gemiddeld zzp tarief, gemiddeld tarief data scientist zzp, gemiddeld zzp tarief ict

Wat is het gemiddelde uurtarief als zzp’er? Tips voor het ideale uurtarief

Een gemiddeld uurtarief voor zzp’ers: wat is dat en is dat voor jou een goede keuze? Je kunt als zelfstandige zelf je tarief bepalen, maar hoe pak je dat goed aan? Veel zelfstandigen vinden het moeilijk om hun tarief te bepalen en kijken daarom naar de gemiddelden die anderen berekenen.

Je kunt je voorstellen dat het gemiddeld uurtarief voor een data scientist die als zzp’er werkt anders zal zijn dan voor een tekstschrijver. En op die manier ligt het gemiddelde zzp-tarief voor de ICT hoger dan dat in de zorg. Wij zetten een aantal gemiddelden voor je op een rij, net als een paar voorbeelden binnen de verschillende sectoren.

Het gemiddelde uurtarief voor zzp’ers is afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt rekening houden met het werk dat je doet, het type klanten waar je voor werkt en de onkosten die je moet maken. Je kunt rekening houden met de belangrijke onkosten, zodat je die kunt terugverdienen met het uurtarief dat je berekent. Wij zetten het gemiddelde en een aantal voorbeelden op een rij, die je kunt gebruiken voor een beetje meer houvast.

Gemiddelde uurtarief: 30 tot 90 euro per uur

Het gemiddelde uurtarief van zzp’ers ligt tussen de 45 en 60 euro per uur, exclusief btw. Het is het gemiddelde van alle zelfstandigen, dus ook van de zzp’ers met lage tarieven en de zelfstandigen die het qua tarief veel beter voor elkaar hebben.

Onder andere IkGaStarten deed een paar keer onderzoek naar de tarieven die zelfstandigen berekenen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat 15 procent van de zelfstandigen slechts 15 tot 30 euro per uur berekent en daarmee in de laagste categorie valt. De groep die het andere uiterste berekent (meer dan 150 per uur) is een stuk kleiner, het gaat namelijk maar om 5 procent.

Dit is het overzicht van de gemiddelde uurtarieven en de grootte van de groepen zelfstandigen:

  • 15 tot 30 euro per uur (15 procent)
  • 30 tot 45 euro per uur (19 procent)
  • 45 tot 60 euro per uur (16 procent)
  • 60 tot 90 euro per uur (19 procent)
  • 90 tot 150 euro per uur (12 procent)
  • Meer dan 150 euro per uur (5 procent)

Je kunt zien dat de grootste groep zzp’ers een tarief berekent tussen 30 en 90 euro per uur (54 procent). Het is tegelijkertijd een behoorlijk brede range, waardoor het lastig is om jouw tarief daar precies op af te stemmen.

Bovendien werkt 12 procent van de zelfstandigen niet op urenbasis, waardoor zij geen uurtarief kunnen opgeven. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om je opdrachtgever kosten in rekening te brengen per opgeleverd project of een deel daarvan.

Houd er rekening mee dat een tarief van 150 euro of meer per uur voor de meeste zzp’ers niet tot de mogelijkheden behoort. Andersom hoef je niet automatisch genoegen te nemen met 15 tot 30 euro per uur. Probeer tussen de 30 en 90 euro per uur uit te komen en kijk goed naar de onkosten die je maakt.

Tip: denk niet alleen na over het bedrag dat jij per uur wilt verdienen. Denk ook na over de waarde die je toevoegt voor klanten. Schrijf je een mailing en verdient de klant daarmee duizenden euro’s dankzij veel extra omzet? Een hoger uurtarief is dan snel terugverdiend, waardoor je misschien meer zou kunnen berekenen.

Minimum uurtarief: 3 categorieën

De overheid probeert schijnzelfstandigheid al een paar jaren tegen te gaan. Het moet voorkomen dat werkgevers hun medewerkers ontslaan, om ze vervolgens aan te nemen als zzp’er. Dat scheelt de werkgever allerlei werkgeversbelastingen, omdat je daar als zelfstandige zelf voor dient te zorgen.

De overheid denkt na over een minimumtarief voor zzp’ers. Daarnaast gaan er twee andere categorieën voor de tarieven gelden. Afhankelijk van het tarief dat je berekent dien je op verschillende manieren aan te tonen dat je zelfstandig voor opdrachtgevers werkt:

Minder dan 18 euro per uur

De overheid gaat er bij dit gemiddelde uurtarief voor zzp’ers vanuit dat je eigenlijk een werknemer bent. Zolang je minder dan 18 euro per uur ontvangt moet een werkgever je in dienst nemen en ben je geen zelfstandige.

18 tot 75 euro per uur

Met een gemiddeld uurtarief als zzp’er van 18 tot 75 euro dien je een opdrachtgeversverklaring te regelen. Daarmee kun je samen met de opdrachtgever aantonen dat je zelfstandig werkt, waardoor jij de belangrijke belastingen zal afdragen.

Meer dan 75 euro per uur

Bereken je een uurtarief van 75 euro of meer per uur? Je kunt gebruik maken van een opt-out-regeling voor de loonbelasting en werknemersverzekeringen. Opdrachtgevers hoeven zich dan geen zorgen te maken over de afdracht daarvan.

Het gemiddeld tarief dat je berekent heeft daarmee invloed op de professionaliteit die je uitstraalt naar klanten, net als de manier waarop je om kunt gaan met jouw zelfstandigheid. Een hoger tarief levert je in directe zin meer op, en biedt aanvullende voordelen als je boven het door de overheid vastgestelde minimum uitkomt.

Voorbeelden uurtarieven zzp’ers

Benieuwd naar het gemiddelde zzp uurtarief dat andere zelfstandigen berekenen? Een schoonmaker berekent zo’n 12 tot 16 euro per uur en zit daarmee aan de onderkant van de markt. Dat geldt ook voor een kapper en een pedicure, met vergelijkbare tarieven. Taxichauffeurs doen het met 20 tot 40 euro per uur al iets beter. Automonteurs berekenen 25 tot 45 euro per uur, terwijl een verpleegkundige (mbo) zo’n 25 tot 35 uur per uur berekent.

In het midden van de markt bevinden zich bijvoorbeeld een tegelzetter met 25 tot 50 euro per uur, net als een stukadoor met 25 tot 55 euro per uur. De fysiotherapeut berekent 35 tot 75 euro per uur en een PR-medewerker berekent doorgaans 40 tot 80 euro per uur.

De hoogste tarieven zijn voor organisatieadviseurs en bedrijfsorganisatiedeskundigen, die beiden 80 tot 150 euro per uur berekenen. Juristen berekenen 70 tot 180 per uur en een psycholoog rekent doorgaans met 40 tot 80 euro per uur.

Gebruik de gemiddelde tarieven, de minimumtarieven en jouw onkosten om te berekenen wat je minimaal moet berekenen en welk uurtarief past bij de werkzaamheden die jij uitvoert. En kom je daar zelf niet goed uit? Vraag het een onafhankelijk adviseur.

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)