gratis zakelijke rekening

Gratis zakelijke rekening

Vooral in de opstartfase van je bedrijf kun je als zzp’er elke financiële meevaller goed gebruiken. Je kunt dan immers het geld dat je daarmee bespaart, op een andere manier investeren in je bedrijf. Vandaar dat velen je reeds zijn voorgegaan om voor een gratis zakelijke rekening te kiezen, ofschoon het hebben van dit type rekeningen niet verplicht is als je een zzp’er bent. In dit artikel leg ik de voor- en nadelen van deze zakelijke rekening voor je bloot, zodat je zelf kunt bepalen of je voor een gratis, of betaalde rekening wilt kiezen.

Wil je direct naar het overzicht van gratis en betaalde zakelijke rekeningen? Klik dan hier!

Een zakelijke rekening openen is geen overbodige luxe

Ondanks dat het niet verplicht is om een zakelijke rekening te openen, doen velen het toch om onderstaande redenen:
– het maakt de geldstroom binnen het bedrijf op een overzichtelijke manier duidelijk;
– het promoot de professionele uitstraling van je bedrijf;
– je boekhouder zal je dankbaar zijn wanneer je aan het einde van het jaar je financiële administratie laat checken. 

Alleen al om deze drie punten kiezen veel zzp’ers voor het openen van een zakelijke bankrekening. Dit hoeft niet duur te zijn omdat er zelfs gratis zakelijke rekeningen op de markt zijn. 

Voordelen van een gratis zakelijke rekening   

Gratis zakelijke rekeningen hebben o.a. de volgende voordelen:
1. Je hoeft geen geld apart te leggen voor deze investering: het enige dat je moet besluiten is dat een degelijke rekening van belang is voor je onderneming. In veel gevallen heb je daarna online al binnen 10 minuten een rekening geopend. 
2. In sommige gevallen betaal je ook niet voor je opnames en stortingen: N26 biedt je bijvoorbeeld dit voordeel waardoor het hoog aangeschreven staat bij zzp’ers. 
3. Je kunt via een app op je mobiel al je bankzaken afhandelen: 
4. Sommige aanbieders stellen je ook in staat om transacties in vreemde valuta te verrichten: dit is vooral voor degenen die een webwinkel beheren ideaal omdat ze daarmee ook hun internationale klanten met gemak kunnen accommoderen;
5. Uitbreiden naar een duurder of betaald pakket is vaak gemakkelijk: het leuke is dat het abonnementsgeld dan ook meevalt, terwijl je wel de beschikking krijgt over een heleboel handige features.

Belangrijk is om zelf te beoordelen of de voordelen voor jou opwegen tegen de nadelen van de betreffende rekening.

Nadelen van een gratis zakelijke rekening

De nadelen van een gratis zakelijke rekening zijn o.a.:
1. Aantal gratis transacties zijn soms beperkt: in het begin zal het aantal transacties dat je doet nog meevallen, maar naarmate je meer klanten krijgt, merk je dat je met een duurdere zakelijke rekening dit probleem niet altijd zou hebben gehad;
2. Boekhoudsoftware is soms niet automatisch te koppelen: je zult deze dus zelf moeten invoeren.
3. Wanneer je bedrijf groeit en daarmee dus je bekendheid, zal je toch moeten uitkijken naar een rekening met maandelijkse kosten: Je zal dan sowieso meer transacties via je zakelijke rekening moeten plegen. De bv. 1000 gratis transacties die je kreeg zijn dan plotseling veel te weinig;
4. Vaak kan je slechts aan mobiel bankieren doen: veel banken hebben hun dienstverlening zodanig gedigitaliseerd dat ze slechts via een applicatie op je mobiele telefoon bereikbaar zijn. Gaat je telefoon stuk of raak je hem kwijt, dan verlies je daarmee ook de mogelijkheid om je rekening te beheren. Vandaar dat het hebben van bijvoorbeeld een back-up telefoon dan geen overbodige luxe is;
5. De helpdeskmedewerker is in veel gevallen niet echt toegankelijk: dit komt doordat de aanbieders van de desbetreffende pakketten vaak buitenlandse banken zijn, die hun hulpdiensten met anderstaligen bemensen. Ook komt het voor dat deze helpdesk totaal ontbreekt.


Mocht deze versie van een zakelijke rekening je aanspreken, dan kun je hier elke zakelijke rekening vergelijken.