Zorgverzekering 2021 vergelijken

Wil je een zorgverzekering vergelijken en direct openen? Op zzpvergelijker.nl vind je ook voor 2021 weer de beste premies. Stap uiterlijk 31 december 2020 over en je huidige verzekering wordt automatisch opgezegd.

Let op: binnen de zorgverzekering zijn er geen verschillen als zzp’er en particulier. Je kunt dus gewoon vergelijken. ​

Populairste zorgverzekeringen voor 2021

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste, meest betrouwbare informatie voor zzp'ers.

75.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 75.000
unieke zzp'ers onze website.

Uitgebreide kennisbank

Onze kennisbank bevat vele uitgebreide artikelen voor zzp'ers.

Alles over zorgverzekeringen vergelijken

Een goede zorgverzekering is natuurlijk voor iedereen iets anders. Sommige mensen hebben graag een laag eigen risico en anderen nemen liever veel risico omdat ze toch nooit naar de dokter gaan. Gelukkig kun je bij ZZPVergelijker een goed overzicht vinden van wat elke verzekeraar te bieden heeft en kun jij zo de beste zorgverzekering voor jou vinden. Hieronder vind je veelgestelde vragen over het aanvragen van een zorgverzekering als zzp’er.

 

Inhoudsopgave

Zorgverzekering vergelijken voor jou als zzp’er

Aan het eind van het jaar word je overspoeld met commercials van zorgverzekeraars die jou graag verleiden om naar hen over te stappen. Of overstappen voor jou ook de beste keuze is hangt uiteraard af van jouw (toekomstige) situatie. Daarnaast is uiteraard de vraag wat dan de beste zorgverzekering is voor jou als zzp’er. Veel zzp’ers ervaren deze keuze juist als groot struikelblok. Het veelzijdige aanbod op dit gebied maakt deze markt erg gecompliceerd en juist minder transparant. De enige manier om te ontdekken voor welke zorgverzekering je als zzp’er het beste kunt kiezen is door het maken van een zo objectief mogelijke vergelijking. Helaas moet je dit ieder jaar weer doen. Waarom dit zo is, leggen we je uit in dit artikel.

Het zorgseizoen als startschot voor het vergelijken van zorgverzekeringen

De laatste maand van een aflopend jaar en de eerste maand van een nieuw jaar zijn voor veel zzp’ers niet alleen de maanden van feestdagen, jaarafsluitingen en andere (vaak) financiële afhandelingen maar ook de maanden waarin de zorgverzekering bekeken moet worden. De maanden november, december en januari staan bekend als het zorgseizoen. Ondanks dat het zeker belangrijk is om dan de juiste actie te ondernemen, hoef je dit niet in je agenda te zetten. “Verzekeringsland” zal ongetwijfeld van zich laten horen! Uiterlijk half november zullen alle verzekeraars hun zorgpremies en bijbehorende zorgpolissen bekend maken.

De start van het zorgseizoen kun je het beste zien als startschot voor het vergelijken van zorgverzekeringen. Hoewel je misschien erg tevreden bent met je huidige zorgverzekering is dit (in dit geval letterlijk) géén garantie voor de toekomst. “Verzekeringsland” kenmerkt zich vooral door het dynamische karakter en de veranderlijke structuur. Soms lijkt het er wel op dat niets blijft zoals het is. Vrijwel iedere polis krijgt jaarlijks een andere invulling en een nieuw prijskaartje. Dit is dan ook exact dé reden waarom je ieder jaar weer je zorgverzekering moet herzien. Je kunt dit het beste zien als een tijdsinvestering waarmee je jezelf enorm veel geld kunt besparen.

Laten we toch even de agenda erbij pakken om alle belangrijke data met betrekking tot zorgverzekeringen op een rijtje te zetten:

 • Derde dinsdag in september: Prinsjesdag
 • Half november: bekendmaking zorgpremies en polisvoorwaarden
 • Eind november/ begin december: ontvangst aanbod huidige zorgverzekeraar
 • 31 december: laatste dag om je huidige verzekering op te zeggen
 • 31 december: laatste dag dat er gebruik kan worden gemaakt van de overstapservice
 • 31 januari: laatste dag om in het zorgseizoen over te stappen van zorgverzekering

Waarom Prinsjesdag interessant voor het komende zorgjaar

Naast een “zorgseizoen” wordt er ook vaak gesproken over een “zorgjaar”. Deze twee termen zijn direct met elkaar verbonden. Onder zorgverzekeraars wordt er vaak gesproken over een zorgjaar wat voor ons gewoon een kalenderjaar is. Praktisch komt het erop neer
dat je in het zorgseizoen je keuzes maakt voor het komend zorgjaar. In dit kader is Prinsjesdag wel een interessante datum. Op deze derde dinsdag van september worden de wijzigingen van de inhoud van het basispakket die zijn opgenomen in de zorgverzekering bekend gemaakt. Daarnaast wordt er een indicatie gegeven hoe hoog de verzekeringspremies van het komende zorgjaar gaan worden aan de hand van de hoogte van het eigen risico, de eigen bijdrage en de nominale rekenpremie. Daarnaast worden opdeze dag de zorgtoeslagen bekend gemaakt die vaak in verhouding met de premies mee zullen bewegen.

Wat is een nominale rekenpremie?

De nominale rekenpremie geeft een indicatie hoe hoog de verzekeringspremies gaan worden. Deze premie maakt onderdeel uit van de begroting diehet kabinet op Prinsjesdag bekend maakt en is in dit geval een schatting van wat de zorgverzekering het daaropvolgende jaar gaat kosten. Daarnaast wordt de hoogte van het eigen risico bekend gemaakt. Deze richtlijn geeft de overheid dus mee aan de verzekeraars zodat zij op basis hiervan hun tarieven kunnen bepalen. Er is dus sprake van een gemiddeld bedrag. Daarnaast is het goed om te weten dat dit slechts een richtlijn is en geen wettelijke bepaling. De hoogte van de daadwerkelijke premie hangt voor een groot deel af van het aantal reserves dat de zorgverzekeraars willen inzetten om de premies te drukken. In de praktijk komt het erop neer dat de daadwerkelijke zorgpremie lager of hoger kan liggen per verzekeraar. Er is een uiterste datum (half november) vastgesteld waarop de zorgverzekeraar diens premies en voorwaarden bekend moet hebben gemaakt.

Is het voor zzp’ers verplicht om een zorgverzekering te hebben?

Ook al ben je zzp’er en heb je veel vrijheden, als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Iedere burger heeft hier wel een keuze in. Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht. De zorg uit het basispakket is de zorg waarvoor je terecht kunt bij de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. Dit zijn dus de strikt noodzakelijke medische behandelingen. Een basis zorgverzekering isoverigens de enige echte verplichte verzekering die je moet hebben als zzp’er (als je géén medewerkers in dienst hebt).

De invulling van dit basispakket (zoals de vrije zorgkeuze) mag je wel zelf bepalen. Daarnaast ben je ook vrij om te kiezen voor een aanvullende verzekering en welke medische zorg je hierin wilt opnemen.

Aanbod van je huidige zorgverzekeraar

Als we de “tijdslijn met betrekking tot het herzien van je zorgverzekering” nog even blijven volgen komen we terecht bij het voorstel van je huidige zorgverzekeraar. Niet lang nadat jouw verzekeraar de premies bekend heeft gemaakt, zal deze instantie jou laten weten wat de veranderende situatie (dit is vrijwel altijd het geval) voor invloed heeft op jouw specifieke situatie. Je verzekeraar zal jou een aanbod doen dat zoveel mogelijk overeenkomt met je huidige verzekering. Dit laatste heeft uiteraard betrekking op je basisverzekering maar ook op je aanvullende verzekering. Je kunt dit aanbod uiteraard ter kennisgeving aannemen maar dat is géén verstandige keuze. Vergelijken loont en in dit geval letterlijk. Je voorkomt hiermee dat je voor vervelende (financiële) verrassingen komt te staan.

Als je géén stappen zou ondernemen of je hebt besloten om bij je huidige zorgverzekeraar te blijven en hetzelfde pakket te behouden zal je huidige verzekering vanaf 31 december stilzwijgend doorlopen. Het is dus heel belangrijk dat je je huidige verzekering voor 1 januari hebt opgezegd ook als je nog geen keuze hebt gemaakt voor een nieuwe verzekering. Dit moet je voor 1 februari gedaan hebben. De nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht in zodat je ook in januari verzekerd bent en geen enkel moment onverzekerd rondloopt.

5 redenen waarom je zou overstappen van zorgverzekeraar

Je kunt slechts één keer per jaar overstappen van zorgverzekering. Er zijn diverse redenen te benoemen waarom je deze keuze zou kunnen maken en zou overstappen van zorgverzekeraar. We zetten deze redenen voor je in willekeurige volgorde voor je op een rijtje:

 • 1 De zorgverzekering past niet meer bij jeHet is altijd verstandig om altijd even na te gaan of de verzekering de zorgkosten dekt waar je ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Even praktisch, wat heb je aan een dekking voor extra psychologische zorg als je die zorg nog nooit nodig hebt gehad en niet verwacht hiervan gebruik te hoeven maken? Weegt de premie van de tandartsverzekering wel op tegen de kosten die je jaarlijks maakt?
 • 2 Er is een goedkopere optieLaten we eerlijk zijn, je kunt een euro maar één keer uitgeven. Als je een andere verzekeraar vindt die een vergelijkbaar pakket aanbiedt tegen een scherpere prijs
  dan is de keuze snel gemaakt.
 • 3 Ontevreden over de zorgverzekeraarUiteraard speelt de service van de verzekeraar ook een rol bij het maken van je keuze. Denk even na over de volgende vragen: Worden je declaraties snel
  afgehandeld? Krijg je snel antwoord op je vragen? Als je deze vragen niet direct bevestigend kunt beantwoorden, is het misschien raadzaam om eens rond te kijken.
 • 4 Nieuwe vergoeding voor brillen en lenzenHet volgende punt is heel praktisch maar zeker wel het overwegen waard. Er zijn
  immers verzekeraars die brillen en lenzen eens per twee jaar vergoeden. Door
  jaarlijks een overstap te maken van zorgverzekeraar, zorg je dat deze termijn vervalt
  en kun je iedere 12 maanden naar de opticien.
 • 5 Je kunt gebruik maken van een collectieve verzekeringEr zijn organisaties die voor zzp’ers een collectiviteitskorting aanbieden. Hoewel dit niet per definitie een voordeliger of beter alternatief hoeft te zijn, is het wel interessant om een vergelijking te maken. Als je van mening bent dat een collectieve verzekering een beter optie voor je is, kun je uiteraard een overstap maken.

3 soorten basis zorgverzekeringen

Zoals aangegeven, is het afsluiten van een basis zorgverzekering verplicht maar heb je wel meerdere keuzemogelijkheden met betrekking tot de invulling hiervan. Het verschil zit in de vrije zorgkeuze (dus dat je zelf mag kiezen van welke zorgaanbieder je gebruik maakt) en de financiële afhandeling als je van de diensten van een zorgverlener gebruik hebt gemaakt.

Als je kiest voor een naturapolis, ben je verplicht om gebruik te maken van de diensten van de zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Dit wordt ook wel gecontracteerde zorg genoemd. Als je kiest voor een andere zorgverlener, loop je de kans dat de rekening hiervan niet vergoed wordt. De rekening van de bij de verzekering aangesloten zorgverlener gaat direct naar de verzekeringsmaatschappij zodat je er géén omkijken naar hebt.

Je kunt ook de keuze maken voor een restitutie polis. Je hebt dan een volledig vrije
zorgkeuze maar moet dan wel in eerste instantie de rekening van deze zorgaanbieder zelf voorschieten. Uiteraard kun je deze wel declareren bij je zorgverzekeraar. Dit is uiteraard een duurdere optie maar de vrijheid om zelf een zorgaanbieder kiezen is voor veel mensen veel waard.

Tot slot kun je kiezen voor een combinatie van het bovenstaande. Als je kiest voor een mix polis kan het per onderdeel verschillen of je gebruik maakt van een natura constructie of via restitutie afspraken.

Aanvullende verzekering voor de tweedelijns gezondheidszorg
De basisverzekering dekt (grofweg) de meeste voorzieningen die in de eerstelijns gezondheidszorg, dus de rechtstreeks toegankelijke gezondheidszorg, vallen. Het is dus in Nederland mogelijk om zonder beperking direct een beroep te doen op (professionele) hulpverleners zoals de huisarts, spoedeisende hulp van een ziekenhuis, de apotheker, thuisverpleging, de tandarts, de psycholoog van een consultatiebureau of algemeen maatschappelijk werk.

Als je een aanvullende verzekering hebt, worden je kosten ook gedekt als je gebruik maakt van de tweedelijns gezondheidszorg. Onder deze tweedelijns gezondheidszorg valt onder andere fysiotherapie, de opticien voor brillen en lenzen en de alternatieve gezondheidszorg. Daarnaast kun je je apart verzekeren voor niet spoedeisende bezoeken aan de tandarts of de orthodontist, het gebruik van medicijnen en tegen de kosten voor het vaccineren.

Een aanvullende verzekering is dus een verzekering die je kunt afsluiten boven op je basisverzekering. De kosten hiervan kunnen per verzekeraar sterk verschillen. Dit is niet wettelijk vastgesteld. Daarnaast is het goed om de dekkingsgraad te vergelijken en af te stemmen op jouw wensen op dit gebied. Ook dit is weer een reden om jaarlijks je zorgverzekering even kritisch onder de loep te nemen. Het komt regelmatig voor dat er zaken zijn overgegaan van de basisverzekering naar een aanvullende dekking. Laat je dus niet verrassen

Hoogte van de eigen bijdrage bij zorgverzekeringen

Zoals je hierboven kon lezen, wordt er met Prinsjesdag onder andere bekend gemaakt hoe hoog de eigen bijdrage bij zorgverzekeringen zal worden in het aankomend zorgjaar. Een eigen bijdrage is een wettelijk vastgesteld bedrag die je zelf moet betalen als je van zorg uit de basisverzekering gebruik maakt. Niet alle kosten worden dus volledig vergoed. Je moet zelf ook iets bijdragen aan de zorgkosten die je maakt. Deze eigen bijdrage kan worden uitgedrukt in een vast bedrag of is een percentage van de zorgkosten die hier betrekking op hebben. Een eigen bijdrage hoef je overigens niet te betalen over de gehele zorg die in de basisverzekering is opgenomen maar over een select aantal zorgvormen zoals:

 • Bepaalde medicijnen
 • Een bril of lenzen op grond van medische indicatie
 • Hoortoestellen
 • Een klikgebit op implantaten of een volledig kunstgebit
 • Orthopedische schoenen
 • Pruiken
 • Een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak
 • Kraamzorg
 • Zittend ziekenvervoer

Voor de volledigheid moeten we aangeven dat dit rijtje jaarlijks sterk aan veranderingen onderhevig is en dat dit voorbeelden zijn. Het is verstandig om in je polis te kijken of bij je verzekeraar te informeren naar de specifieke voorwaarden.
Het is overigens mogelijk om je aanvullend te verzekeren tegen alle eigen bijdragen uit debasisverzekering. Uiteraard betaal je hier wel een hogere premie voor. Je kunt er ook voor kiezen om een uitgebreidere aanvullende verzekering te nemen om deze kosten te omzeilen. Het is wel verstandig om even goed af te wegen wat hierbij de voordeligste optie voor je is.

Voor- en nadelen verhogen eigen risico van zorgverzekeringen

De term “eigen bijdrage” wordt nogal eens verward met de term “eigen risico”. Daarom leek het ons verstandig om deze twee termen onder elkaar te behandelen. Eigen risico is het vaste bedrag dat je zelf moet betalen als je van zorg gebruik maakt. Dit is ook het geval bij vrijwel alle zorg uit het basispakket. Het bedrag wat je als eigen risico moet betalen is wettelijk vastgelegd en is dus één van de bedragen die jaarlijks op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Het eigen risico bedrag is een eenmalige (jaarlijkse) bijdrage. Op het moment dat dit bedrag op is gebruikt, vervalt het eigen risico. Het kan uiteraard ook voorkomen dat je het bedrag aan eigen risico niet in één keer opmaakt, als je bijvoorbeeld alleen maar medicijnen hoeft te halen bij de apotheek. Het restbedrag blijft in dat geval openstaan.

Er is gekozen om een eigen risicobedrag wettelijk vast te stellen om te voorkomen dat de zorgpremies onbetaalbaar zouden worden. Er zijn overigens wel mogelijkheden om het eigen risico te verhogen als je de verwachting hebt dat je hier het komend jaar géén aanspraak op denkt te maken. Je kunt kiezen voor een vrijwillige verhoging van het eigen risico met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Het verhogen van de eigen risico van zorgverzekeringen brengt wat voor- en nadelen met zich mee. We zetten deze voor je op een rijtje:

 • + Het verhogen van het eigen risico van zorgverzekeringen heeft een hefboomeffect op je maandelijkse premie, deze wordt immers lager.
 • − Op het moment dat je wel van zorg gebruik maakt, moet je veel meer betalen.
 • − Je moet altijd het benodigde geld reserveren om deze eventuele zorgkosten te kunnen betalen.

Geldigheid zorgverzekeringen in het buitenland

Als je als zzp’er veelvuldig in het buitenland werkt, is het goed om te weten dat je zorgverzekering ook van toepassing is in het buitenland. In de praktijk is het alleen lastig aan te tonen dat je verzekerd bent. In een aantal landen kun je niet eerder gebruik maken van medische zorg voordat je hebt kunnen aantonen dat je daadwerkelijk verzekerd bent. Dit kun je heel eenvoudig doen via een EHIC. Deze “European Health Insurance Card” is verbonden aan je zorgverzekering en maakt het voor buitenlandse zorgverleners mogelijk om direct de status van je verzekering op te vragen. Je wordt dan direct geholpen en kunt (minimaal een deel van) je kosten bij je verzekering declareren bij zorgverzekeraar.

Overstapservice van zorgverzekeraars

Als je op tijd besloten hebt om over te stappen van zorgverzekering kun je gebruik maken van de overstapservice die de gezamenlijke zorgverzekeraars aanbieden. Met de term “op tijd” bedoelen we voor 1 januari. Als je voor de jaarwisseling je keuze hebt gemaakt voor een nieuwe zorgverzekeraar zal deze instantie je oude verzekering voor je opzeggen.

Als je wel van plan bent om over te stappen van zorgverzekeraar maar je hebt op 31 december nog geen keuze gemaakt naar welke maatschappij, moet je je huidige verzekering wel schriftelijk opzeggen om te voorkomen dat je contact stilzwijgend doorloopt. Het is verstandig om een bevestiging hiervan te vragen om eventuele misverstanden te voorkomen. Let op, deze opzegging moet op 31 december zijn ontvangen door je zorgverzekeraar.

Je bent wettelijk verplicht om voor 1 februari een basiszorgverzekering af te sluiten. Als je dit niet hebt gedaan, zul je een boete krijgen wegens te laat verzekeren. Je zorgverzekering werkt met terugwerkende kracht over de maand januari als je voor de jaarwisseling je oude verzekering hebt opgezegd en gedurende deze maand een nieuwe verzekering hebt afgesloten.

Uitzonderingen op de regels met betrekking tot overstappen van zorgverzekeringen

In principe kun je in de periode tussen 1 februari en 31 december niet meer overstappen van zorgverzekering. Zoals je uit de woordkeuze kunt opmaken, zijn er uitzonderingen op deze regel. Je mag gedurende het jaar elders een zorgverzekering afsluiten in het geval dat:

 • De polisvoorwaarden zijn veranderd op een manier waarmee je niet akkoord gaat.
 • Je persoonlijke situatie verandert door bijvoorbeeld een echtscheiding
 • Een verhuizing van het buitenland naar Nederland of andersom
 • Als je meerderjarig bent geworden
 • Kosten zorgverzekeringAls je het aanbod van de zorgverzekeraars gaat vergelijken, kun je niet alleen afgaan op de prijzen. Je zult merken dat de polissen zijn samengesteld uit een totaalpakket, waarbij één unique selling point het meest in het oog springend is. De zorgverzekeraar zal jouw aandacht proberen te trekken door jou te verleiden met dit ene sterke punt. Vaak gaat dit echter ten koste van de andere punten.Even een paar voorbeelden:
 • Een zorgverzekering die aangeeft dat ze de goedkoopste zijn maar géén vrije zorgkeuze heeft.
 • Een zorgverzekering die gericht is op een voordelig basispakket maar duur is met aanvullende verzekeringen
 • Een zorgverzekering die gericht is op specialistische medische zorg maar met betrekking tot de tandartsverzekering weinig mogelijkheden heeft.

  Je kunt de kosten en het aanbod van een zorgverzekering het beste zien als een weegschaal. De zorgverzekering die de schalen voor jou het beste in balans laten staan, is jouw beste keuze!

Acceptatieplicht zorgverzekeraar

Als je overstapt van zorgverzekering, zeg dan indien mogelijk (dus als je voor de jaarwisseling deze keuze maakt) je oude nog niet op voordat je nieuwe verzekering jouw aanvraag heeft geaccepteerd. Schrik niet, een verzekeraar heeft acceptatieplicht en mag niemand weigeren maar dit is alleen van toepassing op de basiszorgverzekering. Deze acceptatieplicht is niet van toepassing op een aanvullende verzekering.

Een basiszorgverzekering en een aanvullende zorgverzekering zou je dus ook volledig los van elkaar kunnen afsluiten, dus bij twee verschillende maatschappijen. Hou er rekening mee dat je bij sommige maatschappijen zelfs een medische verklaring moet hebben om een aanvullende verzekering te mogen afsluiten. Dit is zeker iets om rekening te houden met een deadline van 1 februari.

Zorg voor een goede zorgverzekering als zzp’er

Vooral als zzp’er zijnde is het verstandig om te zorgen voor een goede zorgverzekering. Veel zzp’ers hebben immers niet de financiële draagkracht om eventuele onverwachte zorgkosten te betalen. Daarnaast heeft ziekte of ander medisch ongemak vaak een groot effect op de productiviteit (lees; inkomsten) van je bedrijf dus in dat geval loop je dubbel risico als je voor onverwachte medische kosten komt te staan.

Het is soms erg lastig om de voor jou meest geschikte zorgverzekering uit te kiezen. Er is een zeer ruim aanbod en iedere zorgverzekeraar doet jou graag laten geloven dat zij het beste aanbod voor jou hebben maar is dat zo? Alleen jij kunt immers bepalen welk aanbod het beste voor je is. We helpen je hier graag bij.

Om je het makkelijk te maken bij het kiezen (of overwegen) van een nieuwe zorgverzekering, hebben we een aantal zorgverzekeraars die in aanmerking zouden kunnen komen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast hebben we een aantal zoekfilters in deze tool geïntegreerd waarmee je je wensen kunt specificeren. Op basis van onze vergelijkingstool kun je op een eenvoudige manier een beeld krijgen welke zorgverzekering het beste bij je past en direct in contact komen met de betreffende verzekeringsmaatschappij.

De meest gestelde vragen over het vergelijken van je zorgverzekering

 

Wat is de goedkoopste zorgverzekering?

De goedkoopste zorgverzekering is voor de meesten verschillend. Dat komt door o.a. de wensen voor je zorg en het eigen risico. Bovenaan deze pagina kan je precies zien welke zorgverzekering voor jou het goedkoopste is.

Wat kost een zorgverzekering gemiddeld?

De kosten van een zorgverzekering verschillen ook per jaar, maar komen over het algemeen uit op een prijs tussen de 100 en 150 euro voor het basispakket. Hierbij is aanvullende zorg niet meegerekend. Via bovenstaande vergelijker kan je precies jouw kosten berekenen.

Welke soorten aanvullende zorg zijn er beschikbaar?

Je kan voor veel verschillende soorten aanvullende zorg kiezen. Denk hierbij aan een dekking voor de tandarts en orthodontie, fysiotherapie, brillen en lenzen, alternatieve geneeswijzen en medicijnen en vaccinaties. Lees op deze pagina verder alle mogelijkheden van je zorgverzekering via de handige vergelijker.

Hoe zit het met het eigen risico van de zorgverzekering?

Een minimaal eigen risico is in Nederland 385 euro, maar deze kan je verhogen wanneer je bv. verwacht niet veel zorg nodig te hebben. Je kunt het eigen risico van je zorgverzekering zelfs verhogen tot 885 euro. Bekijk bovenaan deze pagina de voor- en nadelen van het verhogen van je eigen risico.

Hoe kan ik overstappen van zorgverzekering?

Tussen 12 november en 31 december kan je overstappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar. Het kost niet veel tijd, maar kan wel kosten besparen op uw zorgpremie. Bekijk op deze pagina de uitzonderingen voor het overstapmoment en waar je verder aan moet denken.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering via bv. je werkgever, waardoor je korting kunt krijgen. Vergelijk deze prijzen dus vooral met een normale zorgverzekering. In de vergelijker bovenaan deze pagina kan je eenvoudig de prijzen vergelijken.

Wat zit er allemaal in de basisverzekering?

Dit verschilt ook per jaar en per zorgverzekering, maar omvatten over het algemeen altijd huisartsenbezoeken, medische hulpmiddelen, kraamzorg, wijkverpleging en nog veel meer. Bekijk via de vergelijker voor dit jaar wat er allemaal in de basisverzekering zit.

Wat is de eigen bijdrage bij een zorgverzekering?

De eigen bijdrage is het deel van de zorgkosten die altijd zelf betaald moeten worden voor zorg uit de basisverzekering. De rest wordt door de zorgverzekeraar betaald. Bekijk bovenaan deze pagina en de vergelijker bij welke zorg dat allemaal geldt.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

Het gaat hierbij altijd om wat je nodig hebt of denkt te hebben. Vergelijk daarom goed alle verzekeraars en de dekking die bij jouw wensen past en welke prijs er dan het beste uitkomt. Dat kan je doen via de zorgvergelijker bovenaan deze pagina.

Hoe zit het met zorg in het buitenland?

In dit geval zijn er twee soorten, de spoedeisende hulp en medische ingrepen. De eerste is verzekerd vanuit de basisverzekering, bij de tweede is toestemming nodig van de zorgverzekeraar. Bekijk altijd goed wat er precies bij jouw verzekeraar in het pakket zit in het betreffende jaar. Dit kan nog weleens verschillen.

Hoe kan ik als zzp'er een zorgverzekering vergelijken?

Als zzp'er kan je hetzelfde je zorgverzekering vergelijken als een particulier. In basis zijn er geen verschillen in dekking bijvoorbeeld. Wel kan het zo zijn dat je via een ondernemerscollectief korting hebt. Bekijk via deze pagina de diverse aanbiedingen.