Home | Inkomstenbelasting | Wat is mkb-winstvrijstelling voor zzp’ers?
mkb-winstvrijstelling voor zzp'ers? Wat is mkb-winstvrijstelling eigenlijk en wanneer heb je daar als zzp'er recht op? Wij leggen het stap voor stap uit!

Wat is mkb-winstvrijstelling voor zzp’ers?

⏱ Leestijd: 4 minuten
Wat is mkb-winstvrijstelling? Een belangrijke vraag voor veel zzp’ers. En hoe zit het met het resultaat uit overige werkzaamheden of bij verlies: is het dan mogelijk om de vrijstelling toe te passen? Wij leggen het je uit, zodat je de mkb-winstvrijstelling kunt gebruiken om een lager bedrag aan inkomstenbelasting te betalen.

 

De winstvrijstelling is er voor zzp’ers met een eenmanszaak, net als voor andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Het is een aftrekpost die het belastbaar inkomen verlaagt. Je betaalt een lager bedrag aan inkomstenbelasting, zodat je netto meer overhoudt van de omzet die je maakt. Je kunt zowel als startende ondernemer en met meer ervaring gebruik maken van de vrijstelling. De overheid stelt de hoogte daarvan ieder jaar opnieuw vast, aan de hand van een percentage. Over dat percentage van de winst betaal je geen belasting, zodat je daar fiscaal voordeel van hebt.

Tip: je hoeft niet aan het urencriterium te voldoen om gebruik te maken van mkb-winstvrijstelling. Zelfs als je minder dan 1.225 uur per jaar aan je onderneming werkt mag je hier gebruik van maken, omdat het criterium sinds 2010 niet meer geldt voor de vrijstelling.

Vind je het lastig om te bepalen of je recht hebt op de mkb-winstvrijstelling en hoe je daar gebruik van kunt maken? Belastingadviseurs kunnen je daar goed bij helpen, zodat je geen fiscale voordelen laat liggen.

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling verlaagt de belastbare winst. Sinds 2018 geldt een vrijstelling van 14 procent van de winst. Stel dat je 45.000 euro winst maakt in een jaar tijd, dan mag je daar 14 procent af halen. Daardoor betaal je geen belasting over 6.300 euro. De belastbare winst wordt 38.700, zodat je een lager bedrag aan inkomstenbelasting betaalt.

Je mag de mkb-winstvrijstelling van de winst aftrekken nadat je die hebt verlaagd met een aantal andere aftrekposten. De volgorde van toepassen is belangrijk:

 1. Zelfstandigenaftrek
 2. Eventueel: startersaftrek
 3. Fiscale Oudedagreserve (FOR)
 4. Mkb-winstvrijstelling

Het is voor het toepassen van de vrijstelling belangrijk dat je winst maakt, ook na de andere aftrekposten. Alleen op die manier is het mogelijk om 14 procent van de winst af te trekken, zodat er een lager bedrag overblijft. En maak je (na de aftrekposten) verlies? Dan zal de vrijstelling ervoor zorgen dat de winst minder groot uitpakt. Ook daar kunnen adviseurs je goed over vertellen, zodat precies duidelijk is hoe je hier gebruik van dienst te maken.

Heb ik recht op de mkb-winstvrijstelling?

Er gelden weinig voorwaarden voor de mkb-winstvrijstelling, omdat deze er voor zoveel mogelijk ondernemers is. Je hoeft sinds 2010 niet meer aan het urencriterium te voldoen en er gelden ook geen andere strikte aanvullende voorwaarden.

Wel is het belangrijk dat je winst maakt, als je er op een voordelige manier gebruik van wilt maken. Houd ook rekening met de andere aftrekposten die je mag toepassen, net als met de eventuele FOR. Je kunt daar vrijwillig gebruik van maken, waardoor je de belastbare winst verlaagt. Het bedrag aan winst dat er daarna overblijft kun je gebruiken voor de vrijstelling.

Je kunt de mkb-winstvrijstelling berekenen door uit te gaan van het bedrag aan winst uit je onderneming, min de verschillende soorten ondernemersaftrek waar je recht op hebt. We zetten een voorbeeld voor je op een rij (2018):

 • Winst: 45.000 euro
 • Zelfstandigenaftrek: 7.280 euro
 • Startersaftrek: 2.123 euro
 • FOR: 2.500 euro

De winst van 45.000 verlaag je met de bedragen voor de ondernemersaftrek en de FOR. Op die manier blijft er 33.097 over. Dat bedrag kun je gebruiken om de 14 procent aan vrijstelling te berekenen. Het gaat om 4.634 euro, waarna er nog 28.463 euro aan winst overblijft. Het betekent dat je over dat bedrag inkomstenbelasting betaalt, in plaats van over de 45.000 euro winst die je maakte.

De mkb-winstvrijstelling is de laatste zakelijke aftrekpost die je kunt toepassen. Heb je bovendien een eigen huis en betaal je hypotheekrente waarmee je in aanmerking komt voor aftrek? Dat is een aftrekpost die je daarna nog kunt toepassen, vanuit jouw privémogelijkheden. Financieel adviseurs kunnen je daar als zzp’er bij helpen, zodat je de aangifte inkomstenbelasting op de juiste manier doet en je gebruik maakt van de aftrekposten die er beschikbaar zijn.

Vrijstelling bij verlies

Maakt je onderneming verlies? Ook dan dien je de mkb-winstvrijstelling toe te passen. Dat betekent in de praktijk dat het verlies op papier lager uitvalt dan in de realiteit. Het kan ook voorkomen dat er een bedrag aan verlies uitkomt na het aftrekken van de andere aftrekposten. We zetten opnieuw een voorbeeld voor je op een rij:

 • Winst: 8.000 euro
 • Zelfstandigenaftrek: 7.280 euro
 • Startersaftrek: 2.123 euro
 • FOR: 0 euro

In dat geval blijft er na het toepassen van de ondernemersaftrek en de FOR een ‘winst’ over van -1.403 euro. Dat verlies vormt de basis voor de vrijstelling. Het gaat nog steeds om 14 procent, in dit geval is dat -196 euro. Het fiscale verlies komt daardoor uit op 1.207 euro. Dat verlies mag je in andere jaren verrekenen. De vrijstelling heeft hierdoor een dempende werking. Het werkt in je nadeel op het moment dat je verlies maakt, maar kan weer voordeel opleveren als je het volgende jaar wel winst weet te maken.

Wil je inclusief de mkb-winstvrijstelling goed weten waar je aan toe bent en voorkomen dat je een hoog bedrag moet bijbetalen of teveel reserveert? Je kunt ook als zzp’er met een eenmanszaak gebruik maken van een voorlopige aanslag. Je voorkomt op die manier dat je te veel of te weinig belasting betaalt, zodat je geen naheffing krijgt van de Belastingdienst.

Onafhankelijke adviseurs helpen je graag met het berekenen van de mkb-winstvrijstelling en andere aftrekposten waar je mogelijk gebruik van kunt maken. Ontdek op die manier hoeveel belasting je dient te betalen over jouw inkomen, rekening houdend met de beschikbare voordelen voor zzp’ers en andere ondernemers.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

 • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
 • Een zakelijk winst & verlies template;
 • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
 • Een template om snel btw te berekenen;
 • Een rittenregistratie template;
 • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters