Boekhoudpakket vergelijken

Wil je een boekhoudpakket vergelijken en direct openen? Op zzpvergelijker.nl vind je de meest gekozen boekhoudpakketten door zzp’ers. Wij hebben de mogelijkheden vast uitgezocht en makkelijk in onderstaande overzicht geplaatst. 

Bekijk direct hieronder de 3 meest gekozen boekhoudpakketten via zzpvergelijker.nl of bekijk daarna het volledige overzicht.

Populairste boekhoudpakketten van 2021

Meest gekozen door zzp'ers

 • 15 maanden gratis voor starters;
 • Erkend door de Belastingdienst;
 • Onbeperkt factureren;
 • Onbeperkt boeken;
 • Helpdesk, Cursus & App

Meest gekozen door starters

 • 15 maanden gratis voor starters;
 • Erkend door de Belastingdienst;
 • Onbeperkt factureren;
 • Onbeperkt boeken;
 • Helpdesk, Cursus & App

Boekhoudsoftware i.c.m. een boekhouder

 • Inclusief boekhouder;
 • Onbeperkt advies;
 • Vaste prijs per jaar;
 • €550,- per jaar;
 • Gebruiksvriendelijk

Vergelijk de overige boekhoudpakketten

 

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste, meest betrouwbare informatie voor zzp'ers.

75.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 75.000
unieke zzp'ers onze website.

Uitgebreide kennisbank

Onze kennisbank bevat vele uitgebreide artikelen voor zzp'ers.

Alles over het vergelijken van boekhoudpakketten

Naast het werken aan je onderneming is het bijhouden van je administratie één van de belangrijkste taken die je als zzp’er hebt. Deze twee zaken zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden! Als je jouw administratie zelf gaat bijhouden, kun je niet zonder een geschikt boekhoudprogramma. In dit artikel gaan we dieper in op de punten waar boekhoudsoftware aan moet voldoen voor zzp’ers en hoe je een boekhoudpakket kan vergelijken. Er zijn immers zeer veel boekhoudpakketten waarvoor je kunt kiezen en veel softwarepakketten zijn specifiek ingericht voor een bepaalde doelstelling of branche.

Inhoudsopgave

 

Boekhouding zelf doen of uitbesteden als zzp’er?

Voor veel zzp’ers is het bijhouden van de administratie een vervelend klusje. Het is een activiteit die wel uitgevoerd moet worden maar niets oplevert. Het runnen van het bedrijf heeft uiteraard prioriteit en omdat ze er vaak alleen voorstaan is de boekhouding een taak die even in de avond of in de weekenden “moet” worden uitgevoerd. Daarbij speelt niet alleen de factor tijd een rol maar ook kennis. Het bijhouden van de administratie, en vooral de (regelmatig veranderende) eisen die de Belastingdienst hieraan stelt, vereist ook wat financiële kennis van de zzp’er.

boekhoudpakket-vergelijken

De meest voorkomende boekhoudproblemen van zzp’ers zijn misschien dan ook wel herkenbaar voor je:

 • Het bijhouden van de boekhouding kost veel tijd.
 • Er is kennis nodig om de boekhouding goed uit te voeren.
 • Door de drukte wordt het overzicht in de administratie verloren.
 • Er zijn in Nederland en België steeds veranderende regels waar ondernemers rekening mee moeten houden.
 • Als er vragen of onduidelijkheden zijn, moet er zoveel uitgezocht worden.

De bovenstaande factoren spelen bij veel zzp’ers een belangrijke rol bij de keuze of ze de boekhouding zelf willen doen of dit liever uitbesteden aan een boekhouder. Deze laatste optie is om praktische reden vaak verleidelijk maar kostentechnisch misschien een minder interessante keuze.

Waarom ook als zzp’er kiezen voor boekhoudsoftware?

Als startende zzp’ers zul je misschien het gebruik van boekhoudsoftware zien als een kostenpost en je misschien afvragen waarom je hier gebruik van zou moeten maken. Ok, het gebruik van een notitieblokje is uiteraard erg “old school” en erg foutgevoelig maar een Excel bestandje is snel gemaakt en zeker in het begin goed bij te houden als je nog maar weinig facturen te versturen hebt.

Het bovenstaande klopt helemaal. Als je een beetje handig bent met Excel kun je met het maken van een paar formules al een praktische boekhoud template maken. In de tijd dat je jouw werkblad hebt samengesteld, heb je ook een geschikt boekhoudprogramma uitgezocht die je op langere termijn toch echt nodig gaat hebben. Als je met je bedrijf wat groter wordt, en dat zal uiteindelijk de bedoeling zijn, zul je merken dat het gebruik van een boekhoudprogramma toch echt veel praktischer is. Het versturen van facturen werkt niet alleen veel efficiënter maar ook de koppeling met andere programma’s en platforms werkt veel handiger. Je kunt heel veel taken automatiseren wat uiteraard essentieel is als je tijd kostbaar is. Vergelijk daarom goed of voor jou een handmatige oplossing werkt, of dat je toch liever een boekhoudpakket neemt.

Gebruik maken van een boekhouder én een boekhoudpakket

Voordat we dieper ingaan op de praktische kant van het gebruik van een boekhoudpakket, is het goed om even kostentechnisch dieper in te gaan of het in de arm nemen van een boekhouder een interessante optie is. Het is goed om je te realiseren dat de kosten die boekhouders in rekening brengen afhankelijk zijn van de intensiteit van de ondersteuning. Het verschil is heel eenvoudig weer te geven. Als jij als zzp’er ieder kwartaal een zak met bonnetjes over het bureau van de accountant uitstort en hierbij de opdracht geeft om dit uit te zoeken, zal deze persoon jou in ruil zijn factuur geven met hierop een flink bedrag vermeld.

Op het moment dat jij de administratie op een keurige manier (lees: overzichtelijk) digitaal toestuurt en de boekhouder de opdracht geeft om de belastingaangifte te verzorgen, zal deze persoon hier veel minder tijd aan kwijt zijn en jou een rekening sturen waarop een veel kleiner bedrag staat. Deze bovenstaande voorbeelden zijn uitersten maar komen wel uit de realiteit. Als de eerste optie het dichtst bij jouw werkwijze staat, stop dan met lezen van dit artikel. Dan heb je geen boekhoudprogramma nodig.

In het andere geval heb je wél digitale boekhoudsoftware nodig om je administratie aan te leveren ondanks dat je gebruik maakt van de diensten van een boekhouder. Veel boekhouders werken immers direct vanuit dit programma. Zij kunnen dan op afstand inloggen en daaruit hun werkzaamheden (zoals het uitvoeren van controles en het verzorgen van de belastingaangiftes) verrichten. Uiteraard moet je hen hiervoor toestemming geven en kun je altijd meekijken. Je bent immers altijd zelf verantwoordelijk voor jouw belastingaangifte ook al heb je dit laten verzorgen door iemand anders.

boekhoudpakket zzp

Het is overigens verstandig om na te gaan wat de werkwijze is van jouw boekhouder (of van de accountant die je op het oog hebt uiteraard). Er zijn nog altijd ondernemers die regelmatig met een kartonnen doos of een map onder hun armen de accountant bezoeken. Dat is niet meer van deze tijd. Door de moderne mogelijkheden van het online boekhouden doe je jezelf tekort als je de boekhouding op deze (letterlijke) manier uit handen geeft.

De meeste boekhouders werken met een vast digitaal boekhoudprogramma. Je bent dan “verplicht” om deze software ook te gebruiken als je gebruik wilt maken van de diensten van de betreffende boekhouder. Dit komt misschien heel dwingend over maar in de praktijk is het ook wel handig. Een boekhouder zal ongetwijfeld goede redenen hebben gehad om voor dit specifieke programma te kiezen en dit tot in detail hebben uitgezocht. Hij of zij moet er immers dagelijks mee werken!

De 5 belangrijkste criteria waar een goed boekhoudpakket aan moet voldoen

Er zijn verschillende factoren waar je een boekhoudprogramma op kunt selecteren en waarom het belangrijk is je boekhoudpakket te vergelijken. Eigenlijk zijn dit factoren waar het boekhoudprogramma voor jou een voldoende op moet scoren om in aanmerking te komen voor je keuze. Je zult er immers bijna dagelijks hinder van ondervinden als dit niet het geval is. We zetten hieronder de 5 belangrijkste selectiecriteria waar je een goed boekhoudprogramma aan moet voldoen voor je op een rijtje.

 • Functionaliteit
 • Opties waar nu en in de toekomst gebruik van kan worden gemaakt
 • Koppelingen
 • Gebruiksgemak
 • Kosten

Verschillende soorten boekhoudpakketten

Er zijn veel verschillende soorten boekhoudpakketten waar je voor kunt kiezen. Het belangrijkste verschil zit in de keuze tussen een offline boekhoudpakket of een online optie waarbij je werkt in de cloud (ook wel een SaaS boekhouding genoemd). Een offline boekhoudpakket installeer je op je pc. Online boekhoudpakketten hoef je uiteraard niet te installeren. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is internet en een device die je toegang verschaft tot het wereldwijde web.

De meeste zzp’ers kiezen voor de laatste optie omdat je administratie dan veilig opgeslagen is (data wordt via een beveiligde SSL-verbinding, dus ge-encrypt) verstuurd), je altijd en overal je administratie kan bijhouden en je altijd volledig automatisch je updates krijgt. Dit laatste is enorm handig omdat alleen al de Fiscus regelmatig wat veranderingen in het belastingstelsel doorvoert. Daarnaast is online boekhouden een zeer veilig alternatief en bewaar je jouw administratie eigenlijk altijd volgens de wettelijke termijn zonder dat je allerlei ordners en mappen hoeft op te slaan. Zelfs administratie van een aantal jaren geleden is heel eenvoudig terug te zoeken!

Functionaliteiten van jouw boekhoudpakket

Je kunt de aanschaf van een online boekhoudsysteem het beste zien als een investering die zichzelf met betrekking tot efficiëntie snel kan terugverdienen. Ieder boekhoudprogramma heeft hiervoor z’n eigen functionaliteiten. Er zijn zelfs pakketten die volledig zijn ingericht voor specifieke handelingen of branches. Tevens zijn er boekhoudpakketten die speciaal ingericht zijn voor gebruik door zzp’ers. Het is van groot belang om te zorgen dat het programma perfect aansluit op je administratieve handelingen. Daarom is het verstandig om eerst specifiek op een rijtje te zetten, welke handelingen je wilt automatiseren.

Je kunt dit heel praktisch benaderen. Even een paar voorbeelden:

 • Als je online facturen voor je klanten wilt opstellen en versturen moet je zeker voor een facturatiemodule kiezen.
 • Als je betalingsherinneringen automatisch wil laten versturen, kun je niet zonder een debiteurenbeheer module
 • Als webshop kun je kiezen voor een voorraadbeheer en een kassasysteem module.

Uiteraard wil je op ieder moment inzicht hebben in jouw financiële huishouding. Let er bij je keuze voor een geschikt boekhoudpakket wel op welke gegevens je kunt inzien en welke rapporten je kunt exporteren.

Hieronder een aantal functionaliteiten die misschien wel praktisch voor je kunnen zijn:

 • Scanfunctie voor facturen
 • Automatisch facturen downloaden
 • Bankkoppeling
 • Geïntegreerde BTW aangifte
 • Klanten/ account toegang
 • Geïntegreerde urenadministratie
 • Mogelijkheid om zakelijke kosten in te voeren
 • Rittenregistratie zakelijke kilometers
 • Geïntegreerde ledenadministratie

Boekhoudprogramma’s die meegroeien met het bedrijf

Wat betreft de functionaliteiten kun je kiezen voor een boekhoudprogramma dat een volledige invulling geeft op je (toekomstige) behoeftes op administratief gebied maar je kunt ook de keuze maken voor boekhoudprogramma’s die meegroeien met het bedrijf. Als je kiest voor modulair opgebouwde boekhoudprogramma’s kun je altijd in een later stadium enkele modules toevoegen. Je betaalt dan slechts de meerwaarde voor deze modules.

Als je niet kiest voor deze laatste constructie, realiseer je dan dat een keuze voor een boekhoudpakket een lange termijn keuze is. Het overzetten van je administratie is uiteraard wél mogelijk maar is niet altijd even praktisch. Er zijn boekhoudpakketten waar je iedere post stap voor stap over moet zetten op je nieuwe voorziening. Dat is zeker wel iets waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

vergelijk boekhoudsoftware

Koppelingen tussen je boekhoudpakket en andere online platforms

Je boekhoudpakket kan een belangrijke bijdrage leveren aan de efficiëntie in je werkprocessen. We schreven eerder over het bijhouden van je administratie in de avonduren en in de weekenden. Hier ontkom je uiteraard nooit aan, maar je zult flink wat tijd “overhouden” als je met je boekhouding een koppeling kunt maken naar andere online platforms. Denk hierbij aan een factuurprogramma, een platform voor je voorraadbeheer, betalingsplatformen of de site van de Belastingdienst. Met het automatiseren van dit soort processen kun je ervoor zorgen dat offertes automatisch worden omgezet in facturen, dat eventuele periodieke facturen volledig automatisch worden verstuurd en dat debiteuren automatisch een herinnering krijgen als ze te laat zijn met de betaling. Voor deze functionaliteiten moet je uiteraard wel meer betalen maar hiermee maak je het voor jezelf wel een stuk gemakkelijker.

Gebruiksgemak van je boekhoudpakket

Zoals aangegeven is gebruiksgemak ook zeker één van de criteria waar je rekening mee moet houden als je een boekhoudpakket gaat selecteren. Ook hierin kan behoorlijk wat verschil zitten tussen de pakketten. Als eerste is de afkomst wel van belang. Je hebt in Nederland de keuze uit een vrij grote hoeveelheid van kwalitatief uitstekende boekhoudprogramma’s waardoor het eigenlijk niet noodzakelijk is om van een buitenlands programma gebruik van te maken. Dit is niet alleen handig voor de taal maar ook voor de eventuele koppelingen naar het Nederlandse belastingstelsel.

Daarnaast zijn er programma’s waar nauwelijks administratieve kennis voor vereist is en waarbij je bijna intuïtief je administratie kunt bijhouden. Alle te doorlopen stappen spreken voor zich. Het is uiteindelijk belangrijk dat je er op een makkelijke- en vlotte manier mee kunt werken. Je krijgt zelfs een seintje als je eventuele fouten bij het invoeren hebt gemaakt. Dit bespaart je een hoop tijd aan uitzoekwerk!

Andere pakketten hebben een wat meer gecompliceerde structuur. Hierbij heb je wel degelijk wat boekhoudkennis nodig om je administratie te kunnen doen. Het is zeker van belang om hierop te letten anders gaat je keuze alsnog ten koste van je efficiëntie in werkprocessen en dat wil je als zzp’er nét voorkomen!

In het kader van het gebruiksgemak is het misschien ook wel de moeite waard om de service en support van de diverse opties te vergelijken. Veel zzp’ers hechten waarde aan een 24/7 bereikbare (Nederlands sprekende) helpdesk.

Een ander punt met betrekking tot gebruiksgemak, zijn de devices waarop je jouw boekhouding kunt bijhouden. Veel boekhoudprogramma’s bieden bijbehorende apps aan die je kunt gebruiken om je administratie ook op je smartphone of je tablet te kunnen bijhouden. Veel zzp’ers ervaren deze mogelijkheid als zeer praktisch.

boekhoudpakket vergelijken

Wat is het meest voordelige boekhoudpakket voor zzp’ers?

Met betrekking tot de prijsstelling van boekhoudprogramma’s is er veel onderscheid waar te nemen. Voor ieder budget is er zeker wel een geschikt boekhoudprogramma beschikbaar. Er zijn, zoals aangegeven, boekhoudpakketten die speciaal zijn gericht op zzp’ers. Je kunt ervan uit gaan dat de gemiddelde kosten voor een boekhoudprogramma tussen de € 10, – en € 40,- per maand liggen maar dit is afhankelijk van welk programma je kiest en de functionaliteiten hiervan. De meeste aanbieders hanteren een maandbedrag en géén eenmalige aanschaf meer. Vergelijk daarom goed de prijzen van een boekhoudpakket.

Net als op veel andere gebieden is het van belang om ook met betrekking tot de kosten voor het gebruik van je boekhoudpakket te kijken naar langere termijn. Veel aanbieders proberen je te verleiden om van hun pakket gebruik te maken door een aantrekkelijke introductieprijs aan te bieden maar blijken op langere termijn wel de duurdere optie te zijn. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s waarvan je een (proef)periode volledig gratis gebruik van mag maken. Een proefperiode is overigens in de praktijk wel een handige manier om erachter te komen welke keuze het beste bij je past, mits je deze “overeenkomst” wel op tijd opzegt natuurlijk.

Het volledig kosteloos gebruik van een boekhoudprogramma klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. In de meeste gevallen betreft dit een basispakket waar je de upgrades die je gebruikt er bij moet aanschaffen. Tot slot kun je gebruik maken van een constructie waarbij het eerste aantal boekingen kosteloos zijn en er kosten verbonden zijn aan een intensiever gebruik van het programma.

Het is dus lastig vast te stellen wat in de praktijk de meest voordelige boekhoudprogramma is. Zoals je begrijpt is dit sterk afhankelijk van het gebruik hiervan. In dit geval moet je nog één keer het Excel sheet of de blocnote erbij pakken als je de getallen op een rijtje wil zetten. Daarna kunnen deze hulpbronnen opgeborgen worden. Daarna neemt je boekhoudprogramma een groot gedeelte van het rekenwerk van je over.

9 belangrijkste voordelen van een online boekhoudpakket

 • Locatie onafhankelijke optie
 • Digitale facturatie is tijd- én kostenbesparend
 • Koppelbaar met kassa-, klant-, of leveranciersgegevens
 • Administratie inzichtelijk voor zowel zzp’er als voor een eventuele accountant. Platform- en browser onafhankelijk
 • Een SaaS boekhouding in de Cloud maakt op periodieke basis een automatische back-up van de boekhouding
 • Een veilige oplossing. Data wordt via een beveiligde SSL-verbinding (ge-encrypt) verstuurd
 • Eventuele updates worden automatisch doorgevoerd
 • Maandelijkse kosten relatief laag
 • Een online boekhoudpakket kan meegroeien met het bedrijf
 • Excel of online boekhoudsoftware?

Zoals je leest zijn er diverse boekhoudprogramma’s waar je gebruik van kunt maken om je financiële administratie bij te houden. Je kunt als startende zzp’er ervoor kiezen om gebruik te maken van Excel maar er zijn ook online boekhoudprogramma’s die zeer voordelig (soms zelfs gratis) en eenvoudig in gebruik zijn.

Het is uiteraard van groot belang om een goede vergelijking te maken tussen deze opties voordat je een keuze maakt. Zoals aangegeven is het een keuze voor de langere termijn omdat overstappen uiteraard wel mogelijk maar niet praktisch is. Om een goede vergelijking te kunnen maken hebben we alle interessante boekhoudpakketten voor je op een rijtje gezet zodat je een overwogen keuze kunt maken. Uiteraard hebben we de belangrijkste functionaliteiten van de diverse programma’s ook voor je op een rijtje gezet zodat je eenvoudig en snel de boekhoudsoftware kunt onderscheiden die bij je past. Hiermee maken we het zo makkelijk mogelijk voor je. Wij begrijpen immers ook dat je main business op je wacht!

De 10 meest gestelde vragen over boekhoudpakketten

Is een online boekhoudpakket veilig?

Vaak is er bij online boekhoudpakketten goede software aanwezig voor de beveiliging, waardoor bij virussen of een crash niet alles verloren gaat. Op deze pagina leggen we je daar meer over uit en laten we veilige boekhoudpakketten zien.

Hoe vind ik het beste boekhoudpakket voor mij?

Via deze pagina vind je de beste boekhoudpakketten voor jou. We tonen de meest gekozen boekhoudpakketten, kosten en klantreviews, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Wat zijn de kosten van een boekhoudpakket?

De kosten van een boekhoudpakket zijn tussen de €0,- en €99,- per maand. Bekijk op deze pagina welk boekhoudpakket qua kosten het best bij je past.

Heb ik naast mijn boekhoudpakket een accountant of boekhouder nodig?

In de meeste gevallen kan je via het boekhoudpakket zelf je boekhouding doen en heb je lang niet altijd meer een boekhouder of accountant nodig. Zeker bij kleinere ondernemingen is dat niet altijd nodig. Op deze pagina vertellen we je de afwegingen die jij hierbij zult moeten maken.

Welke voordelen heeft een online boekhoudpakket?

Het voordeel van een online boekhoudpakket is dat het altijd en overal beschikbaar is, het veilig is en het samenwerken met een boekhouder makkelijker wordt. Daarnaast is de online variant vaak goedkoper. Wij zetten hierboven de populaire online boekhoudpakketten op een rij.

Kan ik eenvoudig overstappen naar een ander boekhoudpakket?

Met behulp van diverse hulpmiddelen wordt overstappen een stuk makkelijker, zoals auditfiles (XAF), import/export functies en het invoeren van een beginbalans. Bekijk op deze pagina waar jij aan moet denken bij het overstappen van jouw boekhoudpakket.

Welk boekhoudpakket is het beste?

Dit verschilt uiteraard per persoon en de wensen en behoeften van het bedrijf. Op dit moment wordt bijvoorbeeld e.Boekhouden.nl door veel mensen hoog gewaardeerd vanwege zijn eenvoudige en overzichtelijke functies. Via deze pagina kan je zelfs een gratis 15 maanden proefperiode aanvragen!

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van boekhoudpakketten?

Bij het vergelijken van boekhoudpakketten is het belangrijk goed te kijken naar de kosten, reviews van andere gebruikers en welke functies het pakket allemaal te bieden heeft. Op deze pagina zetten we dat voor de meest gekozen boekhoudpakketten op een rij.

Welke functies hebben boekhoudpakketten allemaal?

De aangeboden functies lopen sterk uiteen, maar over het algemeen voert een boekhoudprogramma alle belangrijke administratiezaken uit, waaronder het maken van bankkoppelingen, BTW aangifte doen en de urenadministratie bijhouden. Bekijk op deze pagina per boekhoudpakket de verschillende functies.

Is een boekhoudpakket makkelijk in gebruik?

Over het algemeen is een boekhoudpakket zeker makkelijk in gebruik. Je moet waarschijnlijk even aan de omgeving wennen, maar in de meeste gevallen spreekt het voor zich. Bekijk op deze pagina de verschillende aanbieders en of deze qua gemak bij jou passen.

Meest gekozen boekhoudpakketten van 2021

Meest gekozen door zzp'ers

 • 15 maanden gratis voor starters;
 • Erkend door de Belastingdienst;
 • Onbeperkt factureren;
 • Onbeperkt boeken;
 • Helpdesk, Cursus & App

Meest gekozen door starters

 • 15 maanden gratis voor starters;
 • Erkend door de Belastingdienst;
 • Onbeperkt factureren;
 • Onbeperkt boeken;
 • Helpdesk, Cursus & App

Boekhoudsoftware i.c.m. een boekhouder

 • Inclusief boekhouder;
 • Onbeperkt advies;
 • Vaste prijs per jaar;
 • €550,- per jaar;
 • Gebruiksvriendelijk