Home » Zakelijke rekening » Zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

Zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

Ben jij een zzp’er? Dan zijn er enkele specifieke regelingen waar je rekening mee zal moeten houden. In dit artikel gaan we je meer vertellen over het belangrijkste vraagstuk van dit artikel: Is het hebben van een zakelijke rekening verplicht? Er zijn al zoveel zaken waar je als ondernemer bij stil moet staan, dus we leggen je voor dit onderwerp graag uit hoe het écht zit.

Een zakelijke rekening openen is toch verplicht voor zzp’ers?       

Dit is een uitspraak die wij regelmatig horen, maar we zullen je direct uit de droom helpen: Uit geen enkele wettelijke regeling blijkt dat het verplicht is om als zzp’er een zakelijke rekening te hebben. Dit is dan enkel het juridische stuk. Echter las je in eerdere artikelen al dat het wél erg handig is om wel degelijk vanaf het begin van je onderneming een zakelijke rekening te openen. Niet alleen omdat je administratie overzichtelijk blijft is een dergelijke rekening aan te raden, maar ook vanwege het psychologisch effect op je klanten of cliënten die je meteen serieuzer zullen nemen.

Als je jouw eerste factuur mag versturen staat het natuurlijk wel zo professioneel als je dan meteen je zakelijke rekening kan noemen en niet nog je privénaam en rekening moet doorgeven ;). Niet verplicht natuurlijk, maar je oogt meteen als meer ‘ervaren’ en professioneel. Verder verlangt de Belastingdienst ook een overzichtelijke administratie en in onze ogen draagt een aparte rekening daar enorm aan bij. Hoe je gelet op het voorgaande de verschillende zakelijke rekeningen met elkaar kunt vergelijken en kunt bepalen of jij wel of geen zakelijke bankrekening gaat openen, vertel ik je in de onderstaande alinea.

Zakelijke rekening vergelijken doe je zo!       

Aan de hand van de volgende punten kun je de diverse zakelijke rekeningen vaak goed met elkaar vergelijken en bepalen welke het best bij jouw omstandigheden past:

– het gemak bij het openen van de zakelijke rekening: kun je het online doen of moet je naar een fysieke locatie om een aanvraag in te dienen voor het openen van deze rekening? In het eerste geval is je aanvraag reeds binnen enkele minuten afgehandeld, terwijl je bij het moeten bezoeken van een bank vanzelfsprekend aan een langere doorlooptijd vast zit;
– de kosten die je maakt bij het openen van de rekening: betreft het een gratis zakelijke rekening of heeft men een kortingsactie voor degenen die binnen een bepaalde periode vanaf de start van het bedrijf de rekening openen;
– wat zijn de transactiekosten bij de betreffende bank: dit is een belangrijk vergelijkingspunt omdat je als zzp’er tal van transacties via de rekening zal laten verlopen.  Aangezien je er waarschijnlijk naar streeft om winst te maken, is het niet de bedoeling dat je geld aan de administratiekosten van de bank opgaat.
– de betalingsmogelijkheden: kan je ook online transacties verrichten, krijg je een creditcard en andere bankpassen, kunnen de transacties ook in andere (vreemde) valuta gedaan worden?
– kan je eenvoudige meerdere rekeningen openen, bv. om je btw apart te zetten?
– is de rekening gekoppeld aan een boekhoudpakket waardoor je administratie voor een (groot) deel geautomatiseerd kan worden?
– je bescherming in geval van faillissement van de bank: omdat ook financiële instellingen in zwaar weer terecht kunnen komen, is het bij het vergelijken van de rekeningen geen verkeerde gewoonte om na te gaan of je in geval van faillissement van de bankinstelling gedekt wordt door de Europese depositoregeling. Deze regeling garandeert de terugbetaling van een bepaald bedrag.

Direct een zakelijke bankrekening openen?

En, natuurlijk doe je er ten slotte goed aan om voordat je zo’n belangrijke zakelijke bankrekening afsluit, eerst de overige voorwaarden en voor- en nadelen voor jouw bedrijf van deze aanbieders met elkaar te vergelijken.

Maar nog even de belangrijkste conclusie: zzp’ers zijn niet verplicht om een zakelijke rekening te openen, maar doen er wel goed aan dit te doen.

Mocht je besluiten dit nu te doen dan kun je hier zakelijke rekeningen vergelijken en openen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...