Zakelijke
Energie
Vergelijken

Waarom zakelijke energie vergelijken met zzpvergelijker.nl?

Als zzp’er heb je het al druk genoeg om je business draaiende te houden. Om het beste uit jezelf en je eenmanszaak te halen, moet je je volledig kunnen focussen op je werkzaamheden. Toch zijn er allerlei randzaken die wel degelijk om je aandacht vragen.
Hoe neem jij bijvoorbeeld je energie af? Als privépersoon of als zakelijk klein- of grootverbruiker?
Of je nu vanuit huis werkt of een aparte bedrijfsruimte hebt, zakelijke energietarieven vergelijken, hoort erbij.
Dat is best ingewikkeld en kost heel wat tijd.

Snel en eenvoudig zakelijke energie vergelijken

ZZPvergelijker.nl maakt van zakelijke energieleveranciers vergelijken een fluitje van een cent. Door middel van een helder overzicht vergelijk je de scherpste tarieven voor het meest voordelige zzp energiecontract.
Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook op jouw energierekening.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zzp energiecontract?

1.  Prijzen van zakelijke energie worden weergegeven zonder btw.
Prijzen van zakelijke energie worden weergegeven zonder btw. Dit is een belangrijk detail waar je op moet letten. De prijzen lijken veel goedkoper dan bij energie voor privégebruik.  Prijzen voor privégebruik worden namelijk weergegeven inclusief btw. Wanneer je in aanmerking komt voor teruggave van de btw is dat geen probleem. Kun je de btw echter niet of slechts gedeeltelijk aftrekken dan is het slim om even de btw op te tellen bij de aangegeven prijs.

2. Het verschil tussen vaste en variabele contracten.
Bij een vast contract weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt over de gehele contractperiode dezelfde prijs. Je legt ook de termijn vast, bijvoorbeeld 1, 3, 5 of 10 jaar. Hou er wel rekening mee dat wanneer je voortijdig je contract verbreekt hiervoor vaak flinke opzegboetes tegenover staan. Variabele contracten volgen de actuele marktprijzen. Stijgen de gas en licht prijzen dan ben je de klos. Je kunt een dergelijk contract overigens wel makkelijker opzeggen.

3. Duur van het contract.
Duur van het contract. Voordat je met een energieleverancier in zee gaat, moet je er dus op letten voor hoelang je een contract afsluit. Misschien levert een contract van 10 jaar meer financieel voordeel op dan een drie- of vijfjarig contract. 10 jaar is echter een lange tijd en het kan problemen opleveren wanneer je in de tussentijd wilt overstappen naar een andere energieleverancier.

4. Zakelijke energieleveranciers vergelijken
Zakelijke energieleveranciers vergelijken is vooral interessant als je relatief veel stroom en gas verbruikt. Het is namelijk in veel gevallen mogelijk om lagere tarieven af te dwingen bij de energieleverancier wanneer je voor zakelijke energie kiest. De tarieven worden voordeliger naarmate je meer energie verbruikt en je energiecontract langer duurt.

5. Kijk naar de reputatie van de energieleverancier. “Too good to be true”
Kijk naar de reputatie van de energieleverancier. Bij het afsluiten van een zzp energiecontract speelt niet alleen de prijs maar ook de reputatie van de energieleverancier een rol. Sommige energieleveranciers behandelen zzp’ers hetzelfde als een groot bedrijf en zadelen ze op met hoge opzegboetes. Het kan geen kwaad dus om een reputatiecheck te doen en op zoek te gaan naar beoordelingen van andere gebruikers. Je moet er als eenmansonderneming tenslotte op kunnen vertrouwen dat je energievoorziening in goede handen is. Kijk daarnaast uit voor offertes die simpelweg too good to be true zijn. Daar zit vrijwel altijd een addertje onder het gras.

Veelgestelde vragen over zakelijke energie voor ZZP

Kan ik de btw aftrekken bij zakelijke energie?

Ja dat kan in de meeste gevallen inderdaad. Het is afhankelijk van jouw situatie. Werk je vanuit een apart bedrijfspand dan kom je zonder meer in aanmerking voor aftrek. Dat ligt wat anders als je vanuit huis werkt. Je moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld duidelijk sprake zijn van een kantoor met eigen entree en sanitaire voorzieningen.

Hoe bereken je de btw aftrek voor zakelijke energie?

De belastingdienst wil weten hoeveel stroom en gas je verbruikt voor zakelijke doeleinden. Alleen voor dat deel mag je de 21% btw aftrekken. Om te weten hoeveel dat is, pas je de oppervlaktemethode toe. Stel je hebt een kantoorruimte van 20 m2. De totale oppervlakte van je woning inclusief kantoorruimte is 100 m2. Je bent jaarlijks 1000 euro aan energiekosten kwijt. Dat levert de rekensom op van 20/100 x 1000 = 200 Je mag dus de 21% over 200 (= 42 euro) aftrekken.

Ik wil één contract voor meerdere aansluitingen, is dat mogelijk?

Nee, contracten worden afgesloten per aansluitadres. Huur je naast een werkruimte bijvoorbeeld ook nog een aparte opslagruimte, dan moet je die onderbrengen in verschillende energiecontracten.

Hoe kan ik op zakelijke energie besparen?

Slim zakelijke energietarieven vergelijken is een prima manier om te besparen op de kosten. Maak gebruik van ons handige overzicht waardoor zakelijke energieleveranciers vergelijken heel eenvoudig wordt. Tel uit je winst wanneer je een super deal vindt en een bedrag bespaart dat je kunt investeren in andere zaken. Natuurlijk heb je zelf ook invloed op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Zo zou je indien mogelijk kunnen werken tijdens de daluren en profiteren van voordelige energietarieven.

Wanneer is zakelijke energie zinvol voor zzp?

Vooral zzp’ers die een kantoor aan huis hebben, moeten zich, wanneer zij zakelijke energietarieven vergelijken, eerst afvragen of dat voor hen wel lonend is. Meestal is een particulier contract voldoende. Dat gaat zeker op als je niet zoveel energie verbruikt. Bijvoorbeeld omdat je alleen stroom nodig hebt voor je laptop, je modem of het koffiezetapparaat. Contracten voor zakelijke energie zijn bij een laag energieverbruik niet per se goedkoper dan een particulier contract. Verbruik je veel energie of heb je een aparte bedrijfsruimte, dan is zakelijke energie vergelijken een uitstekende manier om erachter te komen wat voor jouw situatie de beste optie is.

Een van de voordelen van zakelijke energie is dat je meer capaciteit tot je beschikking hebt. Als zakelijk kleinverbruiker heb je een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère (tot 100.000 KWh). Zet je dat af tegen particuliere huishoudens dan geldt daar een aansluiting van 3 x 25 ampère. Je beschikt daarnaast over een gasmeter die maximaal 40 m³ gas per uur doorlaat. Maak je veel gebruik van energieverslindende apparaten, moet je veel stoken, staat er de hele dag een koelinstallatie te draaien, dan biedt een zakelijk contract uitkomst.

Bij nog grotere hoeveelheden energieconsumptie, val je onder de categorie zakelijk grootverbruiker. Dat is het geval wanneer je boven de 3 x 80 Ampère zit (vanaf 100.000 KWh) en je meer dan 40 m³ gas per uur verbruikt. Er gelden voor deze categorie andere regels. Zo krijg je bijvoorbeeld iedere maand een factuur die is gebaseerd op het werkelijk energieverbruik in plaats van een termijnbedrag. De meeste zzp’ers zijn overigens te vinden in de categorie kleinverbruikers.

Je zakelijk energiecontract opzeggen en overstappen naar een andere leverancier gaat vaak niet zonder slag of stoot. Het kan je op een flinke boete komen te staan. Bovendien zijn niet alle energiemaatschappijen even duidelijk welke consequenties het heeft wanneer je als zzp’er je contract opzegt. Vaak staan de boetes die gelden voor tussentijds overstappen niet eens vermeld op het contract. Onlangs heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maatregelen aangekondigd om zzp’ers beter te beschermen. Volgens het ACM zouden zzp’ers die staan geregistreerd op een woonadres dezelfde rechten moeten hebben als de particuliere consument.

Helaas beschouwen sommige energiebedrijven zzp’ers als een ‘gemakkelijke prooi’ omdat in de zakelijke energiemarkt het consumentenrecht eenvoudig kan worden omzeild. Het komt daarnaast regelmatig voor dat contracten telefonisch in plaats van schriftelijk worden afgesloten en wanneer je eenmaal ja hebt gezegd, kun je er meestal niet meer onderuit. Je hebt namelijk geen 14 dagen bedenktijd, zoals een consument. Wees daarom op je hoede wanneer je gebeld wordt met een aantrekkelijk voorstel om over te stappen naar zakelijke energie. Beter is om voordat je een contract afsluit je goed te informeren en de tijd te nemen om zakelijke energie te vergelijken. Uiteindelijk ben je er het meeste bij gebaat om een energiecontract af te sluiten dat jou als zzp’er niet alleen het meeste voordeel oplevert, maar ook de minste kopzorgen.