Home » Zorgverzekering » Zorgverzekering: wat zijn de mogelijkheden als zzp’er?

Zorgverzekering: wat zijn de mogelijkheden als zzp’er?

Een zzp zorgverzekering afsluiten? Het is een zorgpolis speciaal voor zelfstandig ondernemers. Afgestemd op de risico’s die jij loopt en in een aantal gevallen met de mogelijkheid tot een collectiviteitskorting. Op die manier sluit je een relatief goedkope zorgverzekering voor zzp’ers af, waarmee je kunt rekenen op een goede dekking.

Wil je een zorgverzekering vergelijken? Kijk goed aar de voordelen van de polis waar je gebruik van kunt maken. Met speciale aandacht voor een eventuele collectiviteitskorting, die je in loondienst soms bij een werkgever kunt krijgen. De verzekeringen speciaal afgestemd op zzp’ers kunnen bestaan uit een basisverzekering en/of een aanvullende verzekering, dus het is belangrijk om ook daar goed naar te kijken.

Voordelen zzp zorgverzekering

De voordelen van een zzp zorgverzekering zijn in veel gevallen vergelijkbaar met die voor een particuliere verzekering. Er bestaan geen zakelijke voordelen, omdat er geen sprake is van een zakelijke verzekering. Een zorgpolis voor jou als zelfstandige is niet aftrekbaar als zakelijke kosten. Zorg er in plaats daarvan voor dat je de verzekering gewoon privé afsluit. Je kunt de verzekeraar aangeven dat je zzp’er bent, om gebruik te maken van een polis speciaal voor zelfstandigen.

Verzekeraars die zich richten op zzp’ers en hun zorgverzekering bieden je uiteraard wel een aantal voordelen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om:

 • Collectiviteitskorting vanuit ondernemerscollectieven
 • Korting die geldt voor jou, je partner en eventuele kinderen
 • Ruimere vergoedingen voor fysiotherapie, mindfulness en mantelzorg
 • Declareren via een app: eenvoudig online

Verzekeraars proberen hun dekkingen af te stemmen op waar jij als zelfstandige behoefte aan hebt. Houd er rekening mee dat dit alleen geldt voor de aanvullende verzekering. Er is dan sprake van de verplichte basisdekking, net als voor iedereen in loondienst. De aanvullende verzekering biedt bijvoorbeeld de ruimere dekkingen voor fysiotherapie, mindfulness en mantelzorg. Fysiotherapie kan goed van pas komen als je een fysiek zwaar beroep hebt. Werk je bijvoorbeeld als schilder en ben je veel bezig aan plafonds of zelfs aan ornamenten aan die plafonds? Dan bestaat het risico dat je last krijgt van je schouders, je nek en rug. Helaas is er geen sprake van een zakelijke dekking, maar je kunt de polis wel afstemmen op de klachten waar jij mogelijk last van kunt krijgen.

Op die manier is ook een aanvullende dekking voor mindfulness de moeite van het overwegen waard. Heb je als zzp’er al een drukke agenda en wil je jouw zorgverzekering daarop afstemmen? Door af en toe je hoofd leeg te maken houd je het eenvoudiger vol. Je leert beter omgaan met stress, waardoor je daar in je werk de vruchten van kunt plukken. Tenslotte kan het zijn dat jij relatief veel mantelzorg zal moeten geven, bijvoorbeeld aan ouders. Je bent als zzp’er heel flexibel, waardoor anderen je makkelijker vragen of je even bij kunt springen als het nodig is. Door de dekking van jouw zorgverzekering daar alvast op aan te passen kun je daar rekening mee houden.

Collectiviteitskorting

De collectiviteitskorting voor de zzp zorgverzekering is op verschillende manieren beschikbaar. Twee bekende voorbeelden zijn:

Korting via ZZP Nederland

Dit is de grootste onafhankelijke ondernemersorganisatie van Nederland, speciaal voor zzp’ers. Je kunt er informatie vinden over het ondernemen, en rekenen op een collectiviteitskorting bij verschillende zorgverzekeraars.

Korting via Het Ondernemerscollectief

Dit is een belangenbehartiger speciaal voor zzp’ers en startende ondernemers. Samen met een aantal partners helpen ze je graag op weg. Een voorbeeld van de hulp is de collectiviteitskorting voor een zorgverzekering.

In de beide gevallen kun je rekenen op 5 – 15% korting op de premie, afhankelijk van de zorgpolis die je afsluit. Check vooraf of de verzekeraar die je op het oog hebt een collectiviteitskorting aanbiedt, als je lid bent van een van de beide organisaties.

Wil je een zorgverzekering vergelijken? Door rekening te houden met een mogelijke collectiviteitskorting voorkom je dat je een te hoge premie betaalt. De korting werkt net als bij een werkgever, al ben je in dit geval niet in dienst, maar lid van een organisatie. Het is gebruikelijk dat ook je partner en eventuele kinderen kunnen profiteren van de korting.

Zorgverzekering speciaal voor zzp’ers

Wil je een zorgverzekering voor zzp’ers afsluiten? Houd er rekening mee dat je de verzekering gewoon privé afsluit. Je betaalt de premie privé en je kunt geen zakelijke claims indienen op basis van het werk dat je doet.

Je kunt er wel voor zorgen dat de verzekering goed aansluit bij de risico’s die je loopt. Houd rekening met stress die je kunt ervaren, bijvoorbeeld als de agenda volloopt of als je tijdens de opstartfase veel moet regelen. Stem de verzekering af op de risico’s die je loopt, door goed te kijken naar de basisverzekering en aanvullende dekkingen die er beschikbaar zijn.

En vind je het lastig om een keuze te maken voor een zorgverzekering? Een adviseur kan je helpen de mogelijkheden in kaart te brengen. Afgestemd op jouw persoonlijke en zakelijke situatie, zonder dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...