Home » Zorgverzekering » Is mijn zorgverzekering aftrekbaar als zzp’er?

Is mijn zorgverzekering aftrekbaar als zzp’er?

Veel zzp’ers vragen zich af of hun zzp zorgverzekering aftrekbaar is. Dat is helaas niet het geval, je mag de premie die je betaalt niet opvoeren als zakelijke kosten. In plaats daarvan sluit je ook als zzp’er privé een zorgpolis af, waarvoor je vervolgens vanaf een privérekening de premie betaalt.

Tip: zorgkosten zijn in bepaalde gevallen privé wel aftrekbaar. Dat heeft dan niets te maken met het zakelijke karakter van jouw werk als zelfstandige, maar helpt wel om de netto kosten omlaag te brengen.

Een zorgverzekering heeft een sterk persoonlijk karakter en is daarom niet aftrekbaar. Het kan zijn dat je door je werk last krijgt van klachten, maar het valt niet mee om aan te tonen dat die niet privé zijn ontstaan. Als je klachten die ontstaan door je werk wilt verzekeren kun je daarvoor beter kijken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zodra je arbeidsongeschikt raakt kun je dan rekenen op een uitkering.

Een zzp zorgverzekering is niets anders dan een privé zorgpolis, die de verzekeraar afstemt op de risico’s die je als zelfstandige loopt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de basisverzekering uit te breiden met dekkingen voor fysiotherapie, mindfulness en mantelzorg. Dat zijn zaken waar je als zelfstandige misschien mee te maken kunt krijgen, dus waar je de verzekering op voorhand op kunt afstemmen. Het is nadrukkelijk geen verzekering die je specifiek zakelijk afsluit, waardoor de kosten daarvoor niet aftrekbaar zijn.

Zorgverzekering niet aftrekbaar

Als zzp’er mag je sommige kosten aftrekken. Dat betekent dat je de kosten in mindering brengt op de winst. De winst valt lager uit, waardoor je in absolute zin minder belasting betaalt. Op die manier heb je fiscaal voordeel van de kosten die je zakelijk maakt.

Zakelijke kosten kun je op de volgende manier verdelen:

Aftrekbare kosten

Tot de aftrekbare kosten horen kosten die je volledig zakelijk maakt. Koop je bijvoorbeeld een printer voor op kantoor, met papier en een aantal cartridges? Indien je die printer alleen zakelijk (en op kantoor) gebruikt is duidelijk dat het gaat om een zakelijke uitgave. Dat geldt ook voor andere kantoorbenodigdheden, waardoor je de kosten daarvoor volledig kunt aftrekken.

Grijs gebied

Heb je één mobiele telefoon, waarmee je zowel zakelijk als privé belt? Als je het abonnement privé afsluit en je er veel zakelijk gebruik van maakt ontstaat er een grijs gebied. Geef in de administratie duidelijk aan welke kosten je zakelijk maakt, als je besluit om die af te trekken. Dan kan er tijdens een controle door de Belastingdienst geen onduidelijkheid ontstaan.

Gedeeltelijk aftrekbare kosten

Kosten voor lunches en representatie mag je gedeeltelijk aftrekken, indien je ervoor kiest om geen gebruik te maken van de drempel van een paar honderd euro. Het voordeel daarvan is dat je de kosten vanaf de eerste zakelijke lunch mag aftrekken. Hier staat tegenover dat je 65% van de kosten mag aftrekken, terwijl je 35% privé voor rekening neemt.

Gespreid aftrekbare kosten

Investeer je in een nieuwe auto of een machine, waarvan je de waarde in meerdere jaren zal afschrijven? De kosten zijn dan gespreid aftrekbaar. Je mag de afschrijving jaarlijks opvoeren als zakelijke kosten, zodat je die kunt aftrekken voor de belasting.

Niet aftrekbare kosten

Niet aftrekbare kosten staan voor uitgaven die je privé doet of die je zakelijk doet terwijl je daar privé gebruik van maakt. Er is dan sprake van een privé-opname of een privé-onttrekking. Het betekent dat het bedrag niet van de winst wordt afgehaald, zodat je daar geen fiscaal voordeel mee hebt. De zorgverzekering voor zzp’ers behoort tot de niet aftrekbare kosten, omdat er sprake is van een duidelijk persoonlijk karakter.

Behandelingen binnen zorgverzekering niet aftrekbaar

Bezoek je de pedicure, omdat je door je werk veel last hebt van je voeten? Of sta je veel boven je macht te werken, bijvoorbeeld als schilder? Indien je daardoor last krijgt van je nek of schouders en je daarvoor een fysiotherapeut bezoekt mag je die kosten niet zakelijk aftrekken. Zowel de zzp zorgverzekering als de kosten die je voor behandeling maakt gelden als privé-uitgaven.

Je mag de kosten niet aftrekken van de winst, waardoor je daar geen fiscaal voordeel van hebt. Bovendien kun je de btw over deze uitgaven niet in mindering brengen op je btw-aangifte. Je dient zorgkosten volledig privé te behandelen, ook al maak je gebruik van een zorgverzekering.

Met een zorgverzekering heb je bij de belastingen geen voordeel, omdat de verzekering hetzelfde werkt als bij anderen in loondienst. Het kan zijn dat je tijdens je werk last krijgt van pijntjes. Indien de werkgever daar geen aparte verzekering voor heeft ben je aangewezen op je persoonlijke zorgverzekering. Zo geldt dat ook als zzp’er, waardoor er zakelijk geen belastingvoordeel te behalen valt.

Zorgkosten persoonlijk aftrekbaar

Maak je zorgkosten? In bepaalde gevallen kun je die op persoonlijke titel wel aftrekken. Je hoeft daarvoor geen zzp’er te zijn, omdat je die mogelijkheid ook hebt als je in loondienst bent. Het gaat om specifieke zorgkosten, waarvoor je aan een aantal voorwaarden moet voldoen. In sommige gevallen mag je ook zorgkosten die je voor anderen maakt aftrekken.

De voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat de zorgkosten niet tot het verplicht of eigen risico horen en dat je alleen kosten mag aftrekken die je maakt vanwege ziekte of invaliditeit. Verder moeten de kosten in het jaar waarin je die aftrekt zijn gemaakt en mag je alleen kosten aftrekken waarvoor je geen vergoeding ontvangt door een verzekering of uitkering. Tenslotte kan de Belastingdienst je vragen de kosten aan te tonen, dus bewaar daarvan de nota’s.

Zorgkosten zoals die voor medicijnen en hulpmiddelen kunnen op deze manier aftrekbaar zijn. Houd er rekening mee dat er voorwaarden gelden voor diverse zorgkosten, waarvan je bij de Belastingdienst een overzicht vindt.

Een zzp zorgverzekering is dus niet aftrekbaar van de belasting. Je mag de premie die je maandelijks betaalt en het eventuele eigen risico niet opvoeren als zakelijke kosten. In plaats daarvan betaal je de premie en het eigen risico privé.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...