Home » Leaseauto » Zakelijk leasen als zzp’er?

Zakelijk leasen als zzp’er?

Lease is een interessante constructie bij de aanschaf van diverse grotere apparatuur, machines en natuurlijk auto’s. Als je kiest voor lease, word je niet altijd eigenaar van de auto. In principe blijft namelijk de leasemaatschappij eigenaar, maar je zult zo meteen zien dat er ook uitzonderingen zijn. Wel of geen eigenaar: omdat je wel de gebruiker bent, krijg je een contract met deze leasemaatschappij. In de afspraken staat o.a. voor welke periode dit leasecontract geldt, het bedrag dat je per maand betaalt en wat daar in zit. Lease is daarmee een interessante mogelijkheid voor zakelijke rijders omdat ze die auto niet zelf hoeven te kopen. In hoeverre is zakelijke lease ook interessant voor zzp’ers? Dat leggen we uit in dit artikel.

De eigen auto

Er is niets mis met je eigen auto gebruiken voor zakelijke kilometers. Zeker als startende zzp’er is dat zelfs een prima optie. Waarom zou je meteen een bedrijfsauto kopen of u binden aan een langlopend leasecontract als je eerst wil zien hoe jouw eigen bedrijf zonder personeel gaat lopen? Je registreert netjes de gereden kilometers en mag deze opvoeren voor 19 cent per gereden kilometer. Hoe meer je gaat rijden, hoe meer het ook is aan te raden om te kiezen voor een leaseauto. Wat dat precies inhoudt en welke verschillende mogelijkheden er zijn met de bijhorende plussen en minnen, vertellen we je graag.

Leasen in plaats van kopen

Ook als zzp’er maak je soms heel wat kilometers. Het zou lonend kunnen zijn om een nieuwe auto te kopen, maar waarom zou je kopen als je ook kunt leasen? Je bespaart dan dat grote aanschafbedrag (wat zeker als kleine zzp’er een enorme investering is) en betaalt gewoon maandelijks keurig jouw termijnen waar alles in zit. Hoe overzichtelijk kan het zijn? Bedenk wel goed welke looptijd voor je bedrijf verstandig is. Het is niet altijd even makkelijk om dit te wijzigen of versneld af te betalen. Mocht je jezelf afvragen welke leaseopties er voor jou als zzp’er zijn: hier komen ze.

Financial lease

Wat een hypotheek is voor een huis is financial lease voor een auto. In deze constructie word je dan ook wél meteen eigenaar. Voordelen van financial lease: je hebt de normale afschrijvingen, de door jou betaalde btw kun je terugvragen en de betaalde rente is aftrekbaar. Sluit je een financial lease contract af op een bestelwagen, bus of een personenauto die als taxi of voor koeriersdiensten wordt ingezet, dan kun je ook nog eens gebruik maken van de investeringsaftrek. Vaak gaat dat om maar liefst 28% van de aanschafwaarde. Kortom: financial lease heeft mooie voordelen voor de leasende zzp’er van nu.

Operational lease

Eigenlijk kun je operational lease gewoon zien als een modernere vorm van huren. Maandelijks betaal je een huurtermijn voor jouw auto. Het zal je duidelijk zijn dat je in dit geval dus geen eigenaar wordt, dat blijft namelijk te allen tijde de leasemaatschappij (of de dealer, afhankelijk van de constructie), zowel economisch als juridisch. Jouw voordeel is dat het risico van waardevermindering volledig bij die eigenaar ligt. Tegenover genoemde voordelen staat uiteraard ook een nadeel. Omdat je ‘slechts’ huurder bent, komt jouw mooie leaseauto niet op de balans van je bedrijf te staan. Dat is jammer, want je mist dus de fiscale voordelen die juist ook voor een zzp’er erg interessant kunnen zijn.

Er zijn overigens twee varianten van operational lease. Bij full operational lease zit in principe alles in het leasecontract inbegrepen. Dat kan ook gelden voor de brandstof. Waarom zou je hier als zzp’er voor kiezen? Omdat een auto die je normaal gesproken niet zou aanschaffen, nu opeens binnen bereik komt. Is het voor jouw beroep, en dus voor jouw bedrijf, belangrijk dat je met een mooie auto bij de klant voor komt rijden of wil je vanwege de vele kilometers graag wat luxer rijden? Dan is full operational lease zeker een berekening en offerte waard. Schrik niet van het maandelijkse prijskaartje. Dit all inclusive tarief moet natuurlijk wel betaald worden, door jou inderdaad.

Netto operational lease is een wat meer uitgeklede vorm van leasing. Reparaties, onderhoud en belastingen betaal je zelf, net als de brandstof natuurlijk. Als optie kun je na het eindigen van je leasecontract eigenaar worden.

Bijtelling voor je leaseauto

Je voelde hem vast al aankomen: ook als zzp’er krijg je een bijtelling voor het privégebruik van jouw zakelijke auto. Dit geldt als je in een kalenderjaar de 500 privé gereden kilometers overschrijdt. Voor wie niet weet waarom: de Belastingdienst ziet die privékilometers maar wat graag als loon in natura en dus krijg je daarvoor de fiscale rekening gepresenteerd. Gelukkig hanteert de Belastingdienst hiervoor twee tarieven. Over de cataloguswaarde van een volledig elektrische auto betaal je slechts 4% bijtelling, tot de waarde van € 50.000. Daarboven moet je helaas 22% afrekenen. Dat is ook het percentage dat wordt gehanteerd voor alle andere auto’s, inclusief hybride auto’s.

MKBlease.nl

Wil je advies hebben over het wel of niet zakelijk leasen van een auto of direct een auto uitzoeken? Je zou je dan kunnen laten adviseren via MKBlease, via de volgende link: Lease advies?

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...