Home » Boekhoudpakketten » Wat zijn de voor- en nadelen van een boekhoudpakket?

Wat zijn de voor- en nadelen van een boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket heeft als belangrijkste doel de boekhouding van jouw bedrijf te vergemakkelijken door deze automatisch uit te voeren. In de werkelijkheid heb je verschillende boekhoudpakketten, die meerdere functies tot hun beschikking hebben voor de subadministratie, zoals voorraad, crediteuren en debiteuren. Wat zijn echter de voor- en nadelen van een boekhoudpakket? Op die vraag zal dit artikelen een antwoord trachten te geven.

Kies je voor een online of offline boekhoudprogramma?

Een boekhoudpakket heb je in een online of offline variant. Niet langer worden boekhoudpakketten bij zaken als Dixons gekocht en handmatig ingevuld met kans op fouten of schade door brand of water, diefstal of verlies. De boekhouding vandaag de dag gebeurt merendeels online met softwarepakketten. E-boekhouden heeft een aantal voordelen ten opzichte van offline boekhouden.

Je hebt overal toegang tot je boekhouding

Of je nu thuis bent of voor zaken in het buitenland, zodra je ergens een internetverbinding hebt, heb je toegang tot je boekhouding. Je bent niet meer afhankelijk van je werkplek. Tevens ben je niet meer computerafhankelijk. Veel e-boekhoudprogramma’s bieden je tevens een app aan, zodat je ook op je smartphone of tablet je boekhouding bij kunt houden. Geen gezeul meer met je laptoptas dus.

Je bespaart tijd

Je hoeft je gegevens in je online boekhouding slechts eenmalig in te vullen, waarna ze meteen verwerkt kunnen worden. Ook kun je overal die gegevens invoeren. Doordat je dit nu direct kunt doen, loop je de kans niet meer om dit te vergeten. Dat scheelt veel tijd en er is tevens minder ruimte om fouten te maken in je boekhouding.

Prima optie om samen te werken

Heb je binnen jouw onderneming meerdere mensen, die verantwoordelijk zijn voor de financiën? Dat is geen punt. Deze mensen kun je aan je boekhoudprogramma toevoegen, waardoor ook zij overal toegang hebben tot de boekhouding van de onderneming. Hierdoor is je boekhouding altijd up to date.

Factureren gebeurt niet langer met de post

Met de offline boekhoudprogramma’s moet je de facturen printen en met de post versturen. Dit kost je veel papierwerk en postzegels en daarbij loop je het risico dat je factuur zoek raakt in de post. Een groot voordeel van online boekhouden is daarom dat je online kunt factureren. Je maakt online je facturen en verstuurt die per mail naar je klanten toe.

Je e-boekhouding is makkelijk te koppelen

Met een e-boekhoudingsprogramma kun je online ook je bankafschriften inzien. Daarnaast hebben de meeste online boekhoudprogramma’s een functie, waarmee ze een koppeling kunnen leggen met je klanten, je leveranciers en de Kamer van Koophandel. Ook zijn andere koppelingen mogelijk, zoals met je webwinkel of PayPal-account.

Een betere verhouding tussen jouw bedrijf en je boekhouder

Met een offline boekhoudpakket zul je vaak een accountant of boekhouder moeten inschakelen om je een wegwijs te maken in de wereld van de cijfertjes. In dit geval kijk jij met hem mee. Door online te boekhouden laat jij jouw boekhouder met jou meekijken, aangezien je door de eenvoudigheid van het boekhoudprogramma veel financiële zaken zelf kunt regelen. Je hebt zelf controle over je financiële situatie en je kunt gemakkelijk data met je boekhouder uitwisselen. Je kunt je boekhouder toegang geven tot het programma, zodat deze wel kan meekijken en je kan adviseren.

Je bent niet afhankelijk van een browser of computersysteem

Niet alleen kun je met een e-boekhoudprogramma wisselen tussen je pc, telefoon en/of tablet, maar ook is een online boekhoudprogramma niet afhankelijk van het systeem waarop je computer draait, bijvoorbeeld Windows of MAC. De meeste programma’s werken op beide systemen. Ook welke internetbrowser je gebruikt maakt voor veel boekhoudprogramma’s niet uit. Of je nu Google Chrome of Firefox gebruikt, je boekhoudprogramma zal werken. Houd hierbij wel rekening dat je browser up to date is.

Back-up in de Cloud

Het is een feit dat veel mensen niet tijdig een back-up van hun data maken en niet op een regelmatige basis. Daarom is een groot voordeel van boekhouden in de Cloud dat een back-up automatisch gemaakt wordt, want online boekhoudprogramma’s werken vaak via het SaaS-model (Software as a Service). De leverancier van je boekhoudprogramma zorgt nu tijdig en regelmatig voor een back-up van je data.

Updaten is verleden tijd

Je hoeft je e-boekhoudprogramma ook nooit zelf te updaten middels een cd-rom of dergelijken. De softwareleverancier verzorgt de update op de server en daar merk jij als klant vrijwel niets van. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste versie en de nieuwste updates en je hebt er helemaal geen omkijken naar.

Veilig e-boekhouden

Je kunt natuurlijk angstig staan tegenover het feit dat je jouw financiële gegevens op het web plaatst. De meeste online boekprogramma’s houden zich echter aan de wet- en regelgeving die de Belastingdienst heeft opgesteld. Dit is wel in de praktijk lastig te testen. Daarom heeft de Belastingdienst samen met stichting Zeker-Online een keurmerk opgericht, die de naam Keurmerk Zeker-Online Boekhouden draagt. Draagt een boekhoudpakket dit keurmerk, dan weet je dat Zeker-Online dit pakket getoetst heeft aan de hand van een flink aantal belangrijke punten. Kies voor je eigen veiligheid dus altijd een boekhoudpakket met dit keurmerk.

Lage kosten door het SaaS-principe

SaaS staat voor Software as a Service, wat inhoudt dat je een abonnement afsluit met je softwareleverancier. Hierbij betaal je maandelijks een vast bedrag om van de boekhoud Cloud van die leverancier gebruik te maken. Zo heb je relatief lage kosten per maand en betaal je geen opstartkosten. Wanneer je een abonnement hebt afgesloten, kun je tevens direct aan de slag.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Aan online boekhoudprogramma’s zijn ook een aantal nadelen verbonden. Veel mensen vinden het niet fijn dat ze maandelijks moeten betalen voor een abonnement, terwijl ze ook programma’s eenmalig kunnen kopen, zoals een offline boekhoudprogramma op cd-rom. Veel online boekhoudprogramma’s zijn toch kwetsbaarder voor hackers, dan wanneer je een voor een boekhoudprogramma kiest dat niet is aangesloten op het internet. Daarbij moet je facturen, die je met de post krijgt, inscannen. Dit kost tijd. Ook moet je altijd een internetverbinding hebben, anders kun je niet e-boekhouden.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...