dan heb je daarvoor keuze uit twee uitgebreidere verzekeringspakketten: de beperkte cascoverzekering en de uitgebreide cascoverzekering. Een beperkte cascoverzekering wordt in de assurantiebranche ook wel als WA-plus of WA-extra aangeduid. Dit type uitgebreidere verzekering vergoedt in de regel alle schade aan je voertuig die vanwege brand, blikseminslag, explosies, diefstal, aanrijdingen met dieren, storm, natuurrampen is ontstaan. Ook wanneer er tijdens het transport van je wagen schade ontstaat wordt deze meestal via je beperkte cascoverzekering vergoed. Tenslotte vergoedt deze verzekeringsvorm ook ruitschade.

Op en top verzekerd met een allrisk-pakket

Wil je met je zakelijke of privé-auto echt onbezorgd de weg op gaan, dan is het afsluiten van een uitgebreide cascoverzekering gewoonweg een must. Dit type autoverzekering wordt ook vaak een allriskverzekering genoemd. Bij deze specifieke verzekering worden de claimmogelijkheden die de beperkte cascoverzekering je al bood nog eens verder verruimd. Zo kun je bij een allrisk autoverzekering ook de opgelopen schade claimen als je voertuig vanwege vandalisme deels of volledig is vernield of wanneer er in je auto is ingebroken en/of er zaken uit zijn gestolen.

Verschil tussen particulier en zakelijk verzekeren

Zoals je ziet is de verzekeringsstructuur voor individuele en zakelijke autoverzekeringen in wezen precies hetzelfde. Toch zijn er bij tal van verzekeraars verschillen te ontdekken op het moment dat je de particuliere en zakelijke autoverzekeringspakketten naast elkaar zet. Zo is het heel goed mogelijk dat een verzekeraar je alleen als particulier wilt (blijven) verzekeren als je met je jaarlijkse aantal autokilometers onder een bepaald maximum blijft (bijvoorbeeld 25.000 kilometer). Kom je boven die grens uit, dan houdt de verzekeraar er rekening mee dat je relatief gezien een hoger risico loopt, omdat je concreet meer onderweg bent en er een grotere kans op ongelukken is. In dat geval is het afsluiten van een zakelijke autoverzekering dus een must. Vanwege het te verwachten hogere risico zijn zakelijke autoverzekeringen in veel gevallen ook een beetje duurder dan de particuliere alternatieven. Even serieus prijzen vergelijken, zodat je toch nog voor een goedkope autoverzekering in aanmerking kunt komen, is dus absoluut de moeite waard.

Verzekeringen voor koeriers en transporteurs

Ben je als zzp’er koerier of ben je op een ander zakelijk vlak in de transportsector actief, dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat je voor het verzekeren van je bestelbus of minivan bij sommige assurantiemaatschappijen helemaal niet terecht kunt. Ook dat heeft te maken met het mogelijk hogere schaderisico dat je tijdens het uitoefenen van je beroep loopt. Het betekent uiteraard niet dat je je helemaal niet kunt verzekeren, maar je zal er waarschijnlijk meer tijd en moeite in moeten steken om goede autoverzekering tegen een redelijke prijs te kunnen scoren.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Wil jij als zzp'er niet teveel inleveren op jouw levensstijl? Dan zul je moeten sparen voor je pensioen. Als zzp'er is het pensioen opgebouwd uit AOW, aanvullend pensioen (of ZZP pensioen verzekering) en eigen vermogen. Door op tijd te beginnen met het...

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer werkende mensen in Nederland starten als zzp’er of ondernemer. Beginnende zzp’ers of mensen met plannen om voor zichzelf te beginnen kunnen net als andere ondernemers geld nodig hebben. Om een bedrijf op te bouwen, heb je namelijk vaak een...

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Tegenwoordig gaan de meeste (startende) ondernemers vrijwel direct over tot het openen van een zakelijke rekening, ook al is dit wettelijk niet verplicht. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het openen van een zakelijke bankrekening, maar je moet...

Review zakelijke rekening N26

Review zakelijke rekening N26

Er zijn in Nederland verschillende banken die zakelijke rekeningen aanbieden, waarbij de maandelijkse kosten en de voorwaarden per bank verschillen. Zeer populair onder de zzp’ers is de N26 omdat er geen kosten verbonden zijn aan een zakelijke rekening. Je...

Goedkoopste zakelijke rekening

Goedkoopste zakelijke rekening

Oké, je hebt eindelijk besloten dat een zakelijke rekening openen geen overbodige luxe is. Indien je reeds een bank op het oog hebt, wil je natuurlijk hun zakelijke rekening vergelijken met die van andere aanbieders, zodat je de juiste keuze maakt. De...