Book holder
Home
Blog
Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment
Home
Blog
Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat abstract en ver weg. Een andere wereld. Toch heeft wat daar gebeurt soms grote invloed op ons leven en kan dus belangrijk zijn. Zeker voor zzp'ers die op zichzelf zijn aangewezen en voor hun eigen pensioen moeten zorgen. In dit artikel laten we twee investeringsmogelijkheden de revue passeren die nu populair zijn onder ondernemers.

Let op: dit artikel is enkel informatief bedoeld en dient geenszins als advies. Doe altijd je eigen onderzoek.

Gevolgen van de Corona pandemie

De Corona pandemie heeft gezorgd voor een bewogen jaar op de financiële markten en voor economieën wereldwijd. Veel mensen en bedrijven zijn in de problemen gekomen als gevolg van de Corona-maatregelen en lockdowns.

Ook voor veel zzp'ers is het nu een lastige tijd aangezien de Covid-19 pandemie het werken moeilijk en soms zelfs onmogelijk kan maakt. Daarnaast zitten we midden in de diepste economische recessie sinds de tweede wereldoorlog, wat voor velen betekent dat het aantal opdrachten terugloopt.

Steunmaatregelen door regeringen en centrale banken

Om teveel economische schade te voorkomen hebben regeringen en centrale banken wereldwijd besloten om met flinke steun- en stimuleringspakketten te komen. Zowel in Europa als in de Verenigde staten zijn al enkele biljoenen (1 biljoen = 1000 miljard) euro’s en dollars in het systeem gepompt.

Prachtig! Zou je zeggen. Eindelijk doen ze eens iets goeds met onze zuurverdiende belastingcenten. Maar er zit een addertje onder het gras. De steunpakketten bestaan voor een groot deel uit nieuw, door de centrale banken gecreëerd geld. Dit is dus extra geld dat in omloop komt en het is niet weinig.

Inflatie

Het probleem is dat dit op termijn iets zou kunnen doen met de waarde (koopkracht) van het geld (euro’s, dollars) dat we gebruiken. Er bestaat dus een reëel gevaar voor uit de hand lopende inflatie. Ook de professionals op Wall Street en andere financiële markten zien dit gevaar. Er is dit jaar dan ook een sterke trend zichtbaar van beleggingsgeld dat naar activa stroomt die bescherming bieden tegen inflatie.

Wat zijn deze activa?

Bescherming tegen inflatie wordt o.a. gezocht in goud, onroerend goed, kunst en tegenwoordig ook Bitcoin. In dit artikel zullen we twee van deze activa verder behandelen.

Goud

Het gebruik van goud als ruil en betaalmiddel en als opslag van waarde gaat al terug tot de begindagen van onze beschaving. Het is dus een bekend en algemeen geaccepteerd beleggingsobject wat ook op grote schaal door centrale banken wordt aangehouden. De Nederlandsche Bank bezit bijvoorbeeld ruim 600 ton (600.000 kilo) goud.

Goud biedt goede bescherming tegen inflatie aangezien het schaars is. Het kan door niemand worden bijgedrukt of uit het niets worden gecreëerd. Jaarlijks komt er wel nieuw goud op de markt afkomstig uit goudmijnen, maar de hoeveelheid is beperkt, redelijk constant en dus goed voorspelbaar.

In tijden van sterk oplopende inflatie (zoals in de jaren 70) kan de goudprijs, uitgedrukt in valuta, flink stijgen. Ook nu zien we dat weer. Sinds maart van dit jaar is de goudprijs sterk gestegen en heeft zelfs nieuwe recordhoogten bereikt zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Voor particulieren en bedrijven is het vrij eenvoudig om in goud te investeren. Natuurlijk kan men bij online edelmetaalverkopers gouden munten of baren kopen, maar een nadeel daar aan is dat je het dan thuis moet bewaren, wat bij grotere hoeveelheden niet zo veilig is.

Er zijn echter ook goud-dealers die verzekerde opslag in professionele kluizen bieden. Voor een kleine vergoeding wordt je goud veilig opgeslagen en is ook nog eens verzekerd tegen diefstal en andere calamiteiten.

Bitcoin

Bitcoin (BTC) is uiteraard een stuk jonger dan goud en is ook een stuk speculatiever. Vooral in 2017 werd Bitcoin bekend bij het grote publiek door de spectaculaire koerswinsten die toen werden behaald. Na de top op bijna $20.000 zakte de Bitcoin koers diep weg tot iets boven $3000.

Een risicovolle investering zou je zeggen en niet het eerste waar je aan denkt als je je vermogen wil beschermen tegen inflatie. Toch kan Bitcoin voor sommige mensen interessant zijn en ik zal uitleggen waarom.

Het is waar dat Bitcoin erg volatiel is en dat je maag soms omkeert van de heftigheid van de kersbewegingen die het maakt. Echter, als je er van wat meer afstand naar kijkt, dan zie je dat er met Bitcoin, ondanks de volatiliteit op de lange termijn enorme winsten zijn behaald. Je kunt het dus ook bekijken op de langere termijn. Bitcoin maakte in 2018 een forse daling door, maar inmiddels staat de koers weer vlak onder het all-time high ($18.000 op moment van schrijven).

Wie het Bitcoin nieuws een beetje heeft gevolgd weet dat er momenteel een hoop positieve factoren spelen die de Bitcoin koers weer een heel stuk hoger zouden kunnen brengen. Eén daarvan is het feit dat grote institutionele beleggers steeds meer geïnteresseerd raken in Bitcoin als bescherming tegen inflatie. Bitcoin kan namelijk niet door enige overheidsinstantie worden bijgedrukt en in het ontwerp is vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen zullen zijn.

Bitcoin is dus schaars en wat we nu zien is dat grote professionele beleggers instappen met grote sommen geld. Dat lijkt dan ook de oorzaak dat de Bitcoin koers zo hard is opgelopen de afgelopen tijd.
 

Aandelen vs Crypto 

Naast crypto zijn er ook aandelen die een enorm rendement (en verlies) kunnen opleveren. Aandelen zoals Tesla en Nio zijn erg volatiel en bieden daarmee een exposure die vergelijkbaar is met crypto.
 

Conclusie

Het lijkt er op dat inflatie een belangrijk thema zal zijn en blijven de komende jaren. Voor zzp'ers die hun vermogen daartegen willen beschermen of daar zelfs van willen profiteren, kan het dus een optie zijn om te kijken naar investeringen die het goed doen in zo’n financieel klimaat. Zowel goud als Bitcoin kunnen dan goede keuzes zijn, waarbij wel opgemerkt moet worden dat Bitcoin een stuk speculatiever en dus risicovoller is.

Let op: dit artikel is enkel informatief bedoeld en dient geenszins als advies. Doe altijd je eigen onderzoek.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?