Home » Leaseauto » Financial lease voor zzp’ers: wat is het en hoe werkt het?

Financial lease voor zzp’ers: wat is het en hoe werkt het?

Financial lease voor zzp’ers: is dat iets voor jou? We leggen je uit hoe het werkt, of de kosten aftrekbaar zijn en hoe het werkt met de bijtelling. Financial lease is beschikbaar voor zowel nieuwe auto’s als occasions, zodat je de keuze hebt uit een breed assortiment (bedrijfs)auto’s. We leggen je uit hoe financial lease werkt en wat de voordelen daarvan zijn, bijvoorbeeld in vergelijking tot kopen. Wist je bijvoorbeeld dat je gebruik kunt maken van een aantal belastingvoordelen? Bovendien hoef je de aankooprijs van de auto nog niet te betalen en kun je er ook als startende zzp’er al gebruik van maken.

Wat is financial lease voor zzp’ers?

Financial lease voor zzp’ers is gewoon aftrekbaar, omdat je de kosten zakelijk maakt. Dat geldt voor de maandbedragen die je betaalt, net als voor de waarde van de auto die meetelt voor de verschillende aftrekposten. Je kunt denken aan de:

Investeringsaftrek

Met de aankoop die je doet kun je in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Je profiteert van belastingvoordeel, omdat je een grote investering doet in jouw bedrijf. Dankzij financial lease hoef je de uitgave nog niet te doen, omdat je die spreidt over de periode waarin je gebruik maakt van de auto.

Renteaftrek

Het maandbedrag voor financial lease bestaat uit een combinatie van rente en aflossing. De rente die je betaalt komt in aanmerking voor aftrek, zodat je daarmee extra belastingvoordeel krijgt.

Afschrijvingen

De afschrijvingen doe je zakelijk, omdat dankzij financial lease de auto bij jou op de balans staat. Het betekent dat alle kosten voor de auto gewoon zakelijk gelden, waardoor je daarmee belastingtechnisch voordelig uit bent.

Gebruik je financial lease en ben je benieuwd of er sprake is van bijtelling? Dat is het geval als je de auto privé jaarlijks meer dan 500 kilometer gebruikt. Je gebruikt financial lease om zakelijk voor de auto te betaling. De bijtelling geldt in privé, omdat je het percentage van de cataloguswaarde bij je persoonlijke inkomen moet optellen tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Kom je er zelf niet helemaal uit met de bijtelling bij financial lease of heb je vragen over deze financieringsvorm voor zzp’ers? Erkende adviseurs vertellen je er graag over, zowel voor auto’s als voor bedrijfsmiddelen waarin je op deze manier wilt investeren.

Voordelen financial lease

Financial lease kan een heel aantrekkelijke keuze zijn, dankzij de diverse voordelen. Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Ook voor startende zzp’ers
 • Investeren zonder geld uit te geven
 • Fiscale voordelen
 • Auto met branding mogelijk
 • 100% eigenaar van de auto
 • Ook zonder jaarcijfers mogelijk
 • Aanbetaling en slottermijn mogelijk
 • Voor nieuwe en gebruikte bedrijfsauto’s
 • BTW over aanschafprijs terugvorderen
 • Zelf de looptijd bepalen

Ook voor startende zzp’ers

Financial lease is er voor zzp’ers die al een aantal jaren bezig zijn, net als voor starters. Het is niet verplicht om (goede) jaarcijfers te kunnen overleggen, zodat je hiermee ook goed van start kunt gaan. Houd er rekening mee dat aanbieders je waarschijnlijk zullen vragen om een (financiële) voorspelling voor jouw bedrijf. Je kunt daarmee aangeven wat je verwachtingen zijn, op basis waarvan je de auto kunt leasen.

Investeren zonder geld uit te geven

Financial lease biedt je net als operational lease de kans om te investeren in een nieuwe auto, zonder dat je die meteen hoeft af te rekenen. Je ontvangt van de lease-aanbieder het bedrag om de auto te betalen. Jij gebruikt de looptijd van het leasecontract om de kosten te voldoen. Het voorkomt dat je een grote uitgave moet doen, terwijl je wel meteen in de nieuwe (bedrijfs)auto weg kunt rijden.

Tip: financial lease voor zzp’ers kun je gebruiken voor een auto, net als voor machines en andere grote investeringen die je wilt doen

Fiscale voordelen

Financial lease biedt een aantal belastingvoordelen. Het zijn fiscale voordelen, zoals de investeringsaftrek, afschrijvingsaftrek en renteaftrek. Je mag de investering aftrekken, omdat jij daar economisch en/of juridisch eigenaar van wordt. Die aftrekpost geldt niet als je gebruik maakt van operational lease, omdat de auto dan niet bij jou op de balans komt te staan. Erkende adviseurs kunnen je daar meer over vertellen.

Auto met branding mogelijk

Met financial lease word je economisch en (afhankelijk van de gekozen vorm) mogelijk ook juridisch eigenaar. Dat betekent dat je zonder problemen branding op de auto kunt aanbrengen, zoals bestickering. Je bent officieel eigenaar van de auto, zodat je daarmee kunt doen wat je wilt. Zonder de leasemaatschappij om toestemming te hoeven vragen, zoals dat bij operational lease het geval zou zijn.

100% eigenaar van de auto

Je wordt 100% eigenaar van de auto, zonder dat je het volledige bedrag daarvoor meteen dient af te rekenen. Het eigendom geldt in ieder geval economisch en in sommige gevallen ook juridisch, afhankelijk van de vorm die je kiest. Onafhankelijke adviseurs kunnen je daar meer over vertellen en je helpen om in jouw situatie de juiste keuze te maken. De auto komt bij financial lease in ieder geval bij jou op de balans te staan.

Ook zonder jaarcijfers mogelijk

Financial lease is in de meeste gevallen ook gewoon zonder jaarcijfers mogelijk. Je wordt eigenaar van de auto, waardoor er een onderpand tegenover de overeenkomst staat. Dat biedt de lease-aanbieder meer zekerheid, waardoor het niet nodig is om (goede) jaarcijfers te overleggen.

Let op: de meeste aanbieders zullen je wel vragen om de verwachtingen die je hebt van jouw bedrijf en de verdiensten voor de komende jaren.

Aanbetaling en slottermijn mogelijk

Financial lease voor zzp’ers biedt flexibiliteit, bijvoorbeeld dankzij de aanbetaling die je kunt doen en slottermijn die je kunt kiezen. Doe je een aanbetaling en/of kies je voor een slottermijn? Dan valt het leasebedrag lager uit. Andersom kun je de aanbetaling en slottermijn minimaliseren om de kosten zoveel mogelijk te verdelen over de gehele periode waarin je gebruik maakt van de auto die je zakelijk wilt rijden.

Voor nieuwe en gebruikte bedrijfsauto’s

Financial lease kun je gebruiken voor zowel nieuwe als gebruikte bedrijfsauto’s. Een occasion op het oog en wil je die graag financieren? Dat kan, net als wanneer je een volledig nieuwe auto wilt rijden. Houd er wel rekening mee dat financial lease over het algemeen allee beschikbaar is voor jong-gebruikte auto’s, voor oudere modellen kun je daar doorgaans geen gebruik van maken.

Btw over aanschafprijs terugvorderen

Gebruik je als zzp’er financial lease om een (nieuwe) (bedrijfs)auto aan te schaffen? Je gaat daar per maand voor betalen, maar je mag al wel meteen de btw terugvorderen. Het is het eerste belastingvoordeel, waarmee je ervoor zorgt dat je gebruik maakt van de fiscale mogelijkheden. Het betekent dat je de auto kunt kopen zonder dat je de btw hoeft af te rekenen, waardoor je onder de streep een lagere prijs betaalt.

Zelf de looptijd bepalen

Met financial lease voor zzp’ers kun je zelf de looptijd van het contract bepalen. Gebruikelijk is een overeenkomst voor 48 of 60 maanden, maar het is mogelijk om daarvan af te wijken. Adviseurs helpen je graag om de juiste periode te bepalen om de auto te leasen. Het is vaak verstandig om dat te doen voor de periode waar je de auto verwacht te gebruiken, bijvoorbeeld 4 of 5 jaar.

En heb je vragen over een van de voordelen van financial lease of hoe je daar als zzp’er gebruik van kunt maken? Vraag het een adviseur, die je op basis van jouw situatie graag uitlegt wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Wil jij als zzp'er niet teveel inleveren op jouw levensstijl? Dan zul je moeten sparen voor je pensioen. Als zzp'er is het pensioen opgebouwd uit AOW, aanvullend pensioen (of ZZP pensioen verzekering) en eigen vermogen. Door op tijd te beginnen met het...

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer werkende mensen in Nederland starten als zzp’er of ondernemer. Beginnende zzp’ers of mensen met plannen om voor zichzelf te beginnen kunnen net als andere ondernemers geld nodig hebben. Om een bedrijf op te bouwen, heb je namelijk vaak een...

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Tegenwoordig gaan de meeste (startende) ondernemers vrijwel direct over tot het openen van een zakelijke rekening, ook al is dit wettelijk niet verplicht. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het openen van een zakelijke bankrekening, maar je moet...

Review zakelijke rekening N26

Review zakelijke rekening N26

Er zijn in Nederland verschillende banken die zakelijke rekeningen aanbieden, waarbij de maandelijkse kosten en de voorwaarden per bank verschillen. Zeer populair onder de zzp’ers is de N26 omdat er geen kosten verbonden zijn aan een zakelijke rekening. Je...

Zakelijk leasen als zzp’er?

Zakelijk leasen als zzp’er?

Lease is een interessante constructie bij de aanschaf van diverse grotere apparatuur, machines en natuurlijk auto’s. Als je kiest voor lease, word je niet altijd eigenaar van de auto. In principe blijft namelijk de leasemaatschappij eigenaar, maar je zult zo...