Home | Boekhouding | Administratie als zzp’er: 4 voorwaarden om dit goed aan te pakken
Administratie als zzp'er meteen goed bijhouden? Op zzpvergelijker.nl helpen we je om dit in 1x goed op te zetten!

Administratie als zzp’er: 4 voorwaarden om dit goed aan te pakken

⏱ Leestijd: 4 minuten

De administratie moet vooral eenvoudig zijn, zodat jij daar makkelijk mee kunt werken. Toch is het belangrijk om aan een aantal voorwaarden te voldoen. Voorwaarden gesteld door de Belastingdienst, bijvoorbeeld om de administratie te kunnen controleren.

Een administratie opzetten als zzp’er is een van de belangrijke zaken om als starter aan te denken. Zorg ervoor dat je dit doet voldoende voorwaarden die er gelden. Wij zetten de 4 belangrijkste voorwaarden voor je op een rij:

 • Voer een ‘deugdelijke’ administratie
 • Houd je aan de bewaartermijn
 • Gebruik papier of de computer
 • Doe het zelf of besteed het uit

👋  Voordat je verder leest…

Via zzpvergelijker.nl vind je eenvoudig de meest populaire boekhoudpakketten van dit moment. Zo kun je via onze website als starter 15 maanden(!) gratis gebruik maken van e-Boekhouden. Bekijk ons aanbod snel via deze knop.

Voer een ‘deugdelijke’ administratie

De Belastingdienst stelt weinig specifieke eisen aan jouw zzp’er administratie. Het moet vooral een ‘deugdelijke’ administratie zijn, waaraan zowel jij als de Belastingdienst kan zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. Ondertussen dien je wel te zorgen voor 9 belangrijke onderdelen:

 • Kasadministratie en kassabonnen (inclusief kladaantekeningen)
 • Het inkoop- en verkoopboek en andere financiële aantekeningen
 • Tussentijds gemaakte controleberekeningen
 • Ontvangen facturen en kopieën van verstuurde facturen
 • Bankafschriften van zakelijke rekeningen
 • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken
 • Agenda’s en afsprakenboeken
 • Correspondentie, per post en via e-mail
 • Software en databestanden

Tip: in één keer zorgen voor de meeste belangrijke onderdelen van de administratie? Een boekhoudprogramma is dan een goede keuze. In de cloud of op je eigen computer. Met name boekhoudprogramma’s speciaal voor zzp’ers bevatten vaak veel van de verplichte onderdelen.

Houd je aan de bewaartermijn

Om een goede administratie als zzp’er te voeren dien je bovendien rekening te houden met de wettelijke bewaartermijn. De Belastingdienst vereist dat je voldoet aan de fiscale bewaarplicht, om een aantal gegevens minimaal 7 jaar te bewaren. Het gaat dan om:

 • Het grootboek
 • De debiteuren- en crediteurenadministratie
 • De eventuele voorraadadministratie
 • De in- en verkoopadministratie
 • De loonadministratie

Let op: er gelden een paar uitzonderingen voor de bewaartermijn. Bewaar gegevens van onroerende zaken 10 jaar, net als de administratie als je elektronische diensten, radio- en televisieomroepdiensten of telecommunicatiediensten levert.

Op papier of elektronisch: het mag allebei

De voorwaarden voor de administratie stellen gelukkig geen verplichtingen aan de manier waarop je die bijhoudt. Sterker nog, je mag in theorie op kladblaadjes een administratie bijhouden, mits het om een ‘deugdelijk’ geheel gaat. Dat betekent bijvoorbeeld dat je inzicht dient te hebben in de inkomsten en uitgaven. En zorg ervoor dat je verkoopfacturen opéénvolgend nummert en daarvan een overzicht kunt presenteren.

Het betekent dat je in de praktijk het best een systeem kunt ontwikkelen voor je administratie. Dat kan op papier in een map met tabbladen voor de verschillende belangrijke onderdelen. Of door gebruik te maken van een boekhoudprogramma. En binnen die programma’s voor de administratie voor zzp’ers heb je de keuze uit twee varianten:

Boekhoudprogramma op je computer

De traditionele digitale keuze. Een programma dat je downloadt op je computer. Je hebt geen internetverbinding nodig om er gebruik van te maken. Je werkt vanaf één computer, waardoor je onderweg of bij de klant op locatie minder mogelijkheden hebt.

Boekhoudprogramma in de cloud

De moderne digitale keuze. Een programma dat je online gebruikt, zonder download. Je hebt een internetverbinding nodig om er gebruik van te maken. Daardoor kun je op iedere computer de administratie inzien en bijwerken, ook onderweg of bij de klant op locatie.

Je mag zelf bepalen hoe je de administratie als zzp’er bijhoudt, mits je daarmee zorgt voor een ‘deugdelijk’ geheel inclusief alle belangrijke onderdelen.

Tip: vergelijk de kosten van de administratie met een boekhoudprogramma op je computer of in de cloud. En vergelijk dat bijvoorbeeld met een administratie in Excel, waarvoor je gebruik kunt maken van handige sjablonen.

Zelf doen: accountant niet verplicht

En de laatste voorwaarde, is het verplicht om een boekhouder of accountant in te schakelen? Je hoeft daarvoor geen kosten voor je administratie als zzp’er te maken, omdat de beiden niet verplicht zijn. Tenminste, als je gebruik maakt van een eenmanszaak. Dat betekent dat je goedkoop voor de administratie kunt zorgen, bijvoorbeeld handig als je vanuit een uitkering wilt beginnen. Zou je een BV oprichten? Dan heb je een accountant nodig om de jaarrekening op te stellen en te controleren.

Als zzp’er met een eenmanszaak mag je een boekhouder of accountant vragen de administratie te doen, maar dat is niet verplicht. Een boekhouder is over het algemeen goedkoper dan een accountant. De boekhouder voert geen beschermde titel, maar houd er rekening mee dat die vaak minder kennis heeft van complexe financiële of fiscale constructies.

👋  Misschien iets voor jou?

Via zzpvergelijker.nl vraag je eenvoudig 3 gratis offertes op voor een boekhouder bij jou in de buurt. Je ontvangt de offertes binnen 1 dag. Dit is volledig gratis en geheel vrijblijvend. Bekijk snel via deze knop.

Houd je de administratie als zzp’er zelf bij? Zolang je voldoet aan de andere voorwaarden die de Belastingdienst stelt is dat geen probleem. En bovendien zorg je er op die manier voor dat je goed weet wat erin komt en wat eruit gaat. Voorkom financiële verrassingen, door goed op de hoogte te zijn van de situatie en de actuele ontwikkelingen. Op die manier zorg je voor een deugdelijke administratie, waarmee jij de controle houdt over jouw eigen bedrijf.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

 • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
 • Een zakelijk winst & verlies template;
 • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
 • Een template om snel btw te berekenen;
 • Een rittenregistratie template;
 • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters