Home » Boekhoudpakketten » Waarom wél of juist niet een boekhoudpakket nemen?

Waarom wél of juist niet een boekhoudpakket nemen?

Het is de vraag die elke zzp’er zichzelf stelt als hij start met zijn bedrijf: zal ik wel of geen boekhoudpakket nemen? Ook zzp’ers die al wat langer actief zijn, vragen het zich van tijd tot tijd opnieuw af. Soms ook komt de vraag van een ander: een vriend of een collega-zzp’er. Anderen komen juist met een goedbedoeld advies. Eén ding is zeker: de situatie is voor iedereen verschillend. We zetten graag voor jou op een rij waarom jij wel of niet een boekhoudpakket zou moeten nemen. De beslissing neem je uiteraard zelf.

Boekhouden

Het is niet de meest favoriete bezigheid van veel ondernemers, inclusief zzp’ers: de boekhouding doen. De één besteedt het uit, de ander doet het liever zelf (ook vanwege de kosten), maar meestal met tegenzin. Veel ondernemers schuiven het ook voor zich uit. Als kleine ondernemer kan je prima in Excel je administratie houden, maar dat heeft uiteraard beperkingen. Een boekhoudpakket maakt het jou in dat opzicht wat makkelijker, omdat er ‘achter de schermen’ van alles gebeurt wat je niet ziet (en jij dus niet zelf hoeft te doen). Als je al je inkomsten en opbrengsten, kosten en uitgaven, en btw op de juiste manier registreert, komt er bijna als vanzelf een balans en een verlies- en winstrekening tot stand. De belastingaangifte voor je omzetbelasting is dan ook bijna een fluitje van een cent.

Hoeveelheid

Volgens ons is vooral hoeveelheid een belangrijke factor. Verstuur je drie facturen per jaar of honderd? Ontvang je zelf tien nota’s of vijftig? Hoe meer facturen, des te meer je moet registreren. Excel kan dus een prima alternatief zijn voor een boekhoudpakket, maar dat gaat vooral op bij een klein aantal mutaties. Als je jaarlijks, en steeds tijdelijk, voor een paar klanten werkt, stuur je wellicht maar twintig facturen per jaar. De bedragen kan je in Excel simpelweg onder elkaar zetten. Je maakt een aparte kolom voor de btw én een kolom voor het factuurbedrag zonder btw. Dat is immers jouw echte omzet, waarover je ook belasting gaat betalen. Je doet exact hetzelfde voor de inkomende facturen, die waarschijnlijk ook op de vingers van één hand te tellen zijn. Met een beetje geluk krijg je alles op één blad en heb je de boekhouding van een jaar al bijna klaar.

Het wordt een compleet ander verhaal als je veel kleine opdrachten hebt en dus ook veel facturen verstuurt. In dat geval voegt een boekhoudpakket echt iets toe. Het wordt een stuk overzichtelijker, je kan bijvoorbeeld met één druk op de knop een overzicht maken (over een periode of van een bepaald soort omzet). Met veel pakketten kan je ook facturen maken, debiteuren makkelijker bewaken en heel eenvoudig je belastingaangifte doen.

Zelf doen of laten doen

Er is nog een tussenweg. Als je zelf niet handig bent met computers én totaal geen boekhoudkundige kennis hebt, zou je iemand kunnen vragen. Dat hoeft geen accountant te zijn, zo moeilijk is een boekhouding van een klein bedrijfje niet. Wellicht wil een goede vriend of een familielid tegen een kleine vergoeding jouw boekhouding voeren. Uiteraard moet het iemand zijn die je jouw financiële bedrijfsgegevens toevertrouwt.

Kosten

Als je overweegt een boekhoudpakket aan te schaffen, dan is er goed nieuws: er zijn gratis varianten. Wel is het zo dat je dan meestal na een bepaalde periode maandelijks een klein bedrag betaalt. Maar een overzichtelijke administratie is die kleine investering wel waard. In die gratis periode kan je het pakket dan mooi uitproberen.

Investeringen en btw

Over investeringen gesproken: je boekhouding wordt iets ingewikkelder als je regelmatig investeringen doet. We hebben het hier over bedrijfsmiddelen die je niet in één keer als kosten boekt (wel als uitgaven omdat je de factuur betaalt) maar met jaarlijkse afschrijvingstermijnen.

Als je internationaal werkt en ook over de grens prestaties levert of ontvangt, kan het btw-verhaal voor jouw business opeens een stuk ingewikkelder worden. Dit kan een extra reden zijn om al jouw mutaties vast te leggen in een boekhoudpakket. Hiermee voorkom je dat er bij de btw-aangifte niet meer uit komt. Het is trouwens ook aan te raden om in dat geval iemand te raadplegen of je er op de juiste manier mee omgaat. Je wil immers voorkomen dat blijkt dat de Belastingdienst een andere zienswijze heeft dan jij.

Inzicht

Als je graag inzicht hebt in waar je omzet precies vandaan komt en waar je geld aan uitgeeft, voegt een boekhoudpakket echt iets toe. Stel dat je als ondernemer verschillende producten of diensten aanbiedt, dan is het prettig om te zien wat ze jou los van elkaar opleveren. Maak je allerlei verschillende kosten, dan kan je met een boekhoudpakket heel eenvoudig een overzicht, rapportage of analyse maken. Tevens kan je weken, maanden en jaren makkelijk met elkaar vergelijken. Op die manier krijg je steeds meer inzicht in en grip op je bedrijf.

We wensen je succes met je keuze!

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...