Home » Boekhoudpakketten » Wat zijn de beste boekhoudpakketten voor zzp’ers?

Wat zijn de beste boekhoudpakketten voor zzp’ers?

Als zzp’er wil je graag een overzicht houden over de financiële situatie van je onderneming. Veel zzp’ers maken hierom gebruik van een online boekhoudprogramma, omdat dit de invloed van een accountant of boekhouder vermindert. Je regelt immers zelf je geldzaken met je online boekhoudprogramma en houdt dus controle. Er zijn echter verschillende boekhoudpakketten te verkrijgen, waarvan sommige zelfs specifiek voor zzp’ers bedoeld zijn. Maar welke zijn nu het beste voor zzp’ers? Op deze vraag zal dit artikel een antwoord proberen te geven.

Waarom kiezen voor een boekhoudpakket?

Voor een zzp’er levert een online boekhoudpakket ten eerste tijdswinst op. Je voert alleen gegevens in en automatisch worden er balansen, winstrekeningen of verliesrekeningen gemaakt. Met een online boekhoudpakket kun je tevens op meerdere media, computer, smartphone en tablet, je boekhouding bijhouden, waardoor je slimmer en sneller kunt boekhouden. De kans op fouten verklein je hiermee en je hebt een precies en geen vertekenend beeld van de financiële situatie van je bedrijf.

De basisfuncties van je boekhoudpakket

Een boekhoudpakket zorgt eenvoudig gezegd voor een automatisering van je boekhouding. Je kunt bijvoorbeeld heel simpel je uitgaven en inkomsten boeken. Deze worden dan automatisch verwerkt, waardoor er snel een balans, btw-aangifte en winst/verliesrekening wordt opgesteld. Een goed boekhoudpakket beschikt daarom allereerst over een standaardrekeningschema oftewel de balans en winst- en verliesrekening. Daarom moet je tevens een goed inzicht krijgen in je debiteuren en crediteuren, want je moet in een oogopslag kunnen zien welke facturen nog open staan. Facturen moet je zelf ook kunnen opmaken en verzenden naar je afnemers. Een laatste basisfunctie, die je boekhoudpakket moet hebben is de mogelijkheid om snel je btw-aangifte te regelen bij de Belastingdienst.

Voor een zzp’er is eenvoud belangrijk

Naast bovengenoemde basis moet de software ook gemakkelijk in gebruik zijn. Je moet je tijd kunnen besteden aan ondernemen en niet aan uren aan je boekhouding kwijt te zijn. Dit is namelijk dure tijd, want de tijd die je hieraan kwijt bent, kun je niet verhalen op je klant. Boekhouden is echter niet heel lastig en je boekhoudprogramma moet je hierin zeker op weg helpen en niet tegenwerken.

Verdere functies die een zzp’er kan gebruiken in zijn boekhoudprogramma

Een goed boekhoudpakket voor de zzp’er bevat naast de reeds genoemde basisfuncties de volgende functies: eenvoudig inkomsten en uitgaven boeken, een factuur module, kilometerregistratie en uren registratie.

De beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Op basis van de aanwezigheid van bovengenoemde functies, die een boekhoudpakket voor een zzp’er moet hebben, volgt nu een top tien van beste boekhoudprogramma’s voor een zzp’er. Daarna zal kort aandacht worden besteed aan elk afzonderlijk programma.

 • E-boekhouden.nl
 • nl
 • DigiBTW
 • Twinfield
 • Reeleezee
 • Unit4 Bedrijfssoftware
 • Silvasoft
 • nl
 • Informer

E-boekhouden.nl: erkend door de Belastingdienst

E-boekhouden.nl zorgt voor een compleet boekhoudpakket voor de zzp’er. Je kunt boekhouden, factureren, offertes opstellen, uren registreren, relatie beheren, voorraad beheren en nog veel meer. E-boekhouden.nl biedt jou als klant daarnaast innovatieve functies aan, zoals een app en automatische bankkoppelingen. E-boekhouden.nl wordt door de Belastingdienst erkend en draagt het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden.

MoneyMonk: Hét administratiepakket voor de zzp’er

MoneyMonk levert het one and only administratiepakket voor zzp’ers. Het bedrijf is tot vier keer toe het best getest. Klanten beoordelen het programma met een 9.8 voor de uitstekende klantenservice. MoneyMonk biedt een gratis opstartservice aan, waarbij je persoonlijke uitleg krijgt van een adviseur. De eerste dertig dagen zijn gratis. MoneyMonk is vooral geschikt als je werkt op uur- of projectbasis.

Ficsus.nl: alles in 1

Ficsus.nl biedt een alles in 1 softwareprogramma aan voor de zzp’er, waarbij zaken als boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie inbegrepen zijn. Je kunt direct beginnen en de eerste 35 dagen zijn gratis. Ficsus.nl is eenvoudig in gebruik en biedt zijn klanten een uitstekende klantenservice aan. FIcsus.nl is onderdeel van e-boekhouden.nl en draagt daarom ook het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden.

DigiBTW: gebruiksgemak voor de laagste prijs

DigiBTW is een boekhoudprogramma dat speciaal voor zzp’ers ontwikkeld is. Het is zeer gebruikersvriendelijk tegen een zeer lage prijs. Daarnaast is het wel een compleet boekhoudprogramma, want het bevat tools als: facturatie, ritten, uren en btw-aangifte.

Twinfield: meer dan een boekhoudprogramma

Twinfield biedt een begeleiding aan van de zzp’ers in de vorm van cursussen. Het heeft daarnaast een speciale abonnementsvorm voor zzp’ers ontwikkeld, waarbij de zzp’er zijn facturen gelijk in het professioneel boekhoudplatform kan opmaken. Het is een eenvoudig programma, waarbij je ook gemakkelijk met je accountant kunt samenwerken. Twinfield draagt het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden.

Reeleezee: voor de echte ondernemer

Reeleezee is het boekhoudpakket voor ondernemers. Het is een zeer simpel en flexibel programma, waarbij je tijd genoeg overhoudt om te ondernemen. Daarom is Reeleezee uitermate geschikt voor zzp’ers en startende ondernemers. Je kunt modules toevoegen of weer verwijderen, zoals jij dat wenst. Op die manier stel je zelf je boekhoudpakket op. Reeleezee draagt het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden.

Unit4 Bedrijfssoftware: ervaring en efficiëntie gewaarborgd

Unit4 bestaat al veertig jaar, waardoor het een ervaren programma is wat je administratie heel efficiënt verwerkt. Je dagelijkse financiële taken worden geautomatiseerd en je kunt met dit pakket gemakkelijk met een boekhouder samenwerken. Je hebt altijd overal inzicht in je boekhouding door een overzichtelijke online tool. Je kunt Unit4 dertig dagen gratis uitproberen.

Silvasoft: betaalbaar en gebruiksvriendelijk

Silvasoft biedt voor Nederlandse en Belgische klanten een gemakkelijk boekhoudprogramma aan, die in 2020 als beste bedrijfssoftware uit de verf kwam. Het pakket heeft een betaalbare abonnementsprijs en is volledig met tools, als Scan & Herken en Bankenkoppelingen.

Rompslomp.nl: eenvoud hoog in het vaandel

Rompslomp.nl is een compleet pakket voor je online boekhouding als zzp’er. Het is supergemakkelijk in gebruik, waardoor je helemaal niets van boekhoudkennis hoeft te bezitten. Voor dertig dagen kun je gratis Rompslomp uitproberen.

Informer: transparantie belangrijk

Informer is een boekhoudprogramma, dat het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden bevat. Het werkt transparant en is toepasbaar voor iedere ondernemer, omdat er verschillende functies toegankelijk zijn afhankelijk van welk type ondernemer je bent. Informer heeft een directe link met de Belastingdienst en Kamer van Koophandel, waardoor je gegarandeerd bent van een veilige boekhoudomgeving.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...