Home | Boekhoudpakketten | Welk boekhoudpakket kun je het beste kiezen als zzp’er?
beste boekhoudpakket

Welk boekhoudpakket kun je het beste kiezen als zzp’er?

⏱ Leestijd: 6 minuten

Een zzp’er ben je, wanneer je een onderneming start zonder personeel. De term zzp’er staat niet automatisch gelijk aan een eenmanszaak. Een eenmanszaak is de rechtsvorm, waarin je als zzp’er je onderneming kunt starten, maar dit kan net zo goed in een vennootschap onder firma of maatschap. Als zzp’er wil je natuurlijk een goed overzicht houden op je uitgaven en inkomsten. Hiervoor is een boekhoudpakket geschikt en steeds meer zzp’ers stappen dientengevolge ook over naar een (online) boekhoudpakket. Welk boekhoudpakket kun je echter als zzp’er het beste kiezen? Dit artikel zal proberen op deze vraag een antwoord te geven.

 

👋  Voordat je verder leest…

Via zzpvergelijker.nl vind je eenvoudig de meest populaire boekhoudpakketten van dit moment. Zo kun je via onze website als starter 15 maanden(!) gratis gebruik maken van e-Boekhouden. Bekijk ons aanbod snel via deze knop.

Wat is een boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket zorgt simpelweg voor een automatisering van je boekhouding. Je kunt bijvoorbeeld heel simpel je uitgaven en inkomsten boeken. Deze worden dan automatisch verwerkt, waardoor er al snel een balans, btw-aangifte en winst/verliesrekening wordt opgesteld. Er zitten ook allerlei extra functies in een boekhoudpakket, zoals:

Een boekhoudpakket zorgt ervoor dat je al deze zaken niet handmatig hoeft bij te houden. Daarom zorgt een boekhoudpakket voor veel tijdwinst voor een zzp’er. En je hoeft nog helemaal geen kennis van boekhouden te bezitten om je financiële zaken op orde te hebben.

De boekhoud app voor je smartphone of tablet

Met de huidige moderne smartphones en tablets kun je jouw boekhouding ook uitvoeren via een app, wanneer je boekhoudpakket dit aanbiedt. Wanneer je bijvoorbeeld van een bon een foto maakt, verschijnt deze direct op je financiële administratie erbij. Dit stelt je in staat nog slimmer en sneller te boekhouden.

De werking van het beste boekhoudpakket

Een boekhoudpakket verwerkt automatisch de ingevulde gegevens, waardoor je niet handmatig alle cijfers hoeft in te voeren. Dit kan een vertekend beeld geven van je boekhouding, omdat de kans groot is dat je je wel eens vertypt. Een goed boekhoudpakket beschikt daarom allereerst over een standaardrekeningschema: de balans en winst- en verliesrekening. Een goed inzicht in je debiteuren en crediteuren is ook van belang, zodat je in een oogopslag ziet welke facturen nog open staan. Ook moet je zelf facturen kunnen maken en verzenden naar je klanten. Als laatste moet de btw-aangifte gefaciliteerd worden, zodat je gemakkelijk de btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst.

Eenvoud is een must bij een zzp’er

Naast bovengenoemde basisfuncties, die een boekhoudpakket moet hebben, moet je ook van het pakket gemakkelijk gebruik kunnen maken. Je moet je tijd kunnen besteden aan ondernemen en niet aan het vertalen van de boekhouderstaal, want de tijd die je hieraan kwijt bent, is duur. Die kun je niet betaald krijgen van je klant. Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn en je boekhoudpakket moet je zeker op weg helpen in plaats van tegenwerken.

welk-boekhoudpakket-het-beste-kiezen

Welke boekhoudpakketten zijn het beste voor de zzp’er?

Wil je jouw boekhoudpakket online bijhouden, dan heb je een ruim aanbod. Er zijn ook boekhoudpakketten online, die specifiek op de zzp’er gericht zijn. Dit zijn betaalbare pakketten, die niet beschikken over de meest uitgebreide mogelijkheden. Deze pakketten zijn eenvoudig opgesteld en in begrijpelijke taal, waardoor je zo min mogelijk tijd hoeft te besteden aan je boekhouding.

Let wel op de veiligheid van je online omgeving

Aangezien je jouw financiële situatie uit de doeken doet, wil je toch gebruikmaken van een veilig en discreet boekhoudpakket. Vaak is de veiligheid van online boekhoudpakketten moeilijk te controleren. Ze moeten officieel voldoen aan de laatste wet- en regelgevingen, maar in de praktijk is dit lastig te toetsen. De Belastingdienst heeft daarom samen met stichting Zeker-Online een keurmerk opgericht, die de naam Keurmerk Zeker-Online Boekhouden draagt. Draagt een boekhoudpakket dit keurmerk, dan weet je dat Zeker-Online dit pakket getoetst heeft aan de hand van een flink aantal belangrijke punten.

Moet je kiezen voor online of offline boekhoudprogramma’s?

Je kunt je boekhouding online of offline doen. Bij laatstgenoemde werk je gewoon met een cd-rom of Excel of zelf op papier. Dit laatste kan nadelig zijn voor een zzp’er. Er is altijd een kans op schade van water of brand, verlies en diefstal en dan ben je jouw totale boekhouding in een klap kwijt. Online boekhouden is voor een zzp’er voordeliger, want je kunt overal ter wereld je boekhouding bijhouden en je bent niet langer beperkt tot slechts een apparaat. Je kunt je boekhouding doen via je telefoon, tablet of laptop.

Wat is het beste boekhoudpakket voor een zzp’er?

Voor een zzp’er is het raadzaam als het boekhoudpakket eenvoudig is vormgegeven en in een begrijpelijke taal is geschreven. Een goed boekhoudprogramma voor de zzp’er bevat verder de volgende functies: eenvoudig inkomsten en uitgaven boeken, uren registratie, kilometerregistratie en een factuur module.

Eenvoudig je inkomsten boeken

Je kunt eenvoudig je inkomsten boeken, waarbij je inkomstenfactuur de volgende kenmerken moet bevatten:

 • Een omschrijving van je inkomstenfactuur
 • Een relatie koppelen
 • Een factuurdatum en factuurnummer
 • Het bedrag
 • Het btw-type

Eenvoudig je uitgaven boeken

Aan je uitgavefactuur moet je slechts de volgende kenmerken meegeven:

 • Een omschrijving van je uitgavenfactuur
 • Een relatie koppelen
 • Een factuurdatum en factuurnummer
 • Het bedrag
 • Het btw-type

Uren registratie tool

Je moet de uren kunnen registreren in een goed boekhoudpakket. Het is niet verplicht voor zzp’ers, maar bied je wel grote voordelen. Je hebt namelijk recht op een startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Door middel van de urenregistratie kun je aantonen dat je meer dan 1225 uur werkt binnen je eigen bedrijf.

Kilometerregistratie tool

Met dit middel geef je aan dat je niet meer dan 500 kilometer voor privé doeleinden rijdt, want dan krijg je een bijtelling als zzp’er. Een juiste kilometerregistratie is dan van belang. Dit moet de volgende kenmerken bevatten:

 • De periode
 • De ritgegevens
 • Kenteken van de auto
 • Omschrijving van het merk
 • Type van de auto

Ook kun je aantonen aan je klant hoeveel kilometers je hebt gereden en dit op hem verhalen.

De factuurmodule

Een factuurmodule bevordert de productiviteit. Je gewerkte uren worden op een factuur toegevoegd en kunnen zo naar de opdrachtgever verzonden worden. Ook is het handig om je factuur in te richten naar je eigen stijl, want dit oogt professioneler bij je opdrachtgever. Als laatste zorgt een goede factuurmodule ervoor dat je facturen zijn opgesteld volgens de nieuwste eisen van de Belastingdienst.

Informer voor startende ondernemers en zzp’ers

De boekhoudsoftware van Informer is ideaal voor de startende ondernemer en de zzp’er. Het pakket heeft een handige support functie en je kunt via een chat vragen stellen aan de helpdesk. Als je net begint met Informer kun je ook gebruik maken van de Online Opstartservice. Bovendien verzorgt Informer verschillende webinars over boekhouden en krijg je een gratis beknopte online boekhoudcursus.

Je kunt in Informer zelf facturen opmaken en versturen, en automatisch herinneringen en aanmaningen versturen. Je kunt ook een koppeling maken met PayPal en iDeal in de factuur. In Informer kun je een bankkoppeling maken met de meeste Nederlandse banken en btw-aangifte doen was nog nooit zo makkelijk.

Je kunt kiezen uit verschillende pakketten: ZZP Basis, ZZP Plus en MKB. ZZP Basis is het kleinste abonnement en kost €10,- per maand wat je elke maand kunt opzeggen.

Rompslomp voor zzp’ers die op zoek zijn naar eenvoudige boekhoudsoftware

Rompslomp is een boekhoudpakket ontwikkeld door jonge zelfstandige ondernemers die geen rompslomp wilden hebben aan hun boekhouding. De boekhoudsoftware die op dat moment verkrijgbaar was vonden ze te ingewikkeld, en daarom zijn ze zelf een boekhoudprogramma gaan ontwikkelen. Rompslomp is met name handig voor zzp’ers, freelancers en eenmanszaken. Het programma werkt intuïtief en je wordt niet bedolven onder de functionaliteiten die je niet begrijpt of niet nodig hebt als kleine zelfstandige.

In Rompslomp kun je offertes en facturen maken en versturen. Je kunt de facturen opmaken in je eigen huisstijl en ze worden ook meteen geboekt in je administratie. Bovendien zit er Rompslomp ook een urenregistratie module die meteen de uren verwerkt in je factuur.

Rompslomp kun je gratis gebruiken, of kiezen voor een abonnement van €5,00 per maand of €15,00 per maand. Het gratis pakket kan alleen onbeperkt facturen en offertes maken, maar met het abonnement van €15,00 kun je complete boekhouding doen.

 

De 4 meest gestelde vragen over de beste keuze voor een boekhoudpakket

Moet je al basiskennis van boekhouden hebben als je een boekhoudpakket gaat kiezen?

Als je voor een boekhoudpakket kiest heb je geen basiskennis over boekhouden nodig. Veel boekhoudsoftware werkt vrij intuïtief en hebben een goede helpdesk, en bij aanbieders als Informer krijg je bijvoorbeeld een gratis cursus boekhouden bij je abonnement. Bekijk op deze site veel meer hierover.

Heb je ook een boekhouder nodig als je boekhoudsoftware gaat kiezen?

Een boekhouder is niet noodzakelijk als je met boekhoudsoftware wil gaan werken. De software maakt het doen van je boekhouding sneller en makkelijker waardoor je het ook zelf kunt doen. Als je een boekhouder hebt kun je hem wel makkelijk laten meekijken. Start op deze site gratis met een boekhoudpakket.

Kun je het pakket eerst uitproberen voordat je definitief een boekhoudpakket gaat kiezen?

De meeste boekhoudsoftware aanbieders geven de mogelijkheid om het programma gratis te proberen. Hoe lang je het programma gratis kunt gebruiken verschilt per aanbieder, maar meestal gaat het om een periode van 30 dagen.

Aan welke bedragen moet je denken als je een boekhoudpakket gaat kiezen?

Voor online boekhouden sluit je meestal een abonnement af. Maandelijks betaal je gemiddeld zo’n €12,- per maand voor een abonnement met standaard functies. Wil je meer functionaliteiten, dan kun je rekenen op een bedrag rond de €40,- per maand.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

 • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
 • Een zakelijk winst & verlies template;
 • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
 • Een template om snel btw te berekenen;
 • Een rittenregistratie template;
 • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters