Home | Zakelijke rekening | Wel of niet een zakelijke rekening openen?
wel of geen zakelijke rekening openen

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Tegenwoordig gaan de meeste (startende) ondernemers vrijwel direct over tot het openen van een zakelijke rekening, ook al is dit wettelijk niet verplicht. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het openen van een zakelijke bankrekening, maar je moet natuurlijk ook rekening houden met de minder goede kanten. Zo kunnen de kosten oplopen in het geval van een zakelijke rekening, zeker in vergelijking tot een privérekening. Maar met een zakelijke rekening komt je onderneming professioneler over en heb je een beter overzicht van de financiële gang van zaken van je bedrijf. Maar is het nou wel of niet aan te raden om een zakelijke rekening te openen? Je leest het allemaal hieronder.

Een zakelijke rekening openen

De meeste ondernemers zijn onder de indruk dat er veel voorwaarden vastgesteld zijn aan het openen van een zakelijke rekening voor je bedrijf. Dit hoeft echter helemaal niet altijd zo te zijn, de voorwaarden verschillen per bank. Om deze reden blijven veel ondernemers gebruik maken van hun privérekening voor hun zakelijke transacties. Soms wordt er ook een tweede privérekening aangevraagd, welke wordt gebruikt om alle zakelijke financiën te regelen. Hierbij heeft de ondernemer meer werk, aangezien er een goede administratie moet worden bijgehouden van alle inkomsten en uitgaven. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om goed na te gaan welke transacties voor zakelijke en welke voor privédoeleinden zijn geweest. Om dit allemaal te vermijden is het eenvoudig om simpelweg een zakelijke bankrekening te openen. De meeste banken in Nederland bieden aantrekkelijke zakelijke bankpakketten aan, voornamelijk voor starters en nieuwe klanten.

Wil je direct een zakelijke rekening openen voor je onderneming? Bekijk dan meteen ons overzicht.

 

Kosten zakelijke bankrekening

De kosten voor een zakelijke bankrekening liggen over het algemeen hoger dan die van een privérekening, maar zoveel verschilt het niet. Bij de meeste banken betaal je maandelijks een bedrag tussen de €3 en €6. Deze kosten zijn ook nog van de winst aftrekbaar. Ook andere kosten die worden gemaakt met de zakelijke rekening voor zakelijke doeleinden mag worden afgetrokken. Naast de aangegeven kosten kan je nog verschillende kosten verwachten, afhankelijk van welke bank je kiest. Denk bijvoorbeeld aan transactiekosten voor afschrijvingen en bijschrijvingen, het opnemen en storten van geld zowel in euro’s als in vreemde valuta’s, het pinnen binnen en buiten eurolanden, het printen van papieren afschriften en internetbankieren.

 

Voordelen en nadelen zakelijke bankrekening

Door een zakelijke bankrekening te openen voor je onderneming kan je van vele verschillende voordelen profiteren, maar er zijn ook nadelen verbonden hieraan. Hieronder tref je zowel de voor- als de nadelen van het openen van een zakelijke bankrekening.

 

Voordelen

Nadelen

Een handig overzicht tot van je zakelijke inkomsten en uitgaven.

De kosten kunnen flink oplopen. Denk niet alleen aan maandelijkse kosten maar ook voor elke transactie.

 

 

Je komt professioneel over in ogen van de klant.

Je betaalt voor elke creditcard die je aanvraagt of elke extra betaalpas.

 

 

Interessante startersvoordeel en kortingsacties voor starters en nieuwe klanten.

Lang niet alle banken geven rente op de betaalrekening, en degenen die wel geven die hanteren een laag rentepercentage.

 

 

Een ruim aanbod aan zakelijke diensten en producten om je bancaire zaken zo optimaal mogelijk te kunnen regelen.

 

 

 

Duidelijke scheiding tussen privé en zakelijk wat het makkelijker maakt om inzicht te krijgen in je administratie.

 

 

 

Je kunt veel meer met een zakelijk rekening doen dan alleen betalen en innen. Er zijn veel andere producten en diensten die je kunt toevoegen aan je bankpakket.

 

 

 

De meeste banken bieden boekhoudkoppeling waardoor je boekhouder eenvoudiger inzicht kan krijgen tot je financiële zaken.

 

 

 

Bepaalde kosten die worden gemaakt met de zakelijke rekening zijn van de winst aftrekbaar.

 

 

 

Bij sommige banken krijg je tot 1.000 jaarlijkse gratis transacties. Voor de gemiddelde zzp’er is dit meer dan voldoende.

 

 

 

Bij bepaalde banken krijg je rente op je betaalrekening. Dit is met een privérekening niet mogelijk.

 

 

 

De meeste banken hebben een goede overstapservice waarbij alles voor je wordt geregeld.

 

 

Wel of geen zakelijke rekening openen?

Of je nou wel of geen zakelijke bankrekening moet openen voor je onderneming is totaal afhankelijk van wat je zelf als bedrijfseigenaar belangrijk vindt. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om wel over te gaan tot het openen van een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening brengt namelijk vele voordelen met zich mee. Denk zo niet alleen aan de professionele indruk die je maakt op de klant, maar ook aan de overzichtelijkheid van je financiële geldstromen, de vele extra handige producten en diensten die je kunt toevoegen aan je bankpakket, de mogelijkheid om je boekhoudsoftware te koppelen aan je rekening, sparen op je betaalrekening. Daarnaast krijg je bij bepaalde banken een maximum aan gratis transacties per jaar. Het openen van een zakelijke rekening is dan wel niet verplicht, maar wel zeker aan te raden.

 

Maak je momenteel nog gebruik van je privérekening om je zakelijke transacties te regelen? Dan is het tijd om over te gaan tot het openen van een zakelijke bankrekening voor je onderneming zodat je ook kunt genieten van de vele voordelen die een zakelijke bankrekening met zich meebrengt. Vergelijk hier de zakelijke rekeningen voor zzp’ers.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

  • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
  • Een zakelijk winst & verlies template;
  • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
  • Een template om snel btw te berekenen;
  • Een rittenregistratie template;
  • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters