Home » Blog » Digitaal ontwerp en rapid prototyping

Digitaal ontwerp en rapid prototyping

Dankzij de digitale prototyping oplossingen kunnen ontwerpen nu sneller en kostenefficiënter worden omgezet in fysieke projecten. Hier kan ook jij als zzp’er veel aan hebben als je in deze branche actief bent!

Voor de bouwsector worden plannen van een gebouw op de computer ontworpen,vertaald naar besturingsgegevens voor 3D-printen en vervolgens naar de 3D-printer gestuurd. Dankzij een 3D-print kan een zzp’er makkelijk zien hoe het gebouw er moet uitzien in werkelijkheid en waar eventueel problemen kunnen opduiken bij de constructie. Het is handig om een 3D-model te kunnen voorstellen aan de klant. Het kan ook gebruikt worden om het in jouw bedrijfsvoertuig bij te hebben om het regelmatig te vergelijken met de werkelijke toestand. In de bouwsector is men al zo ver gevorderd dat de 3D-printer een volledig geautomatiseerde portaalrobot zou kunnen zijn, die groter is dan het gebouw. De portaalrobot giet eerst laag voor laag een frame uit met speciaal beton. Dit proces zal pas tegen het eind van 2020 op grotere schaal gebruikt worden.

Wat kan jij ermee doen

Deze werkwijze maakt het mogelijk om in korte tijd prototypes te ontwikkelen. Deze zijn vaak onmisbaar voor de ontwikkeling van een product. Prototypes kunnen ook gepresenteerd worden op beurzen om investeerders te overtuigen. De snelle ontwikkeling van een nieuw model zou vaak niet mogelijk zijn zonder deze methode. De kostenfactor is merkelijk lager dan bij de kostbare productie van gefreesde gietmallen.

De voordelen van een snelle prototype productie kunnen niet worden ontkend

Hier zijn de drie belangrijkste voordelen in een oogopslag:

 • Fouten in een vroeg stadium opsporen
  Bij rapid prototyping komen fouten aan het licht voordat ze een belangrijk probleem worden in de latere productie. Omdat fouten snel zichtbaar worden zonder grote kosten, worden werknemers aangemoedigd om hun ideeën innovatief uit te voeren zonder angst voor een mogelijke mislukking.
 • Transparant werken met de klant
  De snelle creatie van modellen maakt het mogelijk om de ontwikkelingsstatus van een product in haptische vorm te documenteren.
 • Afzonderlijke producten in kleine hoeveelheden.
  Processen zoals 3D-printen bieden nog een ander voordeel: ook eindproducten kunnen in korte tijd worden gemaakt. Met weinig moeite kunnen producten specifiek worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Op deze manier kan met ook komen tot Rapid Tooling. Dit betekent dat de snelle productie van gereedschappen of onderdelen, die meestal in kleine hoeveelheden nodig zijn, snel kan worden uitgevoerd. Dit laatste kan ook nuttige zijn voor zzp’ers in de bouw, omdat het mogelijk is dat zij een uniek gereedschap nodig hebben om taken alleen te kunnen uitvoeren.

De verschillende technologieën

Naast 3D-printen en CNC-frezen zijn er heel wat andere technieken die gebruikt worden bij rapid prototypen.

Als je het prototype direct heel precies wilt hebben, zijn polygrafie- of polyjetprocessen geschikt. Het maakt een hoge mate van precessie mogelijk. Dit 3D-printproces maakt gebruik van duurzame en maatvaste kunsthars. Het is in eerste instantie vloeibaar. Wanneer het laag voor laag wordt aangebracht, verhardt een Uv-licht het. Met dit proces is het mogelijk om gedetailleerde objecten met een gelijkmatig oppervlak te produceren. Stereolithografie is even effectief. Hier worden de kunstharsen met een laser in dunne lagen uitgehard.

Het vacuümgietproces is net zo goedkoop en daarom ook perfect geschikt voor de productie van kleine series. Hier heeft men echter een al bestaand prototype nodig, het zogenaamde hoofdpatroon. Hieruit wordt dan een deelbare siliconenmal gemaakt.

Zoals je merkt, biedt rapid prototyping tal van mogelijkheden en voordelen. 3D Hubs Nederland is een belangrijke onderneming op dit vlak. Maak je ideën en ontwerpen zo snel mogelijk zichtbaar en tastbaar.

 

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...