Home » Ongevallenverzekering » Wat is een ongevallenverzekering?

Wat is een ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering voor zzp’ers: wat is dat? Het is een verzekering die uitkeert als je door een ongeval niet meer kunt werken. Zodra jouw inkomen als zelfstandige wegvalt kun je daardoor makkelijk in de problemen raken. In het ergst geval bouw je snel schulden op, waardoor de problemen zich kunnen opstapelen.

 

Een ongevallenverzekering kan dat helpen voorkomen, dankzij een eenmalige uitkering nadat je slachtoffer bent geworden van een ongeval. De premie daarvoor is aftrekbaar, net als die voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Toch bestaan er belangrijke verschillen tussen de beiden. Kijk goed naar de polisvoorwaarden en de verschillen, die we natuurlijk ook netjes voor je op een rij zetten.

Of je een ongevallenverzekering nodig hebt hangt af van jouw situatie als zelfstandige en welke risico’s je wilt verzekeren. De verzekering afsluiten is niet verplicht, maar het kan helpen belangrijke risico’s af te dekken. Je betaalt maandelijks een premie, in ruil voor de zekerheid van een uitkering als je door een ongeval niet meer kunt werken.

Wat is een ongevallenverzekering voor zzp’ers?

Een ongevallenverzekering voor zzp’ers is een polis die uitkeert als je slachtoffer wordt van een ongeval. Kun je daardoor niet meer werken of niet meer volledig werken? Je krijgt een bedrag uitgekeerd door de verzekeraar. Dat bedrag kun je gebruiken om enkele jaren te overbruggen tot je weer aan het werk kunt. Of je kunt er de rest van je leven gebruik van maken, omdat je geen mogelijkheid meer hebt om te werken.

Een ongevallenverzekering zal in één keer uitkeren, nadat is vastgesteld dat je als zzp’er niet meer kunt werken door het ongeval. Aan de andere kant hoeft dat niet altijd te leiden tot een hoge premie. Een gemiddelde ongevallenverzekering premie van 50 euro per maand is voor de meeste zelfstandigen goed op te brengen. De verzekering is daarmee goedkoper dan een AOV. Houd er wel rekening mee dat de polisvoorwaarden en daarmee de dekking ook anders in elkaar zitten.

Ongevallenverzekering of AOV: 5 punten om op te letten

In een uitgebreid artikel zetten we de verschillen tussen een ongevallenverzekering en een AOV voor je op een rij. We helpen je daarmee graag een goede vergelijking te maken. Daarvoor gaan we voor je in op de volgende belangrijke verschillen:

 • Premie per maand
 • Uitkering bij ziekte
 • Maximale uitkering
 • Uitkering op basis van ziekte
 • Periodiek of eenmalig

De premie per maand van een ongevallenverzekering voor zzp’ers is doorgaans lager dan die van een AOV. Daar staat tegenover dat je met een AOV een uitkering ontvangt bij ziekte, terwijl de ongevallenverzekering alleen geldt voor ongevallen waardoor je niet meer kunt werken. De maximale uitkering kan hoger zijn, en is bovendien niet afhankelijk van de daadwerkelijke afname van inkomsten. Je krijgt een eenmalige uitkering, op basis van het bedrag dat je met de verzekeraar afspreekt.

Het is bij het afsluiten van een ongevallenverzekering belangrijk om goed na te denken over het bedrag dat je wilt verzekeren. Dat bedrag krijg je bijvoorbeeld als jij je been breekt, een dwarslaesie oploopt of te maken krijgt met andere fysieke gevolgen van een ongeval. Of je daardoor nog kunt werken is niet belangrijk, je verzekert het feit dat je met een ongeval te maken krijgt. Het is op die manier een polis voor zzp’ers die niet afhankelijk is van de daadwerkelijke situatie. Het is een belangrijk verschil met de arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarbij die situatie wel erg belangrijk is.

Je hebt voor een ongevallenverzekering voor zzp’ers de keuze uit diverse verzekeraars. Het is verstandig om goed te kijken naar de hoogte van de premie, de uitkering en dekking die je kunt verwachten en de situaties waarin de verzekering geldt. Is er altijd sprake van dekking, waar je ook bent en wat je ook doet?

Ongevallenverzekering voor zzp’ers vergelijken

Een ongevallenverzekering vergelijken en benieuwd waar je op moet letten om de beste keuze te maken? We zetten graag een paar handige tips voor je op een rij, die een adviseur ook met je zal bespreken.

Het is bij een AOV gebruikelijk dat de verzekeraar je diverse gezondheidsvragen zal stellen. Bij een ongevallenverzekering is dat over het algemeen niet nodig. Er zijn diverse verzekeraars beschikbaar die je alleen vragen naar je leeftijd en je beroep, om je op basis daarvan een dekking aan te bieden. Het is niet nodig om je gezondheidssituatie te bespreken, omdat een ongeval iedereen kan overkomen.

Diverse verzekeraars bieden je 24 uur per dag dekking, waar ook ter wereld. Op die manier kun je altijd gebruik maken van de polis, zodra je te maken krijgt met een ongeval. Het kan gaan om een ongeval of ongeluk tijdens je werk, maar ook in de vrije uren die je hebt. Er kan dan geen discussie ontstaan over wat er is gebeurd en wanneer dat het geval was.

Ten derde is het bij een vergelijking belangrijk om goed te kijken naar de hoogte van de uitkering. Wat keert de ongevallenverzekering uit in het geval van tijdelijke fysieke problemen en welk bedrag ontvang je bij blijvende invaliditeit? Het is mogelijk om een uitkering af te spreken hoger dan het inkomen dat je verdient, waardoor het belangrijk is om hier goed naar te kijken.

Gebruik onze vergelijkende artikelen om de AOV en ongevallenverzekering naast elkaar te zetten en daar een goede keuze uit te maken. Voorkom op die manier dat je belangrijke informatie over het hoofd ziet. En kom je er zelf niet helemaal uit? Erkende adviseurs zetten het graag voor je op een rij en helpen je een goede keuze te maken.

 

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...