Home » Ongevallenverzekering » Wat zijn de polisvoorwaarden voor een ongevallenverzekering?

Wat zijn de polisvoorwaarden voor een ongevallenverzekering?

Benieuwd naar de polisvoorwaarden van een ongevallenverzekering? Die verschillen per verzekeraar, dus het is de moeite waard om die goed met elkaar te vergelijken. Ontdek op die manier wat een ongevallenverzekering dekt en hoe je daar in de praktijk gebruik van kunt maken als zzp’er.

Tip: de ongevallenverzekering biedt dezelfde dekking als een persoonlijke polis. Je kunt die zonder problemen onderling met elkaar vergelijken, als je zoekt naar een polis die blijvende invaliditeit ten overlijden als het gevolg van een ongeval dekt.

Wat dekt een ongevallenverzekering?

De polisvoorwaarden van een ongevallenverzekering beschrijven goed op welke dekking je kunt rekenen. Het gaat om de volgende situaties:

 • Ongevallen tijdens je werk, in en rondom het huis en overal ter wereld
 • Dekking bij blijvende invaliditeit
 • Dekking bij overlijden

Ongevallen tijdens je werk, in en rondom het huis en overal ter wereld

Krijg je te maken met een ongeval tijdens je werk, bijvoorbeeld omdat je van een ladder valt of omdat je uitschiet met een hobbymes? In die gevallen bepaalt het letsel dat je oploopt of je gebruik kunt maken van de dekking. Het maakt niet uit of het ongeval tijdens je werk plaatsvindt, of dat dit in je vrije tijd gebeurt.

Loop je in of om het huis en raak je betrokken bij een ongeval? Ben je aan de andere kant van de wereld en raak je daar blijvend invalide? In al die gevallen kun je gebruik maken van precies dezelfde dekking. De polisvoorwaarden van de ongevallenverzekering gelden over het algemeen 24 uur per dag, 7 dagen per week en overal ter wereld. Het maakt wat dat betreft niet uit waar je bent en wat je doet, zolang er maar geen sprake is van een van de uitsluitingen.

Dekking bij blijvende invaliditeit

Een ongevallenverzekering zal uitkeren in twee verschillende situaties, waaronder bij blijvende invaliditeit. Hier is sprake van op het moment dat een orgaan of een lichaamsdeel gedeeltelijk of helemaal niet meer functioneert. Kun je jouw been of benen niet meer gebruiken als het gevolg van een ongeval? Je bent dan blijvend invalide, waardoor je recht hebt op uitkering door de verzekering die je hebt afgesloten.

Het kan gaan om je benen, om armen en om andere lichaamsdelen, net als om organen die niet meer werken door een ongeval. Er kan wat dat betreft sprake zijn van verschillende situaties. Indien er sprake is van blijvende invaliditeit kun jij rekenen op uitkering door de ongevallenverzekering voor zzp’ers.

Dekking bij overlijden

Kom je te overlijden als het gevolg van een ongeval? Ook in dat geval zal de ongevallenverzekering uitkeren. Daar kun je zelf geen gebruik meer van maken, maar het kan je nabestaanden wel enorm helpen. Zij ontvangen een bedrag dat ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken om jouw uitvaart op een waardige manier te organiseren. Op die manier kan ook de dekking bij overlijden belangrijk zijn, als je als zzp’er een ongevallenverzekering wilt afsluiten.

Wat dekt een ongevallenverzekering niet

Verzekeraars hebben de vrijheid om situaties uit te sluiten, waarin je geen gebruik kunt maken van de dekking. Lees de polisvoorwaarden van de ongevallenverzekering er goed op na om zelf te ontdekken wat die wel en niet dekt. We zetten een paar mogelijke uitsluitingen voor je op een rij:

Alcohol, drugs en andere invloeden

Gebruik je alcohol, drugs of andere invloeden en raak je op dat moment betrokken bij een ongeval? Als de verzekeraar dit aan kan tonen kun je helaas geen gebruik maken van de dekking.

Ernstige schuld aan een ongeval

Heb je zelf ernstige schuld aan het ongeval, bijvoorbeeld omdat je het gevaar zelf hebt opgezocht? Ook in dat geval kun je geen gebruik maken van de dekking. De polisvoorwaarden van de ongevallenverzekering sluiten die veelal uit, zodat het risico voor de verzekeraar niet te hoog oploopt.

Doe je mee aan tijdraces, recordritten of besluit je gevaarlijke sporten zoals parachutespringen, ijshockey of bergbeklimmen te beoefenen? In dat geval heb je ernstige schuld aan een eventueel ongeval, omdat je het gevaar in die situaties zelf opzoekt.

Zelfdoding

Zelfdoding is uitgesloten van wat een ongevallenverzekering dekt. In dat geval kunnen jouw nabestaanden helaas geen gebruik maken van een uitkering op basis van de dekking.

In sommige gevallen is er sprake van meer uitsluitingen. Andersom kan het ook zijn dat een ongevallenverzekering juist meer dekking biedt, op basis van specifieke voorwaarden. Het is daarom altijd de moeite waard om de polisvoorwaarden er goed op na te lezen. En bespreek die eventueel met een adviseur, zodat goed duidelijk is wat de verzekering dekt en in welke situaties je daar gebruik van kunt maken.

Houd er bovendien rekening mee dat de ongevallenverzekering iets anders is dan de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die laatste keert uit in het geval van ziekte, afhankelijk van de mate waarin je arbeidsongeschikt raakt. Een ongevallenverzekering keert niet uit bij ziekte, maar alleen bij blijvende invaliditeit of overlijden als het gevolg van een ongeval. Het zijn op die manier twee totaal verschillende verzekeringen. Je kunt ze naast elkaar afsluiten, besluiten de beiden niet te gebruiken of een van de beiden afsluiten. De verzekeringen staan volledig los van elkaar, waardoor het belangrijk is om ze ook op die manier te zien.

Hoogte van verzekerd bedrag

Je kunt de polisvoorwaarden van de ongevallenverzekering tenslotte gebruiken om de hoogte van het verzekerde bedrag te achterhalen. Wat de verzekering dekt hangt af van het bedrag dat je wilt verzekeren. Het kan gaan om enkele tienduizenden euro’s tot bijvoorbeeld honderdduizend euro. Over het algemeen is de dekking bij blijvende invaliditeit hoger dan bij overlijden.

De polisvoorwaarden van de ongevallenverzekering geven je goed aan op welke dekking je kunt rekenen en wat het verzekerde bedrag is. Deze polissen keren standaard het volledige bedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden, onafhankelijk of je ondanks de invaliditeit nog wel of niet kunt werken. In sommige gevallen kun je het verzekerde bedrag verhogen, maar betekent dit dat de mate van invaliditeit bepaalt hoe hoog de uitkering zal zijn.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...