Zakelijke rekening vergelijken

Wil je een zakelijke rekening vergelijken en direct openen? Op zzpvergelijker.nl vind je de meest gekozen zakelijke rekeningen door zzp’ers, maar maak vooral de voor jou beste keuze! 

Bekijk direct hieronder de 3 meest gekozen zakelijke rekeningen via zzpvergelijker.nl of bekijk daarna het volledige overzicht.

Populairste zakelijke rekeningen van 2021

Meest gekozen door zzp'ers

 • 50% korting voor starters;
 • €50,- gratis voor overstappers;
 • Compleet pakket slechts €6,-;
 • Beoordeeld met een 8,9;
 • Voordeligste zakelijke bank

Gratis zakelijke rekening

 • Gratis = echt gratis;
 • Depositogarantiestelsel;
 • Gratis spaarrekening;
 • Gratis betaalpas;
 • Gratis betalingen in elke valuta

Meest innovatieve zakelijke bank

 • Zeer innovatief;
 • Gebouwd om tijd te besparen;
 • In 5 minuten geopend;
 • Tot wel 25 extra rekeningen;
 • Inclusief 3 passen

Vergelijk de overige zakelijke rekeningen

Naast eerder genoemde populaire zakelijke rekeningen is er natuurlijk nog meer keuze. Zzpvergelijker.nl geeft geen advies en daarom bieden we uiteraard een zo volledig mogelijk overzicht. Hieronder het overzicht van de zakelijke banken waar jij mogelijk ook goed terecht kan voor je bankzaken als zzp’er!

Alles over de zakelijke rekening van Knab

 

Alles over de zakelijke rekening van N26

 

Alles over de zakelijke rekening van Bunq

 

Alles over de zakelijke rekening van Rabobank

 

Alles over de zakelijke rekening van Triodos Bank

 

Alles over de zakelijke rekening van ABN Amro

 

Alles over de zakelijke rekening van Van Lanschot

 

Alles over de zakelijke rekening van ING

 

Alles over de zakelijke rekening van SNS Bank

 

Alles over de zakelijke rekening van ASN Bank

 

Alles over de zakelijke rekening van Regiobank

 

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste, meest betrouwbare informatie voor zzp'ers.

75.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 75.000
unieke zzp'ers onze website.

Uitgebreide kennisbank

Onze kennisbank bevat vele uitgebreide artikelen voor zzp'ers.

Alles over zakelijke rekeningen vergelijken

Eén van de eerste adviezen die je als startende zzp’er zult krijgen, is dat je zakelijk en privé strikt gescheiden moet houden, zeker op financieel gebied. Met een zakelijke betaalrekening kun je vrij eenvoudig aan deze eis voldoen. Het is wel van groot belang dat je kiest voor een rekening die aansluit op jouw (toekomstige) wensen. Hieronder vind je alle informatie over een zakelijke rekening vergelijken voor zzp’ers zodat je een overwogen keuze kunt maken op dit gebied.

Inhoudsopgave

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een rekening die uitsluitend gebruikt wordt voor zakelijke doelstellingen. Deze rekening wordt in géén geval gebruikt voor privé uitgaven om het onderscheid tussen de particuliere- en zakelijke financiële huishouding te borgen. Een zakelijke bankrekening openen zorgt dus voor meer overzicht. Hiermee voldoe je aan de bekende boekhoudregel: “Breng de kosten onder op de plek waar ze thuis horen.”

vergelijke zakelijke bankrekening

Is een zakelijke bankrekening voor zzp’ers verplicht of verstandig?

Veel zzp’ers zijn in de veronderstelling dat ze als ondernemer verplicht zijn om een zakelijke bankrekening te hebben. Dit is echter niet het geval. Een zakelijke bankrekening is volgens de Belastingdienst niet verplicht.

De Fiscus ziet transparantie wel als belangrijke eis waaraan je (financiële) administratie moet voldoen. Op het moment dat je controle krijgt, moet de inspecteur zonder moeite de zakelijke- en particuliere geldstromen of transacties kunnen onderscheiden. De Belastingdienst ziet het dus als een verstandige zet als zzp’ers gebruik maken van een zakelijke bankrekening. Daarom is het vergelijken van een zakelijke bankrekening als zzp’er dus handig.

De bank ziet het gebruiken van zakelijke rekeningen echter wél als verplichting. Veel banken hebben in hun algemene voorwaarden opgenomen dat een privé rekening niet mag worden gebruikt voor zakelijk bankieren. Hoewel dit voor een bank uiteraard lastig te controleren is, geeft het aantal transacties en de geldstroom op een rekening wel een duidelijke indicatie. Een tweede privérekening in plaats van een zakelijk account om kosten te besparen is dus in veel gevallen géén optie.

Banken kunnen je géén boete opleggen als blijkt dat je een privé rekening gebruikt voor zakelijke doeleinden maar ze kunnen de rekening uiteraard wel blokkeren. In dat opzicht zit je dus wel aan een zakelijke rekening vast en zal het openen hiervan direct de volgende stap zijn die je moet zetten na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de aanvraag van een btw nummer.

De vijf belangrijkste voordelen van een zakelijke rekening

Zoals aangegeven is een zakelijke rekening vergelijken en openen dus zeker aan te bevelen en biedt zakelijk bankieren veel praktische voordelen. We zetten de vijf belangrijkste voordelen van zakelijk bankieren voor je op een rijtje:

 • Overzichtelijke administratie

Het belangrijkste voordeel is uiteraard het overzicht. Zakelijk bankieren biedt een volledig inzicht in de financiële gang van zaken van jouw bedrijf. Een zakelijke bankrekening is niet alleen handig als je zelf je administratie bij gaat houden maar zeker ook als je van plan bent om deze taak uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Er zijn boekhouders die het gebruik van een zakelijke rekening zelfs eisen.

zakelijke-rekening-vergelijken

 • Praktisch om geldstromen apart te beheren

Naast het creëren van overzicht, kiezen veel zzp’ers er ook voor om een zakelijke bankrekening te gebruiken uit een ander praktisch oogpunt. Je kunt immers op een eenvoudige manier geldstromen beheren door één of meerdere spaarrekeningen te koppelen aan de zakelijke rekening. Veel ondernemers gebruiken deze spaarrekening om hier een maandelijks bedrag op te storten dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het betalen van btw aan de Belastingdienst, het jaarlijkse afdragen van inkomstenbelasting na de aangifte of het “sparen” voor eventuele investeringen die op de planning staan.

 • Komt professioneel en betrouwbaar over

Eén van de onderschatte voordelen van het gebruik van een zakelijke bankrekening is het overkomen. Je komt uiteraard professioneler en betrouwbaarder over als je beschikt over een rekening waar je bedrijfsnaam op staat in vergelijking met een rekening op een andere naam. Daarnaast maakt het voor veel opdrachtgevers uiteraard veel overzichtelijker als ze je bedrijfsnaam zien. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het zien van je bedrijfsnaam altijd een herinnering oproept (en géén vraagteken). De praktijk heeft meerdere malen uitgewezen dat een professionele uitstraling zorgt voor een snellere betaling van facturen. Onduidelijkheid is vaak de oorzaak dat het langer duurt voordat facturen worden uitbetaald.

 • Vereiste voor geldverstrekkers

Niet alleen veel banken verplichten het gebruik van een zakelijke rekening als je als ondernemer van hun diensten gebruik maakt maar ook andere geldverstrekkers zien dit als harde eis. Op het moment dat jij een zakelijk rekening courant krediet of lening wilt afsluiten, zal de kredietverstrekker een zakelijke rekening hieraan willen koppelen. Het is in dat geval handig als je al actief gebruik maakt van deze rekening.

 • Veelzijdig gebruik van zakelijke rekeningen

Het gebruik van zakelijke rekeningen biedt veelzijdige mogelijkheden. Je kunt deze rekening bijvoorbeeld koppelen aan betaaloplossingen voor je klant. Voor betaalmogelijkheden als Ideal, Smartpin of OmniKassa is een zakelijke rekening vereist. Tevens kun je bij veel banken gebruik maken van handige apps om op eenvoudige manier facturen te bundelen waarmee handelingen als het doen van belastingaangifte veel eenvoudiger kan worden gemaakt. Tevens kun je bijvoorbeeld een creditcard aan je zakelijke account koppelen waarmee je het doen van betalingen (zoals in het buitenland) een stuk eenvoudiger maakt. Een andere optie die erg handig kan zijn als zzp’er is het automatisch kunnen incasseren via jouw zakelijke bankrekening. Deze dienst wordt door een aantal banken aangeboden mits je wat langer bij de betreffende bank aangesloten bent. Vergelijk de opties bij de zakelijke rekeningen dus goed!

Naast de bovenstaande voordelen, biedt zakelijk bankieren nog een aantal andere kleinere voordelen waar je als (startende) ondernemer van kunt profiteren. Veel banken bieden bijvoorbeeld aantrekkelijke startersvoordelen voor ondernemers. Daarnaast organiseren veel financiële dienstverleners netwerkbijeenkomsten, workshops en inloopmomenten waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Dit zijn uiteraard uitstekende momenten om te werken aan je bedrijf.

Het belangrijkste nadeel van het gebruik van zakelijke rekeningen

Uiteraard brengt het gebruik van zakelijke rekeningen ook een aantal nadelen met zich mee. Eén van de belangrijkste nadelen zijn uiteraard de kosten die aan zakelijk bankieren verbonden zitten. Het gebruik van zakelijke rekeningen is vaak duurder dan het gebruik van privé rekeningen. Veel banken brengen ieder kwartaal een klein bedrag in rekening voor het gebruik van een particuliere rekening. Aan het gebruik van zakelijke rekeningen hangt een veel hoger kostenplaatje. Deze kosten gaan uiteraard ten koste van de marge en moeten zeker in je budget opgenomen worden. Overigens kunnen de kosten voor het gebruik van zakelijke rekeningen gezien worden als bedrijfskosten die (voor een deel) aftrekbaar zijn van de belasting.

Een ander nadeel is dat de rentes op zakelijke spaarrekeningen vaak een stuk lager zijn dan het geval is bij veel privé spaarrekeningen maar dit is een punt wat de laatste tijd uiteraard een stuk minder actueel is. Het verschil is de laatste tijd ook niet meer zo extreem als in het verleden het geval was.

Waar je aan moet denken bij het openen van zakelijke bankrekeningen

Het belangrijkste waar je aan moet denken bij het openen en vergelijken van een zakelijke rekening is welke zakelijke producten je nodig hebt. Hierbij is het zeker van belang om niet alleen naar het heden te kijken maar ook rekening met je plannen in de toekomst te houden. Je zult hierdoor misschien nu voor een iets té uitgebreid pakket kiezen maar jezelf hierdoor in later stadium niet beperken. Het is uiteraard mogelijk om in een later stadium over te stappen of misschien wel te wisselen van bank maar in de praktijk is dit vanzelfsprekend niet de meest praktische keuze.

Andersom is uiteraard ook het geval. De bankmedewerker zal jou ongetwijfeld een aantal bankproducten aanbieden waar je misschien in eerste instantie niet aan hebt gedacht. De vraag is dan ook of je echt gebruik maakt van deze diensten of dat deze services alleen maar een hoge kostenpost voor je zijn. Het is dus zeker van belang om voor jezelf in kaart te hebben welke zakelijke producten aansluiten op jouw (toekomstige) behoeften.

zakelijke rekening vergelijken

Je kunt bij de bank terecht voor onder andere de volgende financiële producten:

 • Zakelijke betaalrekeningen;
 • Mogelijkheid tot internetbankieren;
 • Bankpassen die wereldwijd te gebruiken zijn;
 • Creditcards;
 • Spaarrekeningen;
 • Beleggingsaccounts;
 • Kredieten of leningen.

Zakelijke rekening openen

Veel banken bieden de mogelijkheid om online een rekening aan te vragen als je kiest voor een “eenvoudig pakket”. Op basis van je aanvraag krijg je papieren thuisgestuurd (of op je bedrijfsadres uiteraard) waarmee je dit verzoek kunt afronden. Bij een enkele bank ben je wel verplicht om langs te komen om het contract, je pasje(s) en eventueel het apparaat om te kunnen internetbankieren op te halen. In de meeste gevallen kun je vrijwel direct of binnen enkele werkdagen gebruik maken van je zakelijke account.

Als je gebruik wilt maken van een ingewikkelder zakelijk pakket, is het beter om bij de bank langs te gaan als je een zakelijke rekening gaat openen. Je hebt dan alle gelegenheid om de mogelijkheden in alle rust door te nemen en je vragen te stellen. Daarnaast heb je ruimte om te onderhandelen als je een uitgebreider pakket van de bank afneemt. In dat geval heeft het onderhandelen met de bank zeker zin.

Kosten zakelijke bankrekening vergelijken

De kosten van het zakelijk bankieren zijn uiteraard afhankelijk van welk pakket jij afneemt en de intensiteit van het gebruik van de rekening. Er zijn banken die een standaard tarief hanteren maar er zijn ook banken die een bedrag in rekening brengen aan de hand van het gebruik van het account. Er zijn banken die bijvoorbeeld de eerste 1000 transacties gratis aanbieden maar de financiële bewegingen die daarna komen in rekening brengen. Deze gebruikskosten komen vaak boven op de vaste pakketkosten.

Je kunt bij iedere bank terecht voor een zakelijke rekening. Helaas word je als zzp’er niet bij iedere bank met open armen ontvangen. Dit is zeker het geval bij startende ondernemers omdat deze personen uiteraard nog niet hun ambities en financiële draagkracht met cijfers kunnen onderbouwen. Daarnaast zijn er banken die niet graag zaken doen met specifieke beroepsgroepen. Zo worden ondernemers die werkzaam zijn in de vastgoedsector nog wel eens geweerd bij enkele banken.

Het loont zeker de moeite om de zakelijke rekening te vergelijken. In dit geval is dit zelfs letterlijk het geval. De tarieven die in rekening worden gebracht kunnen sterk verschillen. De uitdrukking “appels met peren vergelijken” is hier zeker van toepassing. Er zijn banken die jou proberen te verleiden met een aantrekkelijke instap aanbieding (startersvoordeel) maar in later stadium een dure optie blijken te zijn. Andere banken bieden een voordelig basispakket maar zijn met de andere financiële producten wat duurder. Daarnaast zijn er banken die de eerste transacties zelfs gratis aanbieden maar hier in later stadium wel flinke kosten voor in rekening brengen.

Ook bij het vergelijken van de prijsstelling en het aanbod van de verschillende banken is het zeer raadzaam om te kijken naar de langere termijn. In dit kader is het ook verstandig om te kijken naar de voorwaarden die een bank stelt om een zakelijke rekening te gebruiken en naar de mogelijkheid om een bedrijfsaccount op te zeggen. Hoewel je daar uiteraard niet van uit gaat, is het wel belangrijk om zeker te weten dat de rekening op ieder moment opzegbaar is en dat je niet “vast zit” aan een bank.

Zakelijke rekening openen zonder KvK nummer, kan dat?

Als je als startende zzp’er alleen wat kleinere klussen doet, kan het zijn dat je je nog niet ingeschreven hebt als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Je bent immers alleen verplicht om je bij de KvK in te schrijven als je voldoet aan de gestelde criteria van het ondernemerschap. Je hoeft in dat geval dus ook nog géén zakelijke rekening te openen.

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is echter wel een harde eis om een zakelijke rekening te openen. Banken accepteren géén aanvraag voor een zakelijk account als de ondernemer niet staat ingeschreven bij de KvK. Zonder KvK nummer sta je immers niet officieel geregistreerd als bedrijf. Daarnaast is het in de praktijk niet eens nodig om een zakelijke bankrekening te openen als je slechts incidenteel werkzaamheden uitvoert. In dat geval zijn de kosten voor een degelijke rekening veel te hoog en dus zeker niet rendabel.

zakelijke rekening openen zzp

Is het verstandig om een zakelijke rekening te openen bij de eigen bank?

Er zijn zzp’ers die zich afvragen of het wellicht een verstandige keuze is om een zakelijke rekening te openen bij de eigen bank waar privé van gebruik wordt gemaakt. Deze keuze heeft zowel een aantal nadelen als voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

 • Gemak. Je kunt binnen enkele seconden geld overboeken naar de verschillende rekeningen. Daarnaast weet je precies hoe de systemen werken, ken je het bankkantoor en welke voorwaarden de bank hanteert. Je staat in geen geval voor verrassingen.
 • De bank zal je veel sneller een zakelijk krediet verstrekken als je hiervan nu of in de toekomst gebruik van wilt maken. Het kost immers weinig moeite om te bewijzen dat je kredietwaardig bent omdat de bank alle benodigde inzichten heeft met betrekking tot je financiële huishouding. Een goed gevulde spaar- of beleggingsregeling helpt hier uiteraard zeker bij.
 • Niet iedere bank heeft aantrekkelijke zakelijke pakketten. Praktisch komt het erop neer dat het wel erg toevallig is als de bank waar je ook privé gebruik van maakt ook het beste zakelijke pakket voor je beschikbaar heeft. Aan het gemak van het “op één adres ”bankieren, kan een flink kostenplaatje hangen.
 • Als je persoonlijke financiële huishouding er niet altijd even goed uit ziet, kan dit van invloed zijn op de toekenning van een bank als je een zakelijke rekening aanvraagt. Veel rood staan kan voor een bank een goede reden zijn om de aanvraag te weigeren.
 • Hoewel de kans klein is dat het gebeurt mag risicospreiding niet in dit rijtje ontbreken. Het kan verstandig zijn om tegoeden te spreiden met het oog op het (kleine) risico dat een bank kan omvallen. Hierbij is het goed dat de Nederlandsche Bank zowel particulieren als kleine ondernemers een garantie geeft tot 100.000 euro (het depositogarantiestelsel). Als je hier boven komt, is spreiding dus een overweging waard.

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

Zoals aangegeven is het in dit artikel lastig aan te geven wat voor een zzp’er de voordeligste zakelijke bankrekening is aangezien dit een situatie afhankelijke keuze is. Daarnaast heeft ZZPvergelijker als doelstelling om je van objectieve informatie te voorzien en geven we je géén persoonlijk advies over financiële producten. Aan de hand van de producten die je hierboven vindt, zul je zeker een overwogen keuze kunnen maken uit het veelzijdige aanbod van banken voor het openen van een zakelijke bankrekening.

Om je een richting aan te geven is het goed om te vermelden dat Knab en SNS de eerste banken waren die zakelijke rekeningen beschikbaar stelden voor zzp’ers. Tevens kun je tegenwoordig bij de ASN bank terecht voor een zakelijke rekening aan die speciaal is ingericht voor zzp’ers.

Deze banken bieden rekeningen aan die een stuk voordeliger zijn dan zakelijke rekeningen van andere banken. Zowel de vaste pakketkosten als de gebruikskosten zijn laag. Je hoeft bij beide rekeningen bijvoorbeeld niet voor iedere transactie te betalen. Het kan echter wel als nadeel worden ervaren dat de diensten van deze banken enkel online worden aangeboden en er geen mogelijkheid is voor persoonlijke ondersteuning. Tevens is het aanbod met betrekking tot de financiële producten een stuk beperkter dan bij andere banken het geval is.

Voor de volledigheid is het goed om op te merken dat zowel de “zzp rekeningen” van zowel Knab, SNS als ASN beschikbaar zijn voor ondernemers die maximaal 1.000 transacties per jaar doen. Dit is een limiet die door veel zzp’ers niet bereikt zal worden. Als dit wel het geval is, zul je bij de SNS en de ASN bank naar een andere rekening moeten kijken. Je mag als “grote zzp’er” wel aan Knab verbonden blijven maar wel tegen een hoger tarief.

Opzeggen van een zakelijke bankrekening

Je kunt je een zakelijke rekening vrij eenvoudig opzeggen. Dit kun je op ieder gewenst moment doen zonder een opgave van reden te hoeven geven. Dit moet uiteraard wel schriftelijk gebeuren. Hiervoor kunnen standaard formulieren gebruikt worden die op internet te vinden zijn.

Zakelijk bankrekening vergelijken met het oog op de toekomst

Zoals je merkt is er een grote diversiteit aan zakelijke rekeningen waaruit je kunt kiezen om zakelijk te bankieren. Het maken van een goede vergelijking tussen deze opties is van groot belang aangezien dit een keuze is voor de langere termijn. Hoewel het uiteraard wel mogelijk is, is het is immers niet praktisch om een zakelijk rekeningnummer te wijzigen. Kies de bank die het best bij je huidige en toekomstige situatie past. Ondernemen is immers vooruitzien, zeker op financieel gebied.

 

De 10 meest gestelde vragen over zakelijke rekeningen

Wat is een zakelijke rekening?

Dit is een rekening die specifiek wordt gebruikt voor eigen ondernemingen en waardoor transacties worden verwerkt voor het bedrijf. Het is niet verplicht. Lees op deze pagina verder alles over wat een zakelijke rekening is.

Wat is de beste zakelijke rekening?

De beste zakelijke rekening verschilt uiteraard per klant en de wensen die je graag terug wilt zien in een zakelijke rekening. Op deze pagina zetten wij in ieder geval de meest populaire zakelijke banken voor je op een rij!

Welke extra opties zijn er bij een zakelijke rekening?

Er kunnen allerlei verschillende extra's geboden worden bij zakelijke rekeningen, zoals starterskortingen, een gehele gratis rekening of gratis extra rekeningen openen en een automatische boekhoudkoppeling. Wij vertellen je er alles over op deze pagina.

Wat kost een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening kost tussen de €0,- en meer dan €20,- per maand. Dit is echt afhankelijk van je wensen van de zakelijke bank. Op deze pagina geven we je zowel de gratis als betaalde opties!

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Het voordeel van een zakelijke rekening is dat je beter inzicht krijgt in je zakelijke geldstromen en het vereenvoudigt de boekhouding. Immers worden zakelijke uitgaven van privé uitgaven gescheiden. Lees bovenaan deze pagina nog vele andere voordelen van een zakelijke bankrekening.

Zijn er overstapkosten bij een zakelijke rekening?

Voor het overstappen naar andere zakelijke rekeningen is er vaak een gratis overstapservice die hetzelfde werkt als bij privérekeningen. Verder op deze pagina vertellen we je meer over de verschillen bij de diverse banken.

Waar moet ik op letten bij zakelijke rekeningen?

Het belangrijkste waar je bij een zakelijke rekening op moet letten zijn de jaarlijkse kosten van de rekening en of internetbankieren en een bankpas zijn inbegrepen. De andere zaken waar je op moet letten staan bovenaan deze pagina.

Wat heb ik nodig voor een zakelijke rekening?

In de meeste gevallen heb je niet veel meer dan een KVK nummer en geldig adres nodig voor een zakelijke rekening. Op deze pagina vertellen we je per bank wat je nodig hebt voor een zakelijke bankrekening.

Wat zijn de voordelen van een online zakelijke bank?

Het voordeel van een online zakelijke bank is vaak dat het minder kost per maand. Daarnaast zijn online banken vaak vrij innovatief. Verder op deze pagina vertellen we alle voor- en nadelen van de diverse zakelijke banken.

Wat is het verschil tussen een privé en zakelijke rekening?

De belangrijkste verschillen zijn de koppeling aan het boekhoudprogramma, de hogere limieten en het koppelen van online betaalmogelijkheden. Dit is eenvoudiger met een zakelijke rekening. Lees op deze pagina nog meer verschillen en wat het voor jou betekent.

Veel gekozen zakelijke rekeningen van 2021

Meest gekozen door zzp'ers

 • 50% korting voor starters;
 • €50,- gratis voor overstappers;
 • Compleet pakket slechts €6,-;
 • Beoordeeld met een 8,9;
 • Voordeligste zakelijke bank

Gratis zakelijke rekening

 • Gratis = echt gratis;
 • Depositogarantiestelsel;
 • Gratis spaarrekening;
 • Gratis betaalpas;
 • Gratis betalingen in elke valuta

Meest innovatieve zakelijke bank

 • Zeer innovatief;
 • Gebouwd om tijd te besparen;
 • In 5 minuten geopend;
 • Tot wel 25 extra rekeningen;
 • Inclusief 3 passen