Home » Beroepsaansprakelijkheidsverzekering » Beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken: maak de beste keuze

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken: maak de beste keuze

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken en benieuwd waarop te letten? Je kunt online de premie berekenen en de goedkoopste dekking kiezen. Toch is de prijs van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet het enige waar het om zou moeten gaan. Kijk verder dan de premie of de prijs alleen, door goed te kijken naar de dekking waar je gebruik van kunt maken.

 

Het geldt voor meer verzekeringen: de laagste premie is niet altijd de beste keuze. Je hebt daar namelijk niets aan indien je te maken krijgt met een claim en de dekking onvoldoende blijkt te zijn. Kijk daarom liever goed naar de dekking, de hoogte van het verzekerde bedrag en bijvoorbeeld het verschil tussen de BAV en AVB (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven), op het moment dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wilt vergelijken en afsluiten. Het helpt je om een betere keuze te maken, waarvoor je dankzij een goede vergelijking vervolgens ook een scherpe premie of prijs zal betalen.

Dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan dekking bieden voor een aantal verschillende zaken. Het gaat in de meeste gevallen om vermogensschade, waarmee je de financiële gevolgen van een verkeerd advies, een verkeerde tekening of een verkeerde berekening kunt dekken. De financiële schade die een opdrachtgever leidt wordt op jou verhaald, waarna jij een claim in kunt dienen bij de verzekeraar om die kosten te laten vergoeden.

Vermogensschade bestaat in een aantal verschillende vormen:

Vertraging van het project

Loopt een project vertraging op, bijvoorbeeld omdat de bouw stil komt te liggen door een verkeerde berekening of tekening die je hebt gemaakt? Dit kan op verschillende manieren leiden tot kosten. De opdrachtgever moet extra kosten maken om andere betrokkenen langer in te huren, moet langer gebruik maken van bepaalde machines of moet boetes betalen vanwege afspraken met andere partijen. Het zijn vormen van vermogensschade, waarvoor jij aansprakelijk kunt worden gesteld als de fout bij jou blijkt te liggen.

Verlies van marktaandeel

Geef je een verkeerd advies of maak je aantoonbaar onjuiste keuzes voor een opdrachtgever die daardoor marktaandeel verliest? Dat kost de opdrachtgever veel omzet en uiteindelijk ook winst. Het verlies van marktaandeel laat zich niet altijd makkelijk goedmaken, waardoor er grote financiële gevolgen kunnen ontstaan. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je daarvoor gedekt.

Winstderving voor de opdrachtgever

Is er op een andere manier sprake van winstderving, door jouw handelen? Zodra aangetoond kan worden dat jij daarvoor verantwoordelijk bent zal je voor de kosten moeten opdraaien. Indien je geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt zal je de kosten zelf moeten betalen, waardoor het als zzp’er lastig kan zijn om je onderneming voort te zetten. Houd er bovendien rekening mee dat je met een eenmanszaak ook privé aansprakelijk bent voor de schulden en kosten die je zakelijk maakt.

Uiteraard zijn er meer dekkingen mogelijk, bijvoorbeeld voor letsel dat er ontstaat als je werkt als zzp’er in de zorg. Beoordeel jouw beroep en de aansprakelijkheid die daarbij kan komen kijken. Ga uit van grote vermogensschade, van letsel en andere grote financiële gevolgen, bijvoorbeeld door een verkeerd juridisch of fiscaal advies. Indien de opdrachtgever jou daarvoor aansprakelijk stelt kun je gebruik maken van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering om de kosten te laten vergoeden.

Hoogte van het verzekerd bedrag

Je kunt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken door goed te kijken naar de hoogte van het verzekerde bedrag. Wil je de premie berekenen en de goedkoopste polis afsluiten? Houd er dan rekening mee dat er bijvoorbeeld sprake is van een maximaal verzekerd bedrag van €250.000. Dat is een groot bedrag, maar in het geval van letsel of vermogensschade is het risico groot dat de kosten hoger zullen liggen.

Het is doorgaans mogelijk om een dekking tot €500.000, tot €1.000.000 of zelfs meer af te sluiten. Verzekeraars stellen per beroep vast wat de maximale dekking is. Het verzekerd bedrag past bij de risico’s die je loopt en is van invloed op de premie die je betaalt. Vergelijk wat dat betreft altijd de dekking en het verzekerd bedrag van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, voordat je kijkt naar de premie die je daarvoor zal betalen.

Voor wie? Belangrijke branches

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken? Let er goed op dat je kiest voor een verzekeraar die zich richt op de branche waarin jij werkt. Verschillende verzekeraars verzekeren bijvoorbeeld:

 • Adviesbureaus
 • Advocaten
 • Architecten
 • Makelaars
 • Notarissen
 • Zzp’ers in de zorg

Andersom kan er ook sprake zijn van heel duidelijke uitsluitingen, waardoor je er niet de mogelijkheid hebt om een BAV af te sluiten. In die gevallen kun je die verzekeraars niet meenemen in je vergelijking en zal je op zoek moeten naar een alternatief. De BAV is een relatief ingewikkelde verzekering, waardoor het bovendien de moeite waard is om daar met een adviseur over te spreken. Die kan je aangeven bij welke verzekeraars je terecht kunt en hoe je naast de premie ook de dekking en de hoogte van het verzekerde bedrag kunt vergelijken.

Verschil tussen een BAV en AVB

Wil je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken? Houd er bovendien rekening mee dat dit iets anders is dan een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). De beide polissen bieden een compleet andere dekking, waardoor het niet mogelijk is om ze met elkaar te vergelijken. In plaats daarvan kun je zowel een BAV als een AVB afsluiten, om voor een volledige dekking te zorgen. De beide verzekeringen zijn in veel gevallen niet verplicht, al hangt dit af van de branche waarin je actief bent als zzp’er. Feit is dat je de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven het best los van elkaar kunt vergelijken, zodat je goed weet wat er aan dekking beschikbaar is en welke premie je daarvoor betaalt.

Je kunt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken speciaal voor zzp’ers in de zorg, net als wanneer je werkt als advocaat of als je een andere adviserende rol hebt. Bekijk de mogelijkheden per branche, zodat je bij een goede dekking en het gewenste verzekerde bedrag op zoek kunt gaan naar de laagste premie voor de goedkoopste verzekering.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...