Home » Boekhoudpakketten » Welk boekhoudpakket kun je het beste kiezen als zzp’er?

Welk boekhoudpakket kun je het beste kiezen als zzp’er?

Een zzp’er ben je, wanneer je een onderneming start zonder personeel. De term zzp’er staat niet automatisch gelijk aan een eenmanszaak. Een eenmanszaak is de rechtsvorm, waarin je als zzp’er je onderneming kunt starten, maar dit kan net zo goed in een vennootschap onder firma of maatschap. Als zzp’er wil je natuurlijk een goed overzicht houden op je uitgaven en inkomsten. Hiervoor is een boekhoudpakket geschikt en steeds meer zzp’ers stappen dientengevolge ook over naar een (online) boekhoudpakket. Welk boekhoudpakket kun je echter als zzp’er het beste kiezen? Dit artikel zal proberen op deze vraag een antwoord te geven.

Wat is een boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket zorgt simpelweg voor een automatisering van je boekhouding. Je kunt bijvoorbeeld heel simpel je uitgaven en inkomsten boeken. Deze worden dan automatisch verwerkt, waardoor er al snel een balans, btw-aangifte en winst/verliesrekening wordt opgesteld. Er zitten ook allerlei extra functies in een boekhoudpakket, zoals:

Een boekhoudpakket zorgt ervoor dat je al deze zaken niet handmatig hoeft bij te houden. Daarom zorgt een boekhoudpakket voor veel tijdwinst voor een zzp’er. En je hoeft nog helemaal geen kennis van boekhouden te bezitten om je financiële zaken op orde te hebben.

De boekhoud app voor je smartphone of tablet

Met de huidige moderne smartphones en tablets kun je jouw boekhouding ook uitvoeren via een app, wanneer je boekhoudpakket dit aanbiedt. Wanneer je bijvoorbeeld van een bon een foto maakt, verschijnt deze direct op je financiële administratie erbij. Dit stelt je in staat nog slimmer en sneller te boekhouden.

De werking van een boekhoudpakket

Een boekhoudpakket verwerkt automatisch de ingevulde gegevens, waardoor je niet handmatig alle cijfers hoeft in te voeren. Dit kan een vertekend beeld geven van je boekhouding, omdat de kans groot is dat je je wel eens vertypt. Een goed boekhoudpakket beschikt daarom allereerst over een standaardrekeningschema: de balans en winst- en verliesrekening. Een goed inzicht in je debiteuren en crediteuren is ook van belang, zodat je in een oogopslag ziet welke facturen nog open staan. Ook moet je zelf facturen kunnen maken en verzenden naar je klanten. Als laatste moet de btw-aangifte gefaciliteerd worden, zodat je gemakkelijk de btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst.

Eenvoud is een must bij een zzp’er

Naast bovengenoemde basisfuncties, die een boekhoudpakket moet hebben, moet je ook van het pakket gemakkelijk gebruik kunnen maken. Je moet je tijd kunnen besteden aan ondernemen en niet aan het vertalen van de boekhouderstaal, want de tijd die je hieraan kwijt bent, is duur. Die kun je niet betaald krijgen van je klant. Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn en je boekhoudpakket moet je zeker op weg helpen in plaats van tegenwerken.

Welke boekhoudpakketten zijn er voor de zzp’er?

Wil je jouw boekhoudpakket online bijhouden, dan heb je een ruim aanbod. Er zijn ook boekhoudpakketten online, die specifiek op de zzp’er gericht zijn. Dit zijn betaalbare pakketten, die niet beschikken over de meest uitgebreide mogelijkheden. Deze pakketten zijn eenvoudig opgesteld en in begrijpelijke taal, waardoor je zo min mogelijk tijd hoeft te besteden aan je boekhouding.

Let wel op de veiligheid van je online omgeving

Aangezien je jouw financiële situatie uit de doeken doet, wil je toch gebruikmaken van een veilig en discreet boekhoudpakket. Vaak is de veiligheid van online boekhoudpakketten moeilijk te controleren. Ze moeten officieel voldoen aan de laatste wet- en regelgevingen, maar in de praktijk is dit lastig te toetsen. De Belastingdienst heeft daarom samen met stichting Zeker-Online een keurmerk opgericht, die de naam Keurmerk Zeker-Online Boekhouden draagt. Draagt een boekhoudpakket dit keurmerk, dan weet je dat Zeker-Online dit pakket getoetst heeft aan de hand van een flink aantal belangrijke punten.

Moet je kiezen voor online of offline boekhoudprogramma’s?

Je kunt je boekhouding online of offline doen. Bij laatstgenoemde werk je gewoon met een cd-rom of Excel of zelf op papier. Dit laatste kan nadelig zijn voor een zzp’er. Er is altijd een kans op schade van water of brand, verlies en diefstal en dan ben je jouw totale boekhouding in een klap kwijt. Online boekhouden is voor een zzp’er voordeliger, want je kunt overal ter wereld je boekhouding bijhouden en je bent niet langer beperkt tot slechts een apparaat. Je kunt je boekhouding doen via je telefoon, tablet of laptop.

Wat is het beste boekhoudpakket voor een zzp’er?

Voor een zzp’er is het raadzaam als het boekhoudpakket eenvoudig is vormgegeven en in een begrijpelijke taal is geschreven. Een goed boekhoudprogramma voor de zzp’er bevat verder de volgende functies: eenvoudig inkomsten en uitgaven boeken, uren registratie, kilometerregistratie en een factuur module.

Eenvoudig je inkomsten boeken

Je kunt eenvoudig je inkomsten boeken, waarbij je inkomstenfactuur de volgende kenmerken moet bevatten:

 • Een omschrijving van je inkomstenfactuur
 • Een relatie koppelen
 • Een factuurdatum en factuurnummer
 • Het bedrag
 • Het btw-type

Eenvoudig je uitgaven boeken

Aan je uitgavefactuur moet je slechts de volgende kenmerken meegeven:

 • Een omschrijving van je uitgavenfactuur
 • Een relatie koppelen
 • Een factuurdatum en factuurnummer
 • Het bedrag
 • Het btw-type

Uren registratie tool

Je moet de uren kunnen registreren in een goed boekhoudpakket. Het is niet verplicht voor zzp’ers, maar bied je wel grote voordelen. Je hebt namelijk recht op een startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Door middel van de urenregistratie kun je aantonen dat je meer dan 1225 uur werkt binnen je eigen bedrijf.

Kilometerregistratie tool

Met dit middel geef je aan dat je niet meer dan 500 kilometer voor privé doeleinden rijdt, want dan krijg je een bijtelling als zzp’er. Een juiste kilometerregistratie is dan van belang. Dit moet de volgende kenmerken bevatten:

 • De periode
 • De ritgegevens
 • Kenteken van de auto
 • Omschrijving van het merk
 • Type van de auto

Ook kun je aantonen aan je klant hoeveel kilometers je hebt gereden en dit op hem verhalen.

De factuurmodule

Een factuurmodule bevordert de productiviteit. Je gewerkte uren worden op een factuur toegevoegd en kunnen zo naar de opdrachtgever verzonden worden. Ook is het handig om je factuur in te richten naar je eigen stijl, want dit oogt professioneler bij je opdrachtgever. Als laatste zorgt een goede factuurmodule ervoor dat je facturen zijn opgesteld volgens de nieuwste eisen van de Belastingdienst.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...