Home » Uurtarief » Wat is het gemiddelde uurtarief als zzp’er? Tips voor het ideale uurtarief

Wat is het gemiddelde uurtarief als zzp’er? Tips voor het ideale uurtarief

Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er uit jouw branche zal ongetwijfeld een leidraad vormen bij het bepalen van jouw uurtarief. Het vaststellen van je uurtarief als zzp’er is immers geen eenvoudige keuze. Je moet je manoeuvreren in een speelveld waarin vaak een groot aantal aanbieders actief zijn. Als je kiest voor een te hoog tarief, cijfer je jezelf letterlijk uit de markt, als je kiest voor een te laag tarief is een opdracht wat minder lucratief. In dit artikel geven we je het inzicht dat het aanbod van je “concullega’s” een rol speelt maar geen bepalende factor is.  

Jouw tarief als zelfstandige bepalen op basis van het gemiddelde uurtarief van een zzp’er?

Je kunt als zelfstandige uiteraard zelf je tarief bepalen maar hoe pak je dit goed aan? Is het een goede keuze om jouw tarief als zzp’er te bepalen op basis van het gemiddelde uurtarief van een zzp’er? Het bepalen van een uurtarief wordt door veel zzp’ers gezien als grootste uitdaging. Zij laten zich hierbij leiden door tarieven die anderen vragen maar een vergelijking sluit lang niet altijd aan op de realiteit. 

Het gemiddeld uurtarief van een zzp’er uit jouw branche is zeker niet altijd een goede leidraad. Het kan zomaar zijn dat jij een onderscheidende waarde kan bieden (op basis van kennis en ervaring) waaraan de meeste concurrenten niet kunnen tippen. Je zou door het blindelings volgen van het uurtarief van een zzp’er uit jouw branche jezelf tekort doen! Je biedt als zzp’ers immers een bepaalde (meer)waarde. Andersom is ook niet reëel. Als starter kun je niet het tarief vragen wat ervaren aanbieders uit jouw branche op hun offerte vermelden want dan zet je jezelf letterlijk buitenspel. Daarbij is het als starter een goede keuze om tegen een relatief laag tarief te beginnen om ervaring op te doen.    

Om je een beeld te geven: wat is het gemiddelde uurtarief van een zzp’er?

Het gemiddelde uurtarief van zzp’ers ligt tussen de 45 en 60 euro per uur, exclusief btw. Dit is het gemiddelde van alle zelfstandigen dus van de zzp’ers met lage tarieven en de zelfstandigen die een hoger tarief in rekening brengen. Daarnaast is een groep van ongeveer 12% van de zzp’ers die niet op uurbasis werken maar factureren per opgeleverd project of een deel daarvan.

Je kunt je voorstellen dat het gemiddeld uurtarief voor een data scientist die als zzp’er werkt anders zal zijn dan voor een tekstschrijver en dat het gemiddelde zzp tarief voor mensen die in de ICT werkzaam zijn, hoger is dan de tarieven die in de zorg gerekend worden. Om een beeld te geven zetten we hieronder de gemiddelde tarieven van zzp’ers die werkzaam zijn in de diverse branches voor je op een rij.

Voorbeelden uurtarieven zzp’ers

 • Een schoonmaker, 12 tot 16 euro per uur
 • Een kapper 20 tot 30 euro per uur
 • Een pedicure 25 tot 35 euro per uur
 • Een taxichauffeur, 20 tot 40 euro per uur
 • Een automonteur, 25 tot 45 euro per uur
 • Een verpleegkundige (mbo-niveau), 25 tot 35 euro per uur
 • Een tegelzetter, 25 tot 50 euro per uur
 • Een stukadoor, 25 tot 55 euro per uur 
 • Een fysiotherapeut, 45 tot 75 euro per uur
 • Een PR-medewerker, 40 tot 80 euro per uur
 • Een psycholoog, 75 tot 120 euro per uur
 • Een bedrijfsorganisatiedeskundige, 80 tot 150 euro per uur 
 • Een jurist, 90 tot 180 per uur

Welk tarief ga jij rekenen als zzp’er?

Het gemiddelde uurtarief voor zzp’ers is dus afhankelijk van een veelzijdigheid aan factoren waardoor het eigenlijk onmogelijk is om dit te gebruiken als factor waarmee je rekening kunt houden bij het bepalen van welk tarief jij gaat rekenen als zzp’er. Het bedrag wat je als zzp’er in rekening brengt hangt af van de karakteristieke eigenschappen van het werk dat je doet, het type klanten waar je voor werkt, de onkosten die je moet maken en de taken die je naast je werkzaamheden moet uitvoeren. Deze kosten moet je wel terugverdienen om onderaan de streep het gewenste bedrag over te houden. 

Daarnaast zijn er wettelijke regelingen die de overheid heeft ingesteld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Hiervoor is het van groot belang om de “gezagsverhouding” tussen jou als zzp’er en je opdrachtgever goed af te kaderen. De wetgeving die de overheid handhaaft heeft als doelstelling om te voorkomen dat werkgevers hun medewerkers ontslaan, om ze vervolgens aan te nemen als zzp’er. Dat scheelt de werkgever allerlei werkgeversbelastingen, omdat je daar als zelfstandige zelf voor dient te zorgen. Met het hanteren van een reëel uurtarief (en het werken voor meerdere opdrachtgevers) kun je aantonen dat je zelfstandig voor opdrachtgevers werkt:

3 factoren die een rol spelen bij de bepaling van jouw uurtarief als zzp’er

Er zijn 3 belangrijke factoren die een rol kunnen spelen bij de bepaling van jouw uurtarief als zzp’er. We zetten deze 3 factoren hieronder voor je op een rijtje. Op basis hiervan kun je al een redelijke schatting maken welk bedrag je zou kunnen vragen als zzp’er. 

 • Het gemiddelde loon van een persoon die vergelijkbaar werk doet in loondienst. Hou hierbij rekening met je leeftijd en werkervaring. Uiteraard mag je hier 8% aan vakantiegeld en 25% aan werkgeverslasten bij optellen.
 • Het gemiddeld uurtarief van zzp’ers in jouw branche
 • Je uitgaven en kosten. Uitgaven zijn eenmalige investeringen die afgeschreven moeten worden. Kosten zijn terugkerend zoals vervoerskosten, abonnementen of het gebruik van software. 

 

Uurtarief als zzp’er vaststellen of berekenen?

Het laatste punt brengt ons bij de vraag of het als zzp’er verstandiger is om je uurtarief vast te stellen of te berekenen? Veel zzp’ers kiezen voor de eerste optie en houden zich met regelmaat bezig met het verzamelen van relevante gegevens. Hiermee wordt de keuze gemaakt dat anderen indirect hun uurtarief bepalen. Uiteraard zijn de ontwikkelingen in de markt een factor die van invloed kunnen zijn bij het vaststellen van tarieven van zzp’ers maar het is niet verstandig om deze gegevens als bepalende factor te beschouwen. Hiervoor biedt een cijfermatige onderbouwing meer essentiële informatie. Op het moment dat je inzichtelijk hebt wat het verloop is van je uitgaven en kosten, kun je hier een passend uurtarief aan koppelen. Het komt regelmatig voor dat een zzp’er hier zich lelijk op verkijkt en onderaan de streep veel minder over heeft gehouden dan gedacht.

Je kunt voor jezelf een praktisch cijfermatig overzicht creëren als je de beschikking hebt over een goed boekhoudprogramma. Financieel overzicht is immers essentieel om als zzp’er je doelstellingen te kunnen realiseren. Een goede vergelijking tussen in aanmerking komende boekhoudpakketten is dan ook de eerste stap bij het bepalen van een juist uurtarief en uiteraard het herzien hiervan op basis van de ontwikkelingen van het bedrijf. Bij het vergelijken van boekhoudpakketten zul je ook meteen ontdekken dat het gebruik van deze software weinig invloed hoeft te hebben op je prijsstelling. 

Belangrijke tip voor het vaststellen van je uurtarief als zzp’er

Denk niet alleen na over het bedrag dat jij per uur wilt verdienen. Denk ook na over de waarde die je toevoegt voor klanten. Schrijf je een mailing en verdient de klant daarmee duizenden euro’s dankzij veel extra omzet? Een hoger uurtarief is dan snel terugverdiend, waardoor je misschien meer zou kunnen berekenen.

 

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op zoek gaat naar een internetabonnement is de keuze ontzettend groot. Want Kies je voor een internetabonnement voor particulieren of past een zakelijk...

Als zzp’er een VPN gebruiken

Als zzp’er een VPN gebruiken

VPN is waarschijnlijk een woord dat je al regelmatig voorbij hebt horen komen. Maar wat is het precies en waarom zou je er als zzp'er gebruik van maken? In deze blog lees je hier meer over. Wat is een VPN? VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of...

Het belang van SEO voor zzp’ers

Het belang van SEO voor zzp’ers

Elke zzp'er beseft dat een stevige website, blog of webshop van essentieel belang is om het beste uit zijn of haar bedrijf te halen. Het opstellen van een online profiel is tegenwoordig heel eenvoudig geworden, en dat geeft tal van zelfstandigen veel meer...

Vijf populaire freelance opdrachten

Vijf populaire freelance opdrachten

Jij bevat een set met vaardigheden waarin jij jezelf hebt gespecialiseerd en wilt deze graag inzetten voor diverse opdrachten. De keuze om op freelance basis te gaan werken kan zeer gevarieerd zijn. Misschien houdt jij van de flexibiliteit die deze vorm van...