Home » Privé auto » Auto op de zaak of privé: wat is het beste?

Auto op de zaak of privé: wat is het beste?

Jouw auto op de zaak of privé: hoe maak je de beste keuze? Een vraag van veel zzp’ers die een auto nodig hebben en twijfelen over de zakelijke of particuliere aankoop. Door de auto zakelijk of privé te rijden als zzp’er ontstaan er verschillende voor- en nadelen. Het gaat vooral om fiscale en financiële verschillen, dus het is belangrijk om daar goed naar te kijken.

In de basis is het eenvoudig, een auto privé of op de zaak. Als je de auto particulier koopt betaal je daarvoor met je spaargeld of kies je voor een privé financiering. Als je zakelijke ritten maakt breng je daarvoor 19 cent per kilometer in rekening bij je eigen bedrijf. Kosten aan de auto maak je in principe privé, dus die kun je niet zomaar aftrekken als bedrijfskosten. Koop je de auto zakelijk? Dan betaal je daarvoor met je zakelijk vermogen of een zakelijke financiering. Je hoeft zakelijke ritten niet in rekening te brengen. Kosten gelden in de basis als zakelijke kosten, waardoor je die kunt aftrekken van de winst. Andersom dien je bijtelling te berekenen en dat bij je belastbaar inkomen op te tellen. Je betaalt privé dus belasting over de auto die je zakelijk koopt en rijdt. Tenminste, als je de auto ook privé meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt.

Belangrijke onderwerpen voor de keuze om een auto op de zaak of privé te kopen zijn de bijtelling en het aftrekken van reiskosten, net als het terugvragen van btw. We zetten die punten voor je op een rij, zodat je een beter idee krijgt bij een auto van de zaak of in privé en de voor- en nadelen daarvan.

Bijtelling zakelijke auto

Koop je de auto zakelijk? Dan krijg je te maken met bijtelling, als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt. Los van die bijtelling mag je alle kosten voor de auto zakelijk aftrekken van de winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. De kosten die je mag aftrekken bestaan ook uit afschrijvingen en financieringslasten, het gaat om het complete plaatje.

Andersom dien je bijtelling te berekenen op het moment dat je de aangifte inkomstenbelasting doet. Je telt de bijtelling op bij het belastbaar inkomen. Rijd je een auto die niet in aanmerking komt voor een lage(re) bijtelling? Dan gaat het om 22 procent van de cataloguswaarde. Met een auto met een cataloguswaarde van €40.000 tel je ieder jaar €8.800 bij je belastbaar inkomen op. Afhankelijk van de belastingschaal waarin dat bedrag valt betaal je hierover zo’n €3.500 – €4.000 inkomstenbelasting.

Tip: de bijtelling beperken als zzp’er met een auto van de zaak? Als je een elektrische auto rijdt kom je in aanmerking voor de lage bijtelling van 4 procent per jaar. Bij een auto van €40.000 scheelt dat je €7.200 bijtelling per jaar, goed voor €600 voordeel per maand.

Om te bepalen of je de auto beter zakelijk of privé kunt rijden als zzp’er kun je de werkelijke autokosten per jaar berekenen. Zijn die kosten lager dan de bijtelling? Dan is het vaak verstandiger om de auto in privé te kopen en de kilometers op te voeren als zakelijke kosten. En gaat het om een auto ouder dan 2 jaar en jonger dan 15 jaar? Ook dan is het vanwege de afschrijving vaak interessant om de auto als zzp’er privé te rijden.

Reiskosten aftrekken: 19 cent per kilometer

Koop je de auto als zzp’er privé? Je kunt kosten voor de auto zakelijk niet aftrekken, omdat er geen sprake is van zakelijke uitgaven. Dat betekent dat je het onderhoud, de brandstof en andere kosten privé zal maken. Ze gaan niet van de winst af, waardoor je daar geen fiscaal voordeel van hebt. Ook de afschrijvingen en eventuele financieringskosten komen privé voor jouw rekening.

Voor de zakelijke kilometers die je maakt mag je 19 cent per kilometer in rekening brengen bij je eigen bedrijf. Het is belangrijk om goed te registreren van welk adres naar welk adres je reed en hoeveel kilometer dat was. Maak je een rit vanaf jouw kantoor naar een klant en weer terug? Uitgaande van een enkele reis van 45 kilometer mag je dan 2x 45 kilometer in rekening brengen. Bij 19 cent per kilometer gaat dat om €17,10. Je kunt alle zakelijke kilometers die je rijdt bij je eigen bedrijf in rekening brengen, om de bedragen over te maken van je zakelijke rekening naar je privérekening.

Auto in privé: btw terugvragen

Rijd je de auto in privé en wil je toch btw terugvragen, bijvoorbeeld over een reparatie die je hebt moeten laten uitvoeren? Als je de auto privé koopt en ook zakelijk gebruikt bestaan daar mogelijkheden voor. Je mag de btw bij aanschaf niet aftrekken, maar dat kan wel met een deel van de btw die je betaalt over onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten. Op die manier kun je fiscaal voordeel krijgen voor het deel waarmee je de auto zakelijk rijdt. We leggen het je uit met een voorbeeld:

 • Je rijdt jaarlijks 14.000 kilometer, waarvan 8.000 kilometer zakelijk. In dat geval maak je 57% van de ritten zakelijk, tegenover 43% in privé. Je mag 57% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen, omdat je die kosten zakelijk kunt verantwoorden. Het is daarom belangrijk om zowel zakelijke als particuliere ritten te registreren, zodat je de juiste verhouding kunt berekenen.

Om de auto als zzp’er zakelijk of privé te maken kun je een berekening maken. En vind je dat zelf ingewikkeld? Een erkend adviseur helpt je er graag bij. Zij helpen je om de belangrijke zaken op een rij te zetten en niets over het hoofd te zien.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...