Home » Leaseauto » Operational lease voor zzp’ers: wat is het en hoe werkt het?

Operational lease voor zzp’ers: wat is het en hoe werkt het?

Operational lease voor zzp’ers: is dat iets voor jou? We leggen je uit wat het is en wat de voordelen daarvan zijn. En we gaan voor je in op alternatieven zoals netto operational lease en ‘sale and lease back’, ten opzichte van de gebruikelijke full operational lease. Je krijgt op die manier een overzicht van de mogelijkheden, zodra je als zzp’er benieuwd bent naar operational lease. En kom je er zelf nog niet helemaal uit? Zoek een adviseur. Zij staan graag voor je klaar. Om jouw specifieke vragen te beantwoorden en om in jouw situatie aan te geven wat waarschijnlijk de beste keuze is. Voor een nieuwe (bedrijfs)auto of een occasion, afhankelijk van waar jij voor jouw onderneming naar op zoek bent.

Full operational lease

Full operational lease voor zzp’ers biedt je de kans om een nieuwe (bedrijfs)auto te rijden, zonder dat je die meteen hoeft af te rekenen. Je betaalt een vast bedrag per maand, waarin zowel de kosten voor de auto als de bijkomende kosten inbegrepen zitten. Het is de makkelijke manier van leasen, waarmee je geen omkijken hebt naar de wegenbelasting, autoverzekering of kosten voor reparaties en onderhoud. Je hoeft zelf alleen nog maar te tanken, zodat je naast het vaste bedrag per maand zelf de controle hebt over de kosten.

Als je gebruik maakt van operational lease komt de auto niet op de balans te staan. Je hebt de keuze uit verschillende vormen, waarbij je nooit economisch of juridisch eigenaar wordt van de auto. Dat betekent dat je er geen omkijken naar hebt, maar dat je ook geen gebruik kunt maken van belastingvoordelen zoals bij financial lease.

Bij full operational lease voor zzp’ers en andere ondernemers zijn veel kosten inbegrepen in de vaste prijs per maand:

 • Onderhoud, reparaties en banden
 • Schadeafhandelingen
 • Premie voor de autoverzekering
 • Wegenbelasting voor de auto
 • Pechhulp (Nederland of Europa)
 • Vervangend vervoer bij problemen
 • Afschrijvingskosten
 • Rente voor de lease

Het is mogelijk om een voorschot voor de brandstofkosten op te nemen. Dat bedrag maakt onderdeel uit van de vaste kosten per maand, waardoor ook tanken in de dagelijkse praktijk niet to extra kosten leidt. Houd er wel rekening mee dat er aan het eind van het jaar een verrekening plaatsvindt voor de brandstofkosten. Heb je meer verbruikt dan dat je betaalde met het voorschot? Dan stuurt de leasemaatschappij je een extra rekening.

Alternatieven: netto operational lease of ‘sale and lease back’

Operational lease is er in een aantal verschillende soorten. Gebruikelijk is het om gebruik te maken van full operational lease. Daarnaast heb je de keuze uit twee belangrijke alternatieven:

Netto operational lease

Je maakt gebruik van lease, maar je blijft zelf verantwoordelijk voor een aantal kosten. Je kunt dan denken aan de autoverzekering, het onderhoud, reparaties en de wegenbelasting. Aan de andere kant hoef je geen grote investering te doen en kun je toch meteen wegrijden in de auto. Het verschil met financial lease is dat de auto bij netto operational lease niet op de balans van je onderneming komt te staan.

Sale and lease back

Heb je al een auto, maar wil je die voortaan rijden op basis van lease? Je kunt gebruik maken van ‘sale and lease back’. Je verkoopt dan de auto die je rijdt, om die vervolgens op basis van lease weer te gebruiken. Daarmee creëer je meer financiële mogelijkheden in jouw bedrijf, terwijl je maandelijks een vast bedrag gaat betalen voor het gebruik van de (bedrijfs)auto.

Twijfel je over de beste keuze voor operational lease als zzp’er? Adviseurs zetten de mogelijkheden graag voor je op een rij, zodat je in jouw situatie de beste keuze kunt maken.

Voordelen operational lease voor zzp’ers

Operational lease voor zzp’ers en andere ondernemers biedt een aantal interessante voordelen. Het grootste voordeel is dat je geen grote investering hoeft te doen, terwijl je wel meteen in de auto weg kunt rijden. Bovendien kun je rekenen op uitgebreid gemak, omdat je geen kosten hoeft te maken voor de verzekering, onderhoud, reparaties en de wegenbelasting. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de leasemaatschappij de garage kiest voor reparaties en onderhoud, omdat daarmee (prijs)afspraken zij gemaakt.

Wil je de mogelijkheden voor operational lease vergelijken? Kijk goed naar de aangeboden extra’s, zoals vervangend vervoer bij problemen en eventuele pechhulp. Leasemaatschappijen gebruiken de diverse extra’s in combinatie met de prijs per maand om je een aantrekkelijke aanbieding te kunnen doen.

Operational lease kosten berekenen

De kosten voor operational lease kun je berekenen aan de hand van een aantal belangrijke factoren. Het gaat dan om de vaste kosten voor:

 • Afschrijvingen
 • Rente tijdens de looptijd
 • Wegenbelasting
 • Autoverzekering
 • Pechhulp
 • Vervangend vervoer
 • Beheerkosten voor het leasecontract

Daarnaast is er sprake van een aantal variabele kosten. Je kunt dan denken aan de kosten voor onderhoud, reparaties en de banden. De kosten daarvoor nemen toe naarmate je jaarlijks meer kilometers wilt maken, net als de kosten voor schadeafhandeling. Ook de kosten voor de brandstof hangen daar sterk mee samen, dus houd daar rekening mee in de berekening.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...