Home | Belastingvoordelen | Geel of grijs kenteken, de beste optie voor jou als zzp’er
Geel of grijs kenteken, de beste optie voor jou als zzp’er

Geel of grijs kenteken, de beste optie voor jou als zzp’er

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je als zzp’er veel zakelijke kilometers maakt, kun je de keuze maken tussen een geel of grijs kenteken. Laat je niet in de war brengen, je hoeft niet meteen je pasje om te ruilen en je nummerplaten van de auto af te trekken. Deze blijven gewoon groen en geel, maar fiscaal kunnen deze ook grijs zijn. Daarbij heb je zelfs de keuze tussen zakelijk- en privé grijs. Hoogste tijd voor een uitleg om te kunnen bepalen wat voor jou als zzp’er de beste optie is. De keuze tussen een geel en grijs kenteken is belastingtechnisch immers zeker een interessante overweging!

Zakelijk rijden met een geel of grijs kenteken?

Als je als ondernemer ervoor kiest om een auto te rijden die voorzien is van een grijs kenteken, kun je profiteren van de bijbehorende fiscale voordelen. In de praktijk is het zeker niet zo dat je een grijs kaartje in je portemonnee krijgt. Ook een grijs kenteken is immers groen van kleur. Een grijs kenteken is niet meer dan een term die de Belastingdienst gebruikt om voertuigen aan te duiden die gebruikt worden voor het zakelijk rijden. 

De term refereert naar het verleden toen er wel sprake was van een kleurverschil. Het kentekenbewijs deel 1 was toen nog een papier dat daadwerkelijk grijs van kleur was. Overigens is het een leuk weetje dat je een bedrijfsauto nog altijd kan herkennen vanaf de buitenzijde ook als hier géén reclame op staat. De nummerborden van bedrijfsauto’s beginnen altijd met de letter B of de letter V. Toch even naar de nummerborden kijken dus.

Wat wordt door de Fiscus gezien als zakelijk rijden?

Een auto gebruiken om zakelijk in te rijden is uiteraard een ruim begrip en kan op veel verschillende manieren worden ingevuld. Daarom heeft de fiscus een aantal regels verbonden aan het zakelijk rijden. De Belastingdienst ziet een auto met een grijs kenteken als bestelauto. Deze auto mag dan niet worden gebruikt voor personenvervoer. Daarnaast heeft de Belastingdienst een percentage aan het zakelijk rijden gekoppeld. Om aan de voorwaarden van een grijs kenteken te voldoen moeten minimaal 10% van de kilometers die afgelegd worden in de bedrijfsauto (bestelbus) voor zakelijk gebruik zijn. Het is dus noodzakelijk dat je dit inzichtelijk kunt maken met een sluitende rittenregistratie.  

Wat zijn de voorwaarden voor zzp’ers om te profiteren van de voordelen van grijze kentekens?

Naast de voorwaarden met betrekking tot de doelstelling van het gebruik van de bedrijfsauto, stelt de Fiscus een aantal voorwaarden aan de laadruimte van het vervoermiddel. De belastingdienst maakt hierin onderscheid tussen een grote bestelbus, een bestelauto met verhoogd dak, een middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak, een bestelauto met open laadbak en een enkele cabine of een bestelauto met een dubbele cabine. Op de site van de Belastingdienst is een overzicht te vinden van de specifieke voorwaarden die de Fiscus gesteld heeft. 

Om als zzp’er te profiteren van de voordelen van grijze kentekens moet je uiteraard wel als ondernemer worden gezien door de Belastingdienst en in het bezit zijn van een BTW nummer. Als particulier kun je uiteraard wel in een bestelauto rijden maar niet profiteren van de fiscale ondernemersvoordelen van een grijs kenteken. Mindervaliden vormen hier overigens een uitzondering op als zij kunnen aantonen dat ze afhankelijk zijn van dit soort voertuigen.

Fiscale voordelen van het gebruik van een Grijs kenteken

  • Je betaalt géén Belasting op Personenauto’s en motorvoertuigen (BPM). Je voordeel is eenvoudig vast te stellen als je weet dat de BPM betrekking heeft op een derde van de volledige aanschafwaarde van je bedrijfsauto. 
  • Je hoeft minder wegenbelasting te betalen. De belastingdienst hanteert speciale tarieven voor bestelbussen die rijden met een grijs kenteken.
  • De verzekeringstarieven zijn gunstig. Omdat de aanschafprijs van een auto met een grijs kenteken vaak lager ligt dan een personenauto, betaal je ook een lagere verzekeringspremie. Tevens wordt het verzekerde bedrag lager door de BTW aftrek.    
  • Door de bovenstaande voordelen is de leaseprijs van een auto met een grijs kenteken vaak lager. De meeste leasemaatschappijen rekenen de voordelige investeringswaarde en verzekeringspremie (voor een deel) door aan de gebruiker van het vervoermiddel.   

Eisen die gesteld worden aan vrijstelling van de BPM

Als je gebruik wilt maken van het recht op vrijstelling van de BPM, moet de auto uiteraard wel aan je BTW nummer worden gekoppeld. Dit kun je doen door het vervoermiddel op naam van je bedrijf te zetten of op je eigen naam als daaraan het BTW nummer gekoppeld is. Dit laatste is het geval bij de meeste zzp’ers omdat zij als eenmanszaak of V.O.F. actief zijn. 

Daarnaast moet je je beseffen dat de betreffende auto minimaal vijf jaar lang voor zakelijke doeleinden gebruikt moet worden. Dit is zeker van belang als je overweegt om de auto eerder van de hand te doen. Als je de auto zou verkopen aan een andere ondernemer is er geen probleem. Op het moment dat je de auto zou verkopen aan een particulier, moet je achteraf alsnog een deel van de BPM aan de Fiscus afdragen.

Auto met een grijs kenteken zakelijk of privé gebruiken?

Je bent uiteraard niet verplicht om je bestelbus in je zakelijke vermogen op te nemen. Bij het maken van deze keuze is het verstandig om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Naast de bovengenoemde punten, is het goed om je te beseffen dat je zakelijk gerelateerde autokosten (zoals voor onderhoud en brandstof) kunt afschrijven als je het vervoermiddel in je zakelijk vermogen zou opnemen.

De andere kant van de medaille is dat je bijtelling moet betalen als je de auto van de zaak voor meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt voor privé doeleinden. Deze regel is vergelijkbaar met de regel voor personenauto’s met betrekking tot de CO2 uitstoot. Op basis hiervan wordt een bijtellingspercentage vastgesteld. Dit percentage wordt verrekend met de cataloguswaarde van de auto. Hieruit komt een bedrag waarover je (inkomsten) belasting moet afdragen. Om een vergelijking te maken: als je een bedrijfsauto hebt met een grijs kenteken wordt de bijtelling berekend over de gehele cataloguswaarde, inclusief BPM en BTW.

Het bovenstaande komt misschien wat ingewikkeld over maar in de praktijk komt het erop neer dat als je de auto jaarlijks minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden gebruikt, het zeker een overweging waard is om deze op de zaak te zetten. Het verschil tussen geel en grijs heeft op autogebied niet alleen betrekking op kleur maar ook op de financiën.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

  • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
  • Een zakelijk winst & verlies template;
  • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
  • Een template om snel btw te berekenen;
  • Een rittenregistratie template;
  • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters