Home | Inkomstenbelasting | Wat is startersaftrek voor zzp’ers?
Startersaftrek voor zzp'ers. Wat is het en hoe werkt het? Op zzpvergelijker.nl vertellen we je alles over de voorwaarden voor startersaftrek en of jij er gebruik van kunt maken!

Wat is startersaftrek voor zzp’ers?

⏱ Leestijd: 3 minuten
De startersaftrek voor zzp’ers: wat is het en hoe werkt het? Het is een aftrekpost speciaal voor startende ondernemers. Je kunt daar maximaal 3x gebruik van maken tijdens de eerste 5 jaar waarin je ondernemer bent. Je krijgt onder voorwaarden extra aftrek over de winst van je eenmanszaak, zodat je minder inkomstenbelasting betaalt.

 

We leggen je uit wat de startersaftrek is, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe het werkt in het geval van arbeidsongeschiktheid. Belangrijke vragen, waarmee je een goed beeld krijgt van hoe de aftrek in jouw voordeel kan werken.

Tip: je kunt de startersaftrek meteen het eerste, tweede en derde jaar toepassen. Soms is het slimmer om de verdeling over de eerste 5 jaar anders te maken. Maak je het eerste jaar bijvoorbeeld nog niet of nauwelijks winst? De startersaftrek zou dan relatief weinig effect hebben, waardoor het misschien slimmer is om daar nog even mee te wachten. Belastingadviseurs kunnen je daar meer over vertellen en bij helpen.

De Belastingdienst stelt de voorwaarden vast voor de startersaftrek, waar jij aan dient te voldoen. Ze komen grotendeels overeen met die voor de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Een paar aanvullende voorwaarden zorgen ervoor dat je hier alleen als starter gebruik van kunt maken.

Wat is de startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Het is een van de belangrijke aftrekposten voor een eenmanszaak. De aftrek wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en bedroeg in 2018 2.123 euro. Het gaat om een bedrag dat je af mag trekken van het inkomen dat je verdient. Het netto voordeel hangt af van het percentage belasting dat je betaalt. Met een hoger inkomen heb je op die manier meer voordeel van de aftrek dan bij een lager inkomen.

Je kunt de startersaftrek toepassen door tijdens de aangifte inkomstenbelasting aan te geven dat je daar recht op hebt en er gebruik van wilt maken. Je telt het bedrag daarmee op bij de zelfstandigenaftrek, waardoor er een grotere aftrekpost ontstaat.

Let op: is het bedrag aan zelfstandigen- en startersaftrek samen groter dan de winst die je maakte in een kalenderjaar? Er ontstaat op die manier een verlies. Dat verlies mag je verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning. Heb je daarnaast geen andere inkomsten? Dan mag je het verlies verrekenen in andere jaren.

Belangrijke voorwaarden

Er gelden een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de startersaftrek:

Recht op zelfstandigenaftrek

Je komt in aanmerking voor de startersaftrek als je in het jaar van de aangifte ook recht hebt op zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst controleert op die manier of je wordt aangemerkt als ondernemer.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Je dient ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting. Tegelijkertijd is het voor de startersaftrek belangrijk dat je dat in de voorgaande 5 jaren minimaal 1x niet was. Op die manier controleert de Belastingdienst of je nog niet langer dan 5 jaar zelfstandige bent.

Maximaal 2x eerder

Je kunt de aftrek voor starters tijdens de eerste 5 jaar van je onderneming maximaal 3x toepassen. Je mag de zelfstandigenaftrek in de afgelopen 5 jaar niet meer dan 2x hebben toegepast, om er dit jaar gebruik van te kunnen maken.

Geen geruisloze terugkeer uit een BV

Tenslotte mag er in het jaar van aangifte en de 5 jaren daarvoor geen sprake zijn geweest van een geruisloze terugkeer uit een BV. Daarmee garandeert de Belastingdienst dat je daadwerkelijk startende ondernemer bent.

Voldoe je aan de bovengenoemde voorwaarden? Dan kun je gebruik maken van de startersaftrek, bij de aangifte inkomstenbelasting. Je krijgt op die manier een paar duizend euro extra aftrek. Afhankelijk van het belastingpercentage dat je betaalt leidt dat tot zo’n 1.500 euro aan netto voordeel. Je hebt daarmee als starter ruim 100 euro per maand netto voordeel, zodat je een groter deel van de winst privé kunt benutten.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Begin je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen bedrijf? Dan heb je veelal recht op subsidie startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Houd er wel rekening mee dat je daarvoor minimaal 800 uur per jaar aan je onderneming dient te kunnen werken. Daarnaast gelden er nog een paar andere voorwaarden. Die zijn gelijk aan die voor de reguliere startersaftrek. Bovendien dien je recht te hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, waardoor je aan het verlaagde urencriterium mag voldoen.

Je mag een bedrag aftrekken ter hoogte van maximaal de behaalde winst. De eerste keer gaat het om 12.000 euro, het jaar daarna om 8.000 euro en het derde jaar nog eens 4.000 euro. De aftrek bouwt op die manier af, zodat je in de eerste jaren na jouw periode van arbeidsongeschiktheid de meeste steun krijgt. Je betaalt een lager bedrag aan inkomstenbelasting, dankzij de aftrekpost waar je gebruik van kunt maken.

De startersaftrek is er op die manier voor eenmanszaken en zzp’ers die starten. Gedurende de eerste 5 jaar mag je daar 3x gebruik van maken. Belastingadviseurs helpen je graag te bepalen in welke jaren je dat het best kunt doen. Het is verleidelijk om dat meteen het eerste, tweede en derde jaar te doen, maar dat is niet altijd verstandig als de winst in die jaren nog tegenvalt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

  • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
  • Een zakelijk winst & verlies template;
  • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
  • Een template om snel btw te berekenen;
  • Een rittenregistratie template;
  • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters