Starten als zzp’er

starten als zzp in de bouw, beginnen als zzp er in de bouw

Starten als zzp’er in de bouw: 5 dingen om niet over het hoofd te zien

Starten als zzp’er in de bouw, geen slecht idee op het moment dat de economie aantrekt. Of als je het zelfstandig wilt proberen, bijvoorbeeld nadat je kennis en ervaring hebt opgedaan bij een bouwbedrijf. Om dat goed aan te pakken moet je als zzp’er aan een aantal belangrijke zaken denken. In de bouw komen daar …

Starten als zzp’er in de bouw: 5 dingen om niet over het hoofd te zien Lees verder »

Meer over starten als ZZP'er

Vind hieronder veelgestelde vragen over starten als ZZP'er.

Waarom starten als ZZP'er?

Meestal weet je pas op latere leeftijd dat je ZZP’er wilt worden. Je bezoekt de lagere- en middelbare school, volgt een opleiding aan een HBO instelling of gaat studeren aan de universiteit, om tussentijds of daarna bij een bestaande onderneming of de overheid in dienst te treden. Het is ook mogelijk dat een of beide ouders van je een bedrijf hebben, waardoor je voorbestemd was hetzelfde als hen te gaan doen zodra je daar wijs genoeg voor was. Maar door de ervaring die je op doet in iemand anders bedrijf kan je op een bepaald moment tot het besef komen dat je je tijd, kennis, vaardigheden en energie veel liever inzet voor jezelf.


Je ziet jezelf al vlijtig je (online) bedrijfje runnen, zonder de verplichting elke beslissing voor goedkeuring voor te leggen aan een chef of baas noch de vermoeidheid om arbeiders steeds te moeten vragen of ze hun taak reeds voltooid hebben. Op dat moment kom je tot het inzicht dat je ZZP’er worden wilt. Dat is echter niet voor een ieder weggelegd omdat je bijvoorbeeld je tijd goed zal moeten managen en voldoende durf moet hebben.


Om je enigszins een beeld te geven over deze vorm van ondernemen, helpen we je bij enkele algemene zaken waarmee je kan bepalen of het zijn van ZZP’er wel voor jou is weggelegd.


Wat is een ZZP'er?

ZZP’er is de afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Je bent dus een ondernemer die geen ondergeschikten (werknemers, arbeiders of andere medewerkers) heeft. Je bent op jezelf aangewezen en bent voor de volle 100 procent verantwoordelijk voor het succes van je bedrijf.


ZZP'er of freelancer?

Er is eigenlijk geen wezenlijk verschil tussen degenen die zich ZZP’er noemt en de persoon die zegt als freelancer opdrachten uit te voeren. Het zijn begrippen die gebruikt worden om kleine ondernemers aan te duiden, die vaak een eenmanszaak als bedrijfsvorm hebben. Toch is het begrip ZZP’er ruimer, aangezien er meer beroepsgroepen onder deze noemer kunnen worden gebracht. Om deze reden duidt iemand die in de dienstverlening zit zich eerder aan als freelancer, terwijl een bakker zichzelf vaak ZZP’er noemen zal.


Voor- en nadelen als ZZP'er

1. Je bent je eigen baas; 2. Je hoeft je winst niet te verdelen met anderen; 3. Je kunt je eigen werktijden vaststellen, alsook het aantal uren dat je met een opdracht bezig bent; 4. Je hebt bepaalde belastingvoordelen; 5. Je kan zelf voor opdrachten, cliënten of klanten kiezen; 6. Je ontmoet vaak interessante mensen; 7. Je leert je doorzetten en je eigen grenzen kennen.


De nadelen: 1. Je hebt geen collega’s met wie je eventuele onduidelijkheden van een opdracht kan doornemen. Je bent dus echt aangewezen op jezelf; 2. Je zal zelf voor de promotie van je onderneming moeten zorgen, manieren moeten bedenken om klanten te werven; 3. Als er een conflict is met een klant of cliënt zal je die zelf moeten oplossen; 4. Je zal belasting moeten afdragen; 5. Het afsluiten van relevante verzekeringen en een pensioenregeling zal je ook zelf ter hand moeten nemen; 6. En je bent zelf verantwoordelijk voor het succes van je bedrijf.


Ben jij geschikt om als ZZP'er te starten?

Iedereen kan ZZP’er worden, maar je doet er wel goed aan om bij jezelf na te gaan of:


1- je daarvoor wel over de juiste (werk ) attitude beschikt: je zal zelf je agenda of dagindeling moeten plannen, vastleggen en uitvoeren. Ook wanneer je geen zin hebt. Op die dagen zul je jezelf uit bed moeten halen om toch van start te gaan; 2- je het niet eng vindt om het aanspreekpunt van je klanten of cliënten te zijn: Als ZZP’er moet je afhankelijk van de branche waarin je je bedrijf opricht zelf op zoek gaan naar opdrachtgevers of consumenten van je producten of diensten. Je zal dus sociaal moeten zijn maar ook assertief zodat je klanten of cliënten niet over je heen lopen. Je hebt een pro-actieve en uitnodigende houding nodig, zonder dat je je zakelijke kant verwaarloosd; 3- je genoeg kennis en ervaring hebt vergaard voor de branche waar je in wenst te werken als ZZP’er: indien je bijvoorbeeld als ZZP’er in de bouw wenst te starten, moet je tenminste de basisbeginselen van bouwkunde kennen. Je hoeft niet alles te weten over het vakgebied waarvoor je als ZZP’er kiest, zolang je je blijft scholen en of bereid bent dat te doen tijdens het werken en de klant daar geen last van heeft in de uitvoering, kom je er wel; 4- je de basis van het computer- en internetgebruik kent: je hebt die kennis nodig voor het bijhouden van je administratie (ten behoeve van o.a. de belasting) en voor het netwerken via sociale media met (potentiële) klanten. Ook indien je een eigen website al dan niet met een webwinkel eraan gekoppeld wenst te beheren, heb je deze kennis nodig; 5- je enig inzicht in bedrijfsadministratie hebt: je hoeft geen secretaresse opleiding te volgen, maar als ZZP’er is het wel een pluspunt voor de groei van je bedrijf als je hoofdzaken van bijzaken weet te onderscheiden. Deze vaardigheid zal je helpen om je al dan niet financiële administratie redelijk goed te managen, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Je kan natuurlijk een accountant inhuren om je daarbij te helpen, maar als je je zelf reeds vanaf het begin een bepaalde manier van het boeken van je vorderingen en of klantenbestand aanleert, heb je daarvoor ook minder geld uit te geven.


Maar het allerbelangrijkste vereiste om als ZZP’er aan de slag te kunnen gaan, is het hebben van een positieve, “open minded” instelling, geloof in jezelf en heel veel doorzettingsvermogen. Op deze pagina vind je nog ander relevante informatie die je kan helpen om je over de drempel te trekken als startende ZZP’er.