Home » Privé auto » Rittenregistratie als zzp’er voor je privé-auto: hoe werkt dat?

Rittenregistratie als zzp’er voor je privé-auto: hoe werkt dat?

Een rittenregistratie bijhouden als zzp’er voor jouw privé-auto? Het is dé manier om bijtelling te voorkomen voor een zakelijke auto, en helpt je overzichtelijk te berekenen welke kilometerkosten je kunt declareren. Het is daarom een misverstand dat de registratie van ritten er alleen is voor zzp’ers met een auto die ze zakelijk kopen.

Het klopt dat een km-registratie voor een privé-auto minder strikt is dan bij een zakelijke auto. Met een auto in privé dien je aan te tonen welke ritten je maakte, maar is dat niet bedoeld om bijtelling te voorkomen. Er is alleen sprake van bijtelling als je de auto zakelijk koopt en daar vervolgens ook privé gebruik van maakt. Wil je bijtelling voorkomen? Dan moet je met de registratie van ritten aantonen dat je minder dan 500km per jaar privé rijdt.

Los daarvan kun je ook een rittenregistratie voor jouw privé auto gebruiken. Je kunt daarmee aantonen welke ritten je zakelijk maakte, zodat je daar de kilometervergoeding voor kunt ontvangen. Die breng je zelf in rekening bij je eigen bedrijf, zodat je privé compensatie ontvangt voor de kosten die je maakt voor jouw bedrijf.

👉 Iets voor jou?
In ons Startpakket 2020 voor zzp’ers zit een handig template voor jouw rittenregistratie. Zo houd je eenvoudig overzicht over al je ritten.

Wat is een rittenregistratie?

Een km-registratie voor een privé-auto is niets anders dan een overzicht van de ritten die je maakte. Houd daarvoor een aantal gegevens bij:

Vertrekadres

Het is voor iedere zakelijke rit met een privé-auto belangrijk om aan te geven vanaf waar je vertrekt. Dat kan thuis zijn, bij jou op kantoor of bij een klant als je op doorreis bent. Noteer het adres vanaf waar je de rit begint om de afstand te kunnen berekenen.

Aankomstadres

Noteer ook altijd het adres waar je naartoe gaat. Ook dat kan een klant zijn, jouw eigen kantoor of je eigen thuisadres, bijvoorbeeld als je aan het eind van de dag terugrijdt. Je berekent de afstand tussen het vertrekadres en aankomstadres.
Let op: het is niet genoeg om de plaatsnaam aan te duiden, zorg voor de werkelijke adressen vanaf waar je vertrekt en waar je aankomt.

Aantal kilometers

Bereken het aantal kilometers tussen het vertrek- en aankomstadres. Op die manier bereken je de afstand van een enkele reis. Reis je meteen daarna weer terug? Neem ook de omgekeerde rit op in je rittenregistratie voor een privé-auto.

Rijd je vanaf jouw adres thuis naar een klant 35 kilometer verderop, om daarna weer terug te keren naar huis? Neem twee keer een rit van 35km op in de registratie, waarbij je steeds het vertrek- en aankomstadres invult. De twee keer 35 kilometer is goed voor een vergoeding van €13,30, en is daarmee zeer de moeite waard.

Zakelijk of privé

Tenslotte is het voor alle ritten belangrijk om aan te geven of je die zakelijk of privé maakt. De zakelijke ritten kun je op basis van de rittenregistratie vanuit je bedrijf laten vergoeden. De privé-ritten kun je gebruiken om aan te tonen hoeveel btw je mag verrekenen.

Btw verrekenen met rittenregistratie

Een rittenregistratie voor zzp’ers met een privé-auto is namelijk om nog een reden heel interessant. Je kunt de gereden kilometers laten vergoeden door je eigen bedrijf, door per kilometer €0,19 aan zakelijke kosten in rekening te brengen. Dat is echter niet alles, omdat je ook een deel van de btw over onderhoudskosten en bijvoorbeeld brandstof mag verrekenen.

Voor de verrekening van de btw heb je de km-rittenregistratie voor jouw privé-auto nodig. Stel dat je jaarlijks 15.000 kilometer rijdt en je daarvan 11.000 kilometer zakelijk rijdt. Dat betekent dat de ritten in 73% van de gevallen een zakelijk karakter hebben. Je mag de btw die je betaalt over onderhoud, brandstof en reparaties voor 73% verrekenen in je btw-aangifte. Laat je een servicebeurt voor jouw auto uitvoeren en kost dat je €450? Je betaalt het bedrag privé. Ondertussen mag je 73% van de btw zakelijk opvoeren als voorbelasting in de btw-aangifte. Je kunt op de factuur nagaan wat het totale bedrag aan btw is, bijvoorbeeld €94,50 bij 21 procent over het bedrag van €450. Je mag dan 73% van €94,50 aan btw verrekenen, goed voor €68,99 aan voorbelasting.

Je dient met een rittenadministratie voor jouw privé-auto aan te tonen hoeveel ritten je privé maakt en welke kilometers je zakelijk rijdt. Je hebt daarmee de kans om zakelijk btw te verrekenen, voor het deel dat je zakelijk met de auto rijdt. Op die manier ontvang je een vergoeding per kilometer en hoef je niet de volledige btw privé te betalen.

Gemiddeld genomen is het voordelig om als zzp’er een privé-auto te rijden als de auto ouder dan 2 en jonger dan 15 jaar is. Vind je het zelf lastig om de keuze te maken uit zakelijk of privé? Twijfel dan niet om op contact te zoeken met een erkend adviseur.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...