Home | Inkomstenbelasting | Wat is zelfstandigenaftrek voor zzp’ers?
Zelfstandigenaftrek voor zzp'ers? Wat is zelfstandigenaftrek en wanneer heb jij daar als zzp'er recht op? Op zzpvergelijker.nl leggen we je dit stap voor stap uit!

Wat is zelfstandigenaftrek voor zzp’ers?

⏱ Leestijd: 4 minuten
Je kunt als zzp’er gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, als je voldoet aan het urencriterium. Dat is een eis die de Belastingdienst stelt. Daarnaast dien je ondernemer voor de Belastingdienst te zijn, om de aftrek toe te kunnen passen. De zelfstandigenaftrek levert fiscaal voordeel op, waardoor je minder belasting betaalt. Je mag het bedrag van de aftrek aftrekken van de fiscale winst die je maakt. De winst pakt lager uit, waardoor je daarover een lager bedrag aan belasting betaalt.

 

Tip: Naast de zelfstandigenaftrek kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de startersaftrek en MKB-winstvrijstelling, als andere bekende aftrekposten voor zzp’ers.

We zetten de eisen voor je op een rij, waaraan je dient te voldoen om voor de aftrek in aanmerking te komen. Het bedrag kan per jaar variëren, dus het is verstandig om daar goed naar te kijken op het moment dat je jouw financiële planning maakt. Dat kun je zelf doen of samen met een adviseur. Dat is bijvoorbeeld belangrijk als je bedragen apart wilt zetten voor de te betalen bedragen. Ontvang je geen voorlopige aanslag van de Belastingdienst? Door bedragen apart te zetten op een spaarrekening voorkom je dat je ineens een groot bedrag aan belasting moet betalen over het jaar daarvoor. Bovendien leggen we je uit over niet-niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek, zodat je daar alsnog gebruik van kunt maken.

Eisen zelfstandigenaftrek

Om de aftrek te ontvangen dien je aan een paar eisen te voldoen:

Je bent ondernemer voor de Belastingdienst

Je bent niet automatisch ondernemer voor de Belastingdienst, zodra je als zzp’er aan de slag gaat. Je dient bijvoorbeeld deel te nemen aan het economisch verkeer, waarbij je winst verwacht. Werk je aan de andere kant in de hobby- of familiesfeer? Dan ben je waarschijnlijk geen ondernemer.
Je bent ondernemer voor de Belastingdienst als je winst maakt, een zelfstandige onderneming hebt en bijvoorbeeld beschikt over kapitaal. Verder is van invloed hoeveel tijd je aan jouw onderneming besteedt, hoeveel opdrachtgevers je hebt en of je ondernemersrisico loopt. De Belastingdienst bepaalt aan de hand van die onderdelen of je ondernemer bent.

Je voldoet aan het urencriterium

Als je ondernemer bent voor de Belastingdienst en je voldoet aan het urencriterium kun je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Je dient in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming te werken. Bovendien moet je meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld als je ook nog in loondienst bent.
Tip: raakte je zwanger? Je mag de niet-gewerkte uren over 16 weken toch meerekenen voor het urencriterium.

Houd er rekening mee dat er nog een paar aanvullende voorwaarden gelden. Je kunt bijvoorbeeld geen zelfstandigenaftrek ontvangen over de winst die je maakt als medegerechtigde voor een andere onderneming. En de aftrek mag niet meer zijn dan de winst die je maakt voor de ondernemersaftrek. Die beperking geldt overigens niet als je ook in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek.

Zelfstandigenaftrek: wat is het bedrag?

De hoogte van de zelfstandigenaftrek kan per jaar verschillen, waardoor het verstandig is om daar voor ieder jaar goed naar te kijken. In 2016 ging het bijvoorbeeld om €7.280. Dit bedrag gold voor ondernemers die de AOW-leeftijd op dat moment nog niet hadden bereikt.

Voor 2017 en 2018 gold hetzelfde bedrag van €7.280. Dat is een vast bedrag, anders dan in eerdere jaren toen dit af hing van de winst die je met jouw onderneming wist te maken. Houd er wel rekening mee dat het bedrag aan aftrek niet hoger mag zijn dan de winst voor de ondernemersaftrek. Is dat wel het geval (geweest)? Dan kun je het restant aan aftrek wel in 9 jaren daarop gebruiken, om er alsnog van te kunnen profiteren.

De zelfstandigenaftrek is voor iedereen gelijk. Je kunt de volledige aftrek benutten als het bedrag niet hoger is dan de winst voor de ondernemersaftrek. En maak je veel meer omzet? Het bedrag blijft hetzelfde, waardoor het effect van het fiscale voordeel langzaam afneemt naarmate je meer weet te verdienen als zzp’er.

Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Is de winst te laag om de zelfstandigenaftrek volledig toe te passen? Er is dan sprake van niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek. Het betekent in de praktijk dat je het bedrag dat je niet kunt aftrekken achter de hand kunt houden. In de volgende 9 jaren mag je daar alsnog gebruik van maken, als de winst op dat moment wel hoger is. Op die manier kun je de aftrek in latere jaren gebruiken, waardoor het saldo voor de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek uiteindelijk weer op nul uitkomt.

Op die manier is de zelfstandigenaftrek altijd volledig beschikbaar voor jou als zzp’er, ook als je er in een jaar niet in slaagt om daarvoor voldoende winst te maken. Wel moet je ervoor zorgen dat je de aftrek in de 9 jaren die daarop volgen alsnog kunt realiseren. Lukt dat niet binnen die periode? Daarna verloopt de niet-gerealiseerde aftrek, waardoor je daar geen gebruik meer van kunt maken.

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost, die je kunt gebruiken als je jouw netto inkomen als zzp’er wilt berekenen. Ga uit van de netto-winst die je maakt, min de aftrekposten die je toe mag passen. Je kunt dan denken aan de zelfstandigenaftrek, net als aan de MKB-winstvrijstelling en de startersaftrek. Belastingadviseurs helpen je graag om alle aftrekposten op een rij te zetten, zodat je niets over het hoofd ziet.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

  • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
  • Een zakelijk winst & verlies template;
  • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
  • Een template om snel btw te berekenen;
  • Een rittenregistratie template;
  • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters