Home » Zakelijke rekening » Zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening openen

Het komt veel voor dat je als startende zzp’er niet op jonge leeftijd wist, dat je later de eigenaar van een bedrijf zou willen zijn. De passie voor het ondernemen ontstaat bij de meeste mensen immers pas op latere leeftijd, vooral als ze niet opgegroeid zijn in een gezin waarvan één of beide ouders, de eigenaar van een bedrijf was. Vaak werk je eerst enkele jaren in een bedrijf of bij de overheid, om op een goeie dag te besluiten om je eigen baas te worden. Zulks vaak onder invloed van factoren waarop je niet gelijk invloed hebt kunnen uitoefenen. 

Het beheren van een eigen onderneming behelst echter enkele specifieke taken, waarover je toen je bij iemand in dienst was, niet druk hoefde te maken. Het houden van een adequate financiële administratie is zo’n taak. Om deze financiële administratie zo efficiënt en vlot mogelijk te laten verlopen, is het aan te raden om een zakelijke rekening te openen. Om te voorkomen dat je dit als een overbodige investering ziet in je bedrijf, informeer ik je in dit artikel hier graag over. Ik ga in op het belang van het openen van een zakelijke rekening, waarna ik je inzicht verschaf over de wijze waarop je dit doen moet.

Wat is een zakelijke rekening?     

Een zakelijke rekening is zoals je misschien wel kan raden, een rekening die je opent ten behoeve van alle transacties binnen je bedrijf. Je verricht er je betalingen mee, laat klanten je verdiensten op storten en vermeldt het daarom als bankrekeningnummer bij je contactgegevens. Dit geeft je onderneming gelijk een professionelere uitstraling. In de volgende alinea geef ik je aan waarom je als zzp’er er goed aandoet om een zakelijke rekening te openen. 

Een zakelijke rekening openen, niet verplicht wel handig       

Je weet misschien wel dat zzp’ers wettelijk niet verplicht zijn om een zakelijke rekening te openen. Behalve als je voor een Besloten Vennootschap (BV) als ondernemingsvorm kiest, omdat deze BV in dat geval jou vervangt als de drager van de rechten en plichten van je bedrijf. Kies je voor een eenmanszaak als rechtsvorm dan is het hebben van deze aparte zakelijke bankrekening handig om de volgende niet limitatief opgesomde redenen:

1. Banken laten je slechts tot een x bedrag per jaar transacties verrichten op rekeningen met een niet zakelijk karakter; Aangezien je ernaar streeft grote winsten te maken wil je jezelf een dergelijke beperkingen toch niet opleggen? 
2. De meeste zakelijke rekeningen voor zzp’ers zijn gekoppeld aan een boekhoudpakket, waardoor je geldstroom vanaf het begin overzichtelijk wordt bijgehouden. Je accountant zal je daarvoor dankbaar zijn en jij bespaart op die manier ook op het tarief dat je zou moeten betalen indien je boekhouding tegen het einde van het jaar nergens opslaat en hij of zij uren aan het puzzelen met je cijfers moet besteden.
3. Een zakelijke rekening geeft je inzicht in het uitgavepatroon van je bedrijf. Je kan daardoor gemakkelijk aflezen waarop je moet bezuinigen en welke activiteit je kas doet groeien.
4. Je privé uitgaven en inkomsten blijven privé, ook voor de Belastingdienst: dat je verjaardagstaart 100 Euro gekost heeft gaat de overheid slechts aan wanneer het bestemd was als traktatie onder je eventuele zakelijke contacten 😉
5. Je kunt bij het doen van je belastingaangifte gerichter aangeven wat je aftrekposten zijn. De belastingambtenaar kan vervolgens de juistheid van deze posten, ook eenvoudig traceren in je boekhouding.

Nu je weet waarom je als zzp’er baat hebt bij het openen van een zakelijke rekening, geef ik je in de volgende paragraaf aan waarop je moet letten bij het openen van die bankproduct. Ben je nu al overtuigd? Ga dan naar onze vergelijker om direct een zakelijke bankrekening te openen!
 

Let hierop bij het openen van een zakelijke rekening 

Bij het openen van een zakelijke rekening zijn er enkele punten waarop je kunt letten. Allereerst is het goed te weten welke maandelijkse kosten je zal hebben en hoeveel de aanbieder voor elke transactie in rekening brengt. Vervolgens is het een geruststellend gevoel te weten dat de Europese depositogarantieregeling je verzekert van de uitkering van een bepaald bedrag (meestal €100.000) in geval van faillissement van de door jou gekozen aanbieder. Vraag je tevens af op welke manieren je je transacties kunt verrichten en of je ook bankpassen krijgt gericht op dit doel. En ga na welke stappen je moet volgen en welke officiële stukken je moet overleggen om een zakelijke rekening bij de bank van je keuze te openen. Tegenwoordig zijn er diverse banken zoals bv. Bunq, Knab en N26 waar je gewoon digitaal je aanvraag doet.

Indien je na dit artikel niet kunt wachten om deze rekening te openen kun je hier elke zakelijke rekening vergelijken met elkaar en direct aan de slag!

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...