Home » Boekhouding » Administratie als zzp’er: 4 voorwaarden om dit goed aan te pakken

Administratie als zzp’er: 4 voorwaarden om dit goed aan te pakken

De administratie moet vooral eenvoudig zijn, zodat jij daar makkelijk mee kunt werken. Toch is het belangrijk om aan een aantal voorwaarden te voldoen. Voorwaarden gesteld door de Belastingdienst, bijvoorbeeld om de administratie te kunnen controleren.

Een administratie opzetten als zzp’er is een van de belangrijke zaken om als starter aan te denken. Zorg ervoor dat je dit doet voldoende voorwaarden die er gelden. Wij zetten de 4 belangrijkste voorwaarden voor je op een rij:
 • Voer een ‘deugdelijke’ administratie
 • Houd je aan de bewaartermijn
 • Gebruik papier of de computer
 • Doe het zelf of besteed het uit

Voer een ‘deugdelijke’ administratie

De Belastingdienst stelt weinig specifieke eisen aan jouw zzp’er administratie. Het moet vooral een ‘deugdelijke’ administratie zijn, waaraan zowel jij als de Belastingdienst kan zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. Ondertussen dien je wel te zorgen voor 9 belangrijke onderdelen:

 • Kasadministratie en kassabonnen (inclusief kladaantekeningen)
 • Het inkoop- en verkoopboek en andere financiële aantekeningen
 • Tussentijds gemaakte controleberekeningen
 • Ontvangen facturen en kopieën van verstuurde facturen
 • Bankafschriften van zakelijke rekeningen
 • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken
 • Agenda’s en afsprakenboeken
 • Correspondentie, per post en via e-mail
 • Software en databestanden

Tip: in één keer zorgen voor de meeste belangrijke onderdelen van de administratie? Een boekhoudprogramma is dan een goede keuze. In de cloud of op je eigen computer. Met name boekhoudprogramma’s speciaal voor zzp’ers bevatten vaak veel van de verplichte onderdelen.

Houd je aan de bewaartermijn

Om een goede administratie als zzp’er te voeren dien je bovendien rekening te houden met de wettelijke bewaartermijn. De Belastingdienst vereist dat je voldoet aan de fiscale bewaarplicht, om een aantal gegevens minimaal 7 jaar te bewaren. Het gaat dan om:

 • Het grootboek
 • De debiteuren- en crediteurenadministratie
 • De eventuele voorraadadministratie
 • De in- en verkoopadministratie
 • De loonadministratie

Let op: er gelden een paar uitzonderingen voor de bewaartermijn. Bewaar gegevens van onroerende zaken 10 jaar, net als de administratie als je elektronische diensten, radio- en televisieomroepdiensten of telecommunicatiediensten levert.

Op papier of elektronisch: het mag allebei

De voorwaarden voor de administratie stellen gelukkig geen verplichtingen aan de manier waarop je die bijhoudt. Sterker nog, je mag in theorie op kladblaadjes een administratie bijhouden, mits het om een ‘deugdelijk’ geheel gaat. Dat betekent bijvoorbeeld dat je inzicht dient te hebben in de inkomsten en uitgaven. En zorg ervoor dat je verkoopfacturen opéénvolgend nummert en daarvan een overzicht kunt presenteren.

Het betekent dat je in de praktijk het best een systeem kunt ontwikkelen voor je administratie. Dat kan op papier in een map met tabbladen voor de verschillende belangrijke onderdelen. Of door gebruik te maken van een boekhoudprogramma. En binnen die programma’s voor de administratie voor zzp’ers heb je de keuze uit twee varianten:

Boekhoudprogramma op je computer

De traditionele digitale keuze. Een programma dat je downloadt op je computer. Je hebt geen internetverbinding nodig om er gebruik van te maken. Je werkt vanaf één computer, waardoor je onderweg of bij de klant op locatie minder mogelijkheden hebt.

Boekhoudprogramma in de cloud

De moderne digitale keuze. Een programma dat je online gebruikt, zonder download. Je hebt een internetverbinding nodig om er gebruik van te maken. Daardoor kun je op iedere computer de administratie inzien en bijwerken, ook onderweg of bij de klant op locatie.

Je mag zelf bepalen hoe je de administratie als zzp’er bijhoudt, mits je daarmee zorgt voor een ‘deugdelijk’ geheel inclusief alle belangrijke onderdelen.

Tip: vergelijk de kosten van de administratie met een boekhoudprogramma op je computer of in de cloud. En vergelijk dat bijvoorbeeld met een administratie in Excel, waarvoor je gebruik kunt maken van handige sjablonen.

Zelf doen: accountant niet verplicht

En de laatste voorwaarde, is het verplicht om een boekhouder of accountant in te schakelen? Je hoeft daarvoor geen kosten voor je administratie als zzp’er te maken, omdat de beiden niet verplicht zijn. Tenminste, als je gebruik maakt van een eenmanszaak. Dat betekent dat je goedkoop voor de administratie kunt zorgen, bijvoorbeeld handig als je vanuit een uitkering wilt beginnen. Zou je een BV oprichten? Dan heb je een accountant nodig om de jaarrekening op te stellen en te controleren.

Als zzp’er met een eenmanszaak mag je een boekhouder of accountant vragen de administratie te doen, maar dat is niet verplicht. Een boekhouder is over het algemeen goedkoper dan een accountant. De boekhouder voert geen beschermde titel, maar houd er rekening mee dat die vaak minder kennis heeft van complexe financiële of fiscale constructies.

Houd je de administratie als zzp’er zelf bij? Zolang je voldoet aan de andere voorwaarden die de Belastingdienst stelt is dat geen probleem. En bovendien zorg je er op die manier voor dat je goed weet wat erin komt en wat eruit gaat. Voorkom financiële verrassingen, door goed op de hoogte te zijn van de situatie en de actuele ontwikkelingen. Op die manier zorg je voor een deugdelijke administratie, waarmee jij de controle houdt over jouw eigen bedrijf.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...