Home » Inkomstenbelasting » Wat is startersaftrek voor zzp’ers?

Wat is startersaftrek voor zzp’ers?

De startersaftrek voor zzp’ers: wat is het en hoe werkt het? Het is een aftrekpost speciaal voor startende ondernemers. Je kunt daar maximaal 3x gebruik van maken tijdens de eerste 5 jaar waarin je ondernemer bent. Je krijgt onder voorwaarden extra aftrek over de winst van je eenmanszaak, zodat je minder inkomstenbelasting betaalt.

 

We leggen je uit wat de startersaftrek is, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe het werkt in het geval van arbeidsongeschiktheid. Belangrijke vragen, waarmee je een goed beeld krijgt van hoe de aftrek in jouw voordeel kan werken.

Tip: je kunt de startersaftrek meteen het eerste, tweede en derde jaar toepassen. Soms is het slimmer om de verdeling over de eerste 5 jaar anders te maken. Maak je het eerste jaar bijvoorbeeld nog niet of nauwelijks winst? De startersaftrek zou dan relatief weinig effect hebben, waardoor het misschien slimmer is om daar nog even mee te wachten. Belastingadviseurs kunnen je daar meer over vertellen en bij helpen.

De Belastingdienst stelt de voorwaarden vast voor de startersaftrek, waar jij aan dient te voldoen. Ze komen grotendeels overeen met die voor de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Een paar aanvullende voorwaarden zorgen ervoor dat je hier alleen als starter gebruik van kunt maken.

Wat is de startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Het is een van de belangrijke aftrekposten voor een eenmanszaak. De aftrek wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en bedroeg in 2018 2.123 euro. Het gaat om een bedrag dat je af mag trekken van het inkomen dat je verdient. Het netto voordeel hangt af van het percentage belasting dat je betaalt. Met een hoger inkomen heb je op die manier meer voordeel van de aftrek dan bij een lager inkomen.

Je kunt de startersaftrek toepassen door tijdens de aangifte inkomstenbelasting aan te geven dat je daar recht op hebt en er gebruik van wilt maken. Je telt het bedrag daarmee op bij de zelfstandigenaftrek, waardoor er een grotere aftrekpost ontstaat.

Let op: is het bedrag aan zelfstandigen- en startersaftrek samen groter dan de winst die je maakte in een kalenderjaar? Er ontstaat op die manier een verlies. Dat verlies mag je verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning. Heb je daarnaast geen andere inkomsten? Dan mag je het verlies verrekenen in andere jaren.

Belangrijke voorwaarden

Er gelden een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de startersaftrek:

Recht op zelfstandigenaftrek

Je komt in aanmerking voor de startersaftrek als je in het jaar van de aangifte ook recht hebt op zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst controleert op die manier of je wordt aangemerkt als ondernemer.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Je dient ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting. Tegelijkertijd is het voor de startersaftrek belangrijk dat je dat in de voorgaande 5 jaren minimaal 1x niet was. Op die manier controleert de Belastingdienst of je nog niet langer dan 5 jaar zelfstandige bent.

Maximaal 2x eerder

Je kunt de aftrek voor starters tijdens de eerste 5 jaar van je onderneming maximaal 3x toepassen. Je mag de zelfstandigenaftrek in de afgelopen 5 jaar niet meer dan 2x hebben toegepast, om er dit jaar gebruik van te kunnen maken.

Geen geruisloze terugkeer uit een BV

Tenslotte mag er in het jaar van aangifte en de 5 jaren daarvoor geen sprake zijn geweest van een geruisloze terugkeer uit een BV. Daarmee garandeert de Belastingdienst dat je daadwerkelijk startende ondernemer bent.

Voldoe je aan de bovengenoemde voorwaarden? Dan kun je gebruik maken van de startersaftrek, bij de aangifte inkomstenbelasting. Je krijgt op die manier een paar duizend euro extra aftrek. Afhankelijk van het belastingpercentage dat je betaalt leidt dat tot zo’n 1.500 euro aan netto voordeel. Je hebt daarmee als starter ruim 100 euro per maand netto voordeel, zodat je een groter deel van de winst privé kunt benutten.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Begin je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen bedrijf? Dan heb je veelal recht op subsidie startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Houd er wel rekening mee dat je daarvoor minimaal 800 uur per jaar aan je onderneming dient te kunnen werken. Daarnaast gelden er nog een paar andere voorwaarden. Die zijn gelijk aan die voor de reguliere startersaftrek. Bovendien dien je recht te hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, waardoor je aan het verlaagde urencriterium mag voldoen.

Je mag een bedrag aftrekken ter hoogte van maximaal de behaalde winst. De eerste keer gaat het om 12.000 euro, het jaar daarna om 8.000 euro en het derde jaar nog eens 4.000 euro. De aftrek bouwt op die manier af, zodat je in de eerste jaren na jouw periode van arbeidsongeschiktheid de meeste steun krijgt. Je betaalt een lager bedrag aan inkomstenbelasting, dankzij de aftrekpost waar je gebruik van kunt maken.

De startersaftrek is er op die manier voor eenmanszaken en zzp’ers die starten. Gedurende de eerste 5 jaar mag je daar 3x gebruik van maken. Belastingadviseurs helpen je graag te bepalen in welke jaren je dat het best kunt doen. Het is verleidelijk om dat meteen het eerste, tweede en derde jaar te doen, maar dat is niet altijd verstandig als de winst in die jaren nog tegenvalt.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...