Home | Zakelijke energie | Hoe kies je als particulier of als zzp’er een energieleverancier?
Energieleverancier kiezen als zzp'er of particulier? Dit kan een belangrijke keuze zijn. Op zzpvergelijker.nl lees je er alles over!

Hoe kies je als particulier of als zzp’er een energieleverancier?

⏱ Leestijd: 3 minuten
Voor zowel jou als particulier als voor jou als ondernemer kan het goed zijn om af en toe eens verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Voor je het weet betaal je namelijk teveel, heb je een ongunstig contract of heb je geen groene stroom (terwijl je dat wel graag wil). Waar moet je op letten als je een nieuw energiecontract wil afsluiten?

 

Tarieven energiecontract

Als je voor het eerst een energiecontract gaat afsluiten, bijvoorbeeld voor een ander huis of voor een nieuwe bedrijfslocatie, is het wellicht wat lastiger om een vergelijking te maken. Je weet immers niet wat je verbruik zal zijn. Wel kan je een schatting maken en op basis daarvan verschillende aanbieders van energie met elkaar vergelijken. Het is een stuk makkelijker als je overweegt van energieleverancier te wisselen voor je huidige woning of voor het bedrijfspand waar je al langer in werkt. Neem je verbruik van het afgelopen jaar (of bijvoorbeeld het gemiddelde van de laatste jaren). Met behulp daarvan kan je een totale prijs berekenen, waarbij je ook kosten als vastrecht, transport en energiebelasting moet meenemen. Als particulier tel je ook de btw er bij op. Als zzp’er doe je dat niet, die verreken je immers met je aangifte omzetbelasting.

Actietarieven

Net als veel winkels en allerlei andere aanbieders, lokken ook energieleveranciers je af en toe met een aantrekkelijke aanbieding. We hoeven vast niet uit te leggen dat geen enkele actieprijs zo interessant is als je in je eerste reactie zou kunnen denken. Een reden is bijvoorbeeld dat een lager tarief maar tijdelijk geldt. Jouw vraag moet dan altijd zijn: hoeveel ga ik daarna betalen? Reken vervolgens uit wat je dan gemiddeld over de hele periode betaalt en of er nog haken en ogen aan het contract zitten. Hoe lang zit je er bijvoorbeeld aan vast? Blijft het tarief na die eerste, goedkopere maanden wel hetzelfde of gaat de prijs bij iedere stijging mee omhoog? Feit is dat elke aanbieding bedoeld is om jou als klant te lokken en je daarna vast te houden, met de hoop dat je niet meer overstapt.

Duurzaamheid

Hoe duurzaam is jouw huidige energieleverancier of degene die je op het oog hebt? Er zijn onderzoeken gedaan, waaruit blijkt welke energieleveranciers het groenste zijn. Met een eenvoudige zoekopdracht heb je ze waarschijnlijk snel gevonden.

Contractvormen

Er zijn diverse contractvormen mogelijk bij de afname van energie. Het is aan te bevelen je daar ook in te verdiepen, het gaat immers om een keuze voor een langere periode. Bij een energiecontract voor onbepaalde tijd heb je geen vrijheid om tussentijds over te stappen. Het tarief (en de voorwaarden) moet dan wel erg interessant zijn als je overweegt hier aan mee te doen.

Er bestaan ook contracten voor bepaalde tijd, en wel in twee varianten: met vaste tarieven en met variabele tarieven. Kies je voor een vast tarief, dan profiteer je als de energieprijzen tussentijds stijgen. Je moet ’t wel leuk vinden om regelmatig te shoppen en eventueel weer voor een andere energieleverancier te kiezen. Bij een contract met variabele tarieven ben je min of meer overgeleverd aan de grillen van de leverancier. Als hij besluit tot een verhoging van zijn energieprijzen, dan kan jij niet zomaar van je contract af.

Tot slot is er een leuk alternatief als je wat meer op hebt met de beurs en met beleggingsproducten. Er bestaan ook contracten waarbij jouw tarief afhankelijk is van de fluctuaties van de energieprijzen op de beurs.

Contractduur

Behalve in contractvormen is er ook variatie in de contractduur. Uiteraard neem je hier altijd min of meer een gok mee. Zijn de tarieven al langere tijd erg laag, dan is het wachten op een prijsstijging en zou je kunnen kiezen voor een langere looptijd. Is er juist sprake van erg hoge tarieven? Dan lijkt het slim om je voor een zo kort mogelijke termijn vast te leggen, omdat de prijzen zeer waarschijnlijk gaan dalen. Maar het blijft altijd koffiedik kijken. Zo dachten we ooit lage hypotheekrentes te hebben, maar bleken ze nog flink te kunnen dalen.

Enkel of dubbeltarief

Check ook of je gewoon enkeltarief stroom betaalt of dat dubbeltarief ook mogelijk is. Heb je bijvoorbeeld apparatuur of machines die je ’s nachts laat draaien? Dan betaal je op dat moment veel minder, omdat je gebruik maakt van een daltarief. Maak wel ook hiervoor een vergelijking met andere aanbieders, ook als ze alleen enkeltarief hebben. Je schiet namelijk weinig op met een laag nachttarief terwijl je overdag veel meer betaalt dan elders.

Collectieve afname

Waarom zou je individueel stroom, gas en water afnemen als je samen veel sterker staat? Er zijn allerlei initiatieven waar jij je als particulier of als zzp’er bij kunt aansluiten. Samen sta je altijd sterker, kan je meer eisen en heb je een sterkere positie. Voor een energieaanbieder is een collectief ook altijd een interessante klant. Met één contract kunnen ze immers in één keer een immens groot aantal nieuwe klanten krijgen. Daarnaast trekt een collectief contract continu nieuwe deelnemers aan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

  • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
  • Een zakelijk winst & verlies template;
  • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
  • Een template om snel btw te berekenen;
  • Een rittenregistratie template;
  • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!