Home » Starten als zzp'er » Als zzp’er starten vanuit een uitkering: kan dat?

Als zzp’er starten vanuit een uitkering: kan dat?

Vanuit de WW starten als zzp’er? Dat kan, het UWV biedt je zelfs diverse mogelijkheden om te starten terwijl je gewoon recht houdt op een uitkering. Je dient dan voordat je begint een aantal belangrijke afspraken en plannen te maken met een werkcoach, zodat jij de kans hebt om het ondernemen te proberen.

Let op: schrijf je nog niet in als zzp’er, totdat je voorafgaand met je werkcoach van het UWV hebt overlegd. Doe je dat toch? Dan loop je het risico dat je uitkering beëindigd wordt.

Je kunt starten als zzp’er vanuit de WW, waarbij je aan een aantal belangrijke dingen dient te denken. Net als iedere andere starter, plus een paar zaken speciaal voor iedereen met een uitkering.

Als zzp’er starten: vanuit een WW-uitkering

Starten als zzp’er vanuit de WW en benieuwd wat daarbij komt kijken? Het overleg met je werkcoach is belangrijk, zodat je stap voor stap voor de goede voorbereiding kunt zorgen. Je kunt de voorbereidingen treffen om een eigen bedrijf te beginnen, waarbij je in de meeste gevallen je uitkering kunt behouden. Of een deel daarvan, zodat je niet meteen in het financiële diepe hoeft te springen.

Twee mogelijkheden: met of zonder behoud van uitkering

Het UWV biedt twee mogelijkheden om te starten als zzp’er vanuit de WW:

 • Starten met behoud van uitkering
 • Uitkering inleveren op basis van uren

We zetten de beide mogelijkheden voor je onder elkaar, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken.

Starten met behoud van uitkering

Een speciale regeling maakt het mogelijk om als zzp’er te starten vanuit een uitkering. Je hebt daarvoor toestemming nodig van je UWV Werkcoach. Stel een ondernemersplan op en bespreek die plannen met je werkcoach. Hij of zij zal de plannen beoordelen en een advies uitbrengen. Is dat advies positief? Dan kun je gedurende 26 weken gaan starten met je bedrijf, waarbij je jouw uitkering alvast krijgt uitbetaald als voorschot.

Starten met behoud van uitkering garandeert je gedurende 26 weken de WW-uitkering. Die is 29% lager dan normaal gesproken, maar biedt wel de vrijheid om goed van start te gaan. Je profiteert namelijk van de volgende voordelen:

 • Geen sollicitatieplicht, je kunt je volledig richten op het starten van je bedrijf
 • Alles doen wat er nodig is: opdrachten binnenhalen, uitvoeren, een bedrijfspand inrichten of een winkel openen

Tip: heb je nog minder dan 26 weken recht op WW-uitkering? Je kunt voor de resterende periode gebruik maken van deze regeling, bijvoorbeeld 20 weken lang.

Let op: tijdens de startperiode vanuit de uitkering mag je niet werken voor de werkgever waardoor je bent ontslagen. Na deze 26 weken mag je wel weer opdrachten van je ex-werkgever aannemen.

Uitkering inleveren op basis van uren

Vanuit het UWV als zzp’er starten en de uitkering niet behouden? Er is een andere mogelijkheid, namelijk door je uitkering in te leveren op basis van uren. Je hebt hiervoor geen toestemming nodig van je UWV Werkcoach, maar je dient je plannen wel te melden. Je start als het ware parttime een eigen bedrijf, waarnaast de rest van je uitkering door blijft lopen. Houd er rekening mee dat er voor de uren waarvoor je uitkering ontvangt nog steeds de sollicitatieplicht hebt.

Houd er rekening mee dat je als startende zzp’er vanuit een uitkering snel de neiging zal hebben om veel uren te maken voor je bedrijf. Om in aanmerking te komen voor de Zelfstandigenaftrek dien je jaarlijks 1.225 uren aan je bedrijf te besteden. Bij het UWV dien je zowel de uren die je werkt voor klanten als die voor je administratie en andere activiteiten door te geven. Als dat er meer dan 1.225 per jaar zijn kom je in aanmerking voor de aftrek voor zelfstandigen. Het betekent ook dat je voor die uren geen uitkering meer zal ontvangen. En blijk je toch minder uren aan je bedrijf te besteden? Je kunt dit niet zomaar meer terugdraaien en de uitkering alsnog ontvangen.

Let op: er is sprake van twee mogelijke situaties, afhankelijk van het moment waarop je WW-uitkering in ging:

 • WW-uitkering van voor 1 juli 2015
  Het UWV berekent het gemiddelde aantal uren per 4 weken dat je aan je bedrijf besteedt. Voor die uren ontvang je geen uitkering meer.
 • WW-uitkering van op of na 1 juli 2015
  Het UWV gaat uit van je dagloon in loondienst, om je uurloon te berekenen. Dat uurloon vermenigvuldigt het UWV met de gewerkte uren voor je eigen bedrijf, om dat bedrag in mindering te brengen op je WW-uitkering.

Starten: in de zorg en andere sectoren

Bij het UWV als zzp’er starten? Je hebt daarvoor verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld als je in de zorg aan de slag wilt. En denk je eraan om als zzp’er te starten vanuit de WW in de bouw of een andere sector? Afhankelijk van de manier waarop je wilt starten kun je advies inwinnen bij je UWV Werkcoach en de plannen die je maakt laten controleren. Ontdek op die manier wat er voor jou mogelijk is en waar je rekening mee dient te houden.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...