Home » Zorgverzekering » Tips bij het vergelijken van je zorgverzekering als zzp’er

Tips bij het vergelijken van je zorgverzekering als zzp’er

Jouw zorgverzekering vergelijken als zzp’er? Dat werkt in grote lijnen hetzelfde als voor particulieren en medewerkers in loondienst. Een zorgverzekering is voor jou als zzp’er niet aftrekbaar, omdat het een uitgave is met een groot persoonlijk karakter. Dat betekent dat je privé een zorgpolis afsluit.

Wel kun je extra letten op de belangrijke dekking voor jou als zelfstandige. Wil je bijvoorbeeld extra dekking afsluiten voor fysiotherapie, mindfulness of mantelzorg? Je kunt de basisdekking daarmee uitbreiden, zodat je hier als zzp’er goed gebruik van kunt maken. Wij helpen je een zorgverzekering te vergelijken. Je vindt op die manier de goedkoopste polis en de beste zorgverzekering, door goed te letten op zowel de premie die je betaalt als de dekking waar je aan de andere kant op kunt rekenen.

Waarom een zorgverzekering vergelijken voor zzp’ers?

Een zorgverzekering vergelijken speciaal voor zzp’ers? Dat biedt een paar belangrijke voordelen:

Je kunt goed vergelijken

Wij krijgen veel de vraag van onze bezoekers; wat is de goedkoopste zorgverzekering voor zzp’ers? Dat is helaas niet zo direct te zeggen, omdat het afhankelijk is van jouw wensen in je pakket. Wél zijn er verschillende vergelijkinigssites waar je hiervoor terechtkunt. Naast dat je bij ons hiervoor terechtkunt, kan je bv. ook terecht bij Vergelijkdezorgverzekeringen.nl en vele anderen.

Dekking op maat

Door specifiek te kijken naar zorgverzekeringen die je als zelfstandige af kunt sluiten zorg je voor een dekking op maat. Probeer de risico’s in te schatten van het werk dat je doet. Werk je bijvoorbeeld veel fysiek en ben je plafonds aan het schilderen? Je werkt dan veel boven je macht, waardoor je last kunt krijgen van je schouders en nek. Een meer uitgebreide dekking voor fysiotherapie is dan geen slecht idee.
Let op: je kunt de behandelingen en premie voor de zorgverzekering niet zakelijk aftrekken. Het gaat om kosten die je maakt in privé, ook als de klachten zakelijk ontstaan terwijl je werkt als zelfstandige.

Collectieve korting

Diverse verzekeraars zijn er speciaal voor zzp’ers, als je lid bent van een ondernemerscollectief. Je kunt gebruik maken van een collectiviteitskorting. Dé manier om de goedkoopste zorgverzekering voor zzp’ers af te sluiten. Blijf wel goed kijken naar de dekking waar je op kunt rekenen. Een verzekering is pas echt voordelig als je voor een scherpe premie wel kunt rekenen op een verzekering die uitkeert als er iets aan de hand is.

Lage premie per maand

De beste zorgverzekering voor zzp’ers voor een lage premie? Vergelijk de verschillende verzekeringen bij ons op de website.

Het vergelijken van zorgverzekeringen kan je daarmee op drie manieren voordeel opleveren. Het is belangrijk om hier zelf voor te zorgen, vooral omdat je bij ziekte niet doorbetaald krijgt. Anders dan bij werknemers in loondienst is het nog belangrijker om weer snel aan het werk te kunnen, zodra er iets aan de hand is.

Ben je veel onderweg, werk je in de bouw of doe je ander fysiek werk? Kijk goed naar het verschil tussen een naturapolis en een restitutieverzekering. Met een zorgverzekering voor zzp’ers in natura kun je gebonden zijn aan ziekenhuizen waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Met een restitutiepolis heb je meer vrijheid om een ziekenhuis te kiezen dat bij je past of in de buurt is.

Collectieve korting: goedkoopste zorgverzekering

Wellicht werkte je eerder in loondienst en maakte je toen gebruik van een collectiviteitskorting. Daarvan kun je profiteren vanuit je werkgever of een branchevereniging. Op die manier pakt de zorgverzekering goedkoper uit, omdat je een lagere premie betaalt.

Je hebt ook als zzp’er de kans om op een vergelijkbare manier een goedkope zorgverzekering af te sluiten. Er is geen sprake van een werkgever, omdat je zelfstandig bent. Je hebt echter wel de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een collectief. Je kunt denken aan ondernemersverenigingen en -collectieven. De grotere organisaties zoals ZZP Nederland en het Ondernemerscollectief bieden mogelijkheden tot een collectiviteitskorting.

Die organisatie maken afspraken met zorgverzekeraars. Ze vragen een korting op de premie en denken mee over eventuele aanvullende dekkingen die goed aansluiten bij de risico’s die je loopt. Op die manier sluit je de goedkoopste en beste zzp zorgverzekering af, terwijl je daar een scherpe premie voor betaalt. Het is de moeite waard om de voordelen van een collectiviteitskorting te bekijken, en die te vergelijken met de beste polis zonder de collectiviteit.

Beste zorgverzekering zzp’er: vrijwillig eigen risico?

Een zzp zorgverzekering sluit je gewoon privé af, waardoor dat in grote lijnen hetzelfde werkt als wanneer je in loondienst bent. Je kunt zelf op zoek naar een verzekering die bij je past, en de premies vergelijken van diverse verzekeraars. Zoals aangegeven heb je de kans om gebruik te maken van een collectiviteitskorting, maar dat is natuurlijk niet verplicht.

Een ander belangrijk onderdeel van de polis is het eigen risico. Het verplichte eigen risico geldt voor jou als zzp’er op dezelfde manier als voor alle andere verzekerden. Dat betekent dat het eigen risico in 2018 €385 per jaar bedraagt, net als in 2019. Dit is het verplichte eigen risico, dat geldt voor iedereen in Nederland die een zorgverzekering afsluit. Je hebt daarnaast de kans om het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Dat kan met stappen van €100, tot maximaal €885.

Verwacht je als zelfstandige relatief veel risico te lopen, bijvoorbeeld omdat je een fysiek beroep doet? Houd daar rekening mee bij de keuze voor een eventueel vrijwillig eigen risico. Indien je verwacht weinig tot geen kosten te maken kan zo’n hoger eigen risico voordeel opleveren. Naarmate je een hoger vrijwillig eigen risico accepteert valt de premie die je betaalt lager uit. Dat kan tot €250 voordeel per jaar opleveren.

Tip: spaar je de besparing op de premie op een aparte (spaar)rekening? Je kunt dat geld gebruiken om het vrijwillig eigen risico te betalen, mocht er toch een keer iets aan de hand zijn.

Een zzp zorgverzekering vergelijken werkt wat dat betreft vergelijkbaar als voor particulieren en anderen in loondienst. De zorgpolis sluit je ook als zelfstandige in privé af, waardoor daar geen belangrijke zakelijke voorwaarden aan zitten. Wel heb je de keuze uit verschillende collectiviteitskortingen en is het de moeite waard om goed te letten op de dekking.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...